Szpital Specjalistyczny w Jaśle
ul. Lwowska 22
38-200 Jasło
Do
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
Szanowni Państwo,
w związku z otrzymanym pismem dotyczącym udostępnienia informacji publicznych przekazujemy
niezbędne informacje.
Ad. 1.
Szpital Specjalistyczny w Jaśle zatrudnia sześcioro dietetyków.
Zakres czynności dietetyka:
Sporządzanie aktualnego stanu chorych do kuchni głównej.
Pobieranie posiłków z kuchni na oddział i czuwanie nad prawidłowym rozdzieleniem ich dla
chorych.
* Dbanie o estetyczne podawanie posiłków i należyty stan sanitarno-higieniczny naczyń
stołowych i kuchennych.
Nadzór nad należytą czystością kuchenki oddziałowej.
* Rozdzielanie dodatkowych posiłków wynikających z diety oraz karmienie chorych.
Uczestnictwo przy obchodach lekarskich oraz czuwanie nad zmianami diet dla chorych.
Sporządzanie zamówień diet na dzień następny.
Edukacja wśród chorych przez udzielanie im wskazówek dietetycznych.
Opracowanie kart dietetycznych dla chorych wychodzących ze szpitala.
Wykonywanie innych czynności wchodzących w zakres jej kwalifikacji a zleconych przez
bezpośredniego przełożonego.
* Inne sprawy/działania zlecone doraźnie przez bezpośredniego przełożonego.
e... .
Ad 2.
Na każdego z dietetyków pracujących na oddziałach szpitalnych przypada ok. 50 pacjentów.
Ad. 3.
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Są one
realizowane w formie konsultacji (rozmowa), a ponadto pacjent otrzymuje dodatkowo karty
informacyjne, broszury na temat zalecanej do stosowania diety (przykładowy jadłospis, wykaz
produktów zalecanych i tych, które warto unikać, dodatkowe informacje na co zwracać uwagę,
rekomendowane formy przyrządzania posiłków).
Ad. 4.
Dzienna stawka żywieniowa pokrywająca zapotrzebowanie pacjenta wynosi 9zł.
Ad. 5.
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznych firm kateringowych. W szpitalu funkcjonuje
samodzielna Kuchnia Szpitalna, w której przygotowywane są posiłki wydawane na odziały.
Ad. 6.
Szpital szczegółowo określa specyfikę produktów jakie podawane są pacjentom. Dostawcy
towarów wyłaniani są na zasadach przetargu. W specyfikacji produktu jest dokładnie określone
jakiego produktu oczekujemy i jakich składników nie może zawierać (np.: konserwantów,
barwników innych dodatków).
Przykładowa specyfikacja produktu:
* Masło extra — bez zawartości oleju roślinnego, zawartość tłuszczu mlecznego minimum
82%.
* Szynka drobiowa — wyrób otrzymany z całych lub grubo rozdrobnionych mięśni
piersiowych, zawartość białka w 100g produktu powinna wynosić minimum 18%.
* Mus z owoców 100% - przecierowy, pasteryzowany, bez dodatku cukru, bez konserwantów,
zawierający naturalnie występujące cukry, bogaty w błonnik.
Dokładamy wszelkich starań by podawane pacjentom produkty były wysokiej jakości, o
wartościowym składzie odżywczym.
Ad. 7.
Codziennie kontroluje się jakość posiłków wydawanych na odziały szpitalne. Osobami
odpowiedzialnymi za przeprowadzenie kontroli są dietetycy i szef kuchni.
Ad. 8.
Kwartalnie prowadzona jest kontrola prawidłowości żywienia zgodnie z Protokołem
Kontroli Wewnętrznej — Protokołem Kontroli Prawidłowości Żywienia.
Ad. 9.
Nie dotyczy.
Ad. 10.
W Szpitalu Specjalistycznym w Jaśle nie ma procedury zgłaszania skarg.
Ad. 11.
Nie dotyczy.
Ad. 12.
W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu prawidłowego żywienia.
Ad. 13.
Poniżej podane diety są dietami najczęściej zlecanymi w Szpitalu Specjalistycznym w Jaśle.
Oprócz tych diet stosuje się diety specjalne, indywidualnie opracowane przez dietetyka dla
konkretnego pacjenta.
Nomenklatura diet:
1. Dieta podstawowa.
II. Dieta łatwostrawna.
III. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.
IV. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego.
V. Diety o zmienionej konsystencji:
* Dieta przecierana.
* Dieta papkowata.
* Dieta kleikowa.
VI. Dieta ubogo energetyczna.
VII. Dieta bogato białkowa.
VIII. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
IX. Dieta niskobiałkowa.
Diety opracowane zostały w oparciu o publikacje:
* H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004.
* M. Jarosz (red.), „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, Instytut Żywności
i Żywienia, 2011.
* Normy Żywienia dla populacji Polski, Instytut żywności i Żywienia, 2017.
* H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, „Tabele składu i wartości odżywczej
żywności” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018.
Ad. 14.
Szpital jest w stanie zapewnić większość diet eliminacyjnych np.: bezmleczną,
bezglutenową, wegetariańską. W przypadku gdyby Kuchnia Szpitalna nie była w stanie zrealizować
w pełni założeń diety eliminacyjnej (np.: z powodu braku odpowiedniego asortymentu w
magazynie żywnościowym) pacjent zostałby poproszony o dostarczenie odpowiednich produktów
stosowanych w diecie lub o dostarczenie posiłków przygotowanych przez członków
rodziny/opiekunów.
Ad. 15.
Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi dietę wegetariańską. Niestety ze względu na dużą
liczbę wykluczeń i ograniczony asortyment produktów wegańskich nie jest w stanie zapewnić
odpowiednio zbilansowanej diety wegańskiej.
Ad. 16.
Szpital zapewnia chorym dodatkowe preparaty doustne mające wspomóc powrót do
zdrowia. Preparaty te podawane są w formie pełnowartościowych, wysokokalorycznych i
bogatobiałkowych koktajli.
4
Z-ca D
ds. Administrac
Szpitala Spegj
r ktora
aj fkonomiczńych
li rego w/daśle
i mgr Abigniew Będej
U mej o
j