Fw: Dział Żywienia Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr J. BIziela w Bydgoszczy przez Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. Dr Jana Biziela w Bydgoszczy w sprawie Żywienie w szpitalach #215 z Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. Dr Jana Biziela w Bydgoszczy
Witam.
Ponownie wysyłamy odpowiedź na zapytanie.
Szuda Maria Kierownik Działu Żywienia
From: Maria Szuda
Sent: Thursday, October 31, 2019 8:22 AM
To: {{ email }}
Subject: Dział Żywienia Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr J. BIziela w BydgoszczyBydgoszcz 28.10.2019r.
W związku z otrzymanym wnioskiem o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania dotyczące żywienia pacjentów w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im dr. J. Biziela w Bydgoszczy odpowiadam:
Ad. 1
W Szpitalu zatrudnionych jest 15 dietetyków na oddziałach i 2 dietetyków w Dziale Żywienia.
Ad.2
Na jednego zatrudnionego dietetyka z oddziału przypada ok. 29 pacjentów.
Ad.3
W Szpitalu oczywiście dietetycy na oddziałach udzielają porad indywidualnych pacjentom i w razie konieczności opiekunom tych osób z zakresu żywienia w jednostce chorobowej zleconej przez lekarza prowadzącego jak i chorób współistniejących. Informacje o dietetyku i możliwości uzyskania porady dietetycznej pacjent otrzymuje przy przyjęciu na oddział .
Ad.4
Obecnie od września 2019r. kuchnia szpitalna jest w trakcie generalnego remontu. Posiłek obiadowy jest dostarczany przez firmę cateringową. Pozostałe posiłki przygotowujemy w kuchni szpitalnej tymczasowej. Całodzienna średnia stawka żywieniowa na jednego pacjenta od stycznia do sierpnia 2019r. to 7.59zł. wsad do kotła i 22,53zł. z kosztami uzyskania.
Ad.5
Tak Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, która w trakcie remontu kuchni szpitalnej dostarcza posiłek obiadowy. W podpisanej umowie z firmą cateringową jednym z kryterium oceny oferty jest oferowany procentowo (z ogólnej proponowanej ceny posiłku) wsad do kotła nie mniej niż 55% - w wybranej ofercie zadeklarowano 61% ogólnej ceny posiłku dla wartości produktów użytych do jego produkcji.
Ad.6
Jakość produktów używanych do przygotowania posiłków jest opisana w Przedmiocie Zamówienia złożonym do wszczęcia procedury przetargowej ( wszystkie produkty używane do produkcji posiłków są wyłonione w trakcie przetargu). Wartość odżywcza jak i kaloryczna posiłku jest obliczana na podstawie programu Instytutu Żywienia i Żywności z 2011roku DIETA _5d.
Ad.7
W Szpitalu jakość wydawanych posiłków podlega kontroli od momentu ich przygotowania – kucharki- stale, dietetyk z Działu Żywienia- przed ekspedycją posiłku na oddziały, Kierownik Działu Żywienia - kontrolnie . Temperatura posiłków podawanych bezpośrednio pacjentom na oddziałach kontrolowana jest przez pracownika Działu Żywienia – referent przez jeden tydzień na przełomie 6 miesięcy dla różnych posiłków zapisy PROTOKÓŁ Z WALIDACJI PROCESU TRANSPORTU POSIŁKÓW . wynika z Księgi HACCP. Końcową kontrolę przeprowadza dietetyk na oddziale wydając posiłek pacjentowi.
Ad.8
Tak u specyficznych grup pacjentów wg skali –NRS 2002. Natomiast uwagi dotyczące spożywania odpowiedniej ilości pokarmu w przypadku pozostałych chorych są odnotowane w KARTA OPIEKI PIELĘGNIARSKIEJ w punkcie ODŻYWIANIE codziennie. Dane zbierają dietetycy na oddziale i informacje przekazują pielęgniarce, która wpisuje te uwagi do karty, informacje te następnie są analizowane przez lekarza prowadzącego.
Ad.9
Tak w umowie z firmą cateringową był wymóg zatrudnienia przez nią dietetyka na umowę o pracę.
Ad. 10
Skargi i wnioski wpływające do Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy rozpatrywane są zgodnie z przepisami:
a.. działu VIII ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kodeks postępowania administracyjnego,
b.. rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków.
Przedmiotem skargi mogą być wszelkie czynności prawne i faktyczne lub też nie podjęcie czynności przez Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. dr Jana Biziela lub jego pracowników.Przedmiotem skargi mogą być również inne okoliczności, z których wynika niezadowolenie z działania Szpitala lub jego pracowników.
W Szpitalu nie opracowano osobnej procedury dotyczącej zgłaszania skarg w zakresie niewłaściwego żywienia bądź zatrucia.
Skargę można złożyć w Szpitalu Uniwersyteckim Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy przy ul. Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz w Kancelarii Szpitala:
a.. pisemnie,
b.. telefaksu,
c.. poczty elektronicznej - {{ email }}.
d.. ustnie do protokołu (w tym przypadku protokół podpisany zostaje przez wnoszącego skargę oraz osobę przyjmującą zgłoszenie - pracownika Działu Obsługi Pacjenta i Zarządzania Jakością).
W imieniu Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy w sprawie skarg przyjmują:a.. Dyrektor Szpitala
b.. Dyrektor ds. Lecznictwa
c.. Pełnomocnik ds. Praw PacjentaW przypadku niemożności osobistego przyjęcia osoby zgłaszającej się w sprawie skarg, z powodów służbowych lub nieobecności ww. osób, zostaje wyznaczony pracownik Działu Obsługi Pacjenta i Zarządzania Jakością celem przyjęcia skargi. Jeżeli osoba zgłaszająca się nie wyraża na powyższe akceptacji zostaje umówiona na inny termin ustalony przez Sekretariat Dyrektora.
Ad. 11
W roku 2017 i 2018 nie została złożona skarga odnośnie niewłaściwego żywienia / zatrucia w Szpitalu.
Ad. 12
SZKOLENIA PERSONELU LEKARSKIEGO Z ZAKRESU ŻYWIENIA PACJENTÓW – 2018r.
KOM. ORGANIZAC.
TEMAT
DATA
Klinika Chirurgii Ogólnej
Żywienie kliniczne w chirurgii
2018-01-11
Klinika Gastroenterologii
Wit. D3 w chorobach układu pokarmowego
2018-05-17
Oddział Neurologii
Leczenie żywieniowe w neurologii - stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów
2018-06-19
Klinika Gastroenterologii
Dieta bezglutenowa w celaikii i innych chorobach
2018-09-19
Klinika Urologii
Żywienie pozajelitowe
2018-10-01
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Wsparcie żywieniowe pacjenta w chorobie
2018-11-13
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Powikłania żywienia dojelitowego
2018-12-06
Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
2018-12-13
Ad.13
Nie mamy ograniczenia co do ilości diet. Realizujemy każdą dietę indywidualną - ( eliminacyjną) zleconą przez lekarza, bądź inne zlecenia np. ze względów religijnych. Przykładowe diety realizowane w Szpitalu najczęściej zlecane.
NORMALNA
POŁOŻNICZA
LEKKA POŁOŻNICZA
LEKKA
MIELONA
MIAŻDŻYCA
WYSOKOBIAŁKOWA
NISKOSODOWA
CUKRZYCA , insulino zależna, wątrobowa, n/sodowa, n/ białkowa, w/ białkowa, mielona, w/ kaloryczna i inne
TRZUSTKOWA
WRZODOWA
WĄTROBOWA
BEZMLECZNA -BEZRESZTKOWA
HEMATOLOGICZNA
BEZMLECZNA
BEZGLUTENOWA
WEGETARIAŃSKA, WEGAŃSKA
NISKO PURYNOWA
INDYWIDUALNE
DIETETYKA Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka” Hanna Ciborowska i Anna Rudnicka .Wydawnictwo Lekarskie PZWL. z 2010 roku
„SYSTEMY DIETETYCZNE DLA ZAKŁADÓW SŁUŻBY ZDROWIA ‘’ Helena Szczygłowa Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Dra med. Aleksandra Szczygła
Oraz wiedza dietetyków pracujących w szpitalu i ciągłe doszkalanie się personelu.
Ad.14
Realizujemy każdą dietę.
Ad.15
Każdą dietę również na życzenie pacjenta.
Ad.16
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy.