Re: Wniosek o informację publiczną przez "SPECJALISTA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #83 z "SPECJALISTA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
W nawiązaniu do e-maila z dnia 27 listopada 2019r. wyjaśniam:
W szpitalu SPECJALISTA Kutno, świadczenia zdrowotne w ograniczonym zakresie finansowane są ze środków publicznych w ramach kontraktu z NFZ. Szpital utrzymuje się także ze środków prywatnych pozyskanych w związku z udzielaniem świadczeń zdrowotnych odpłatnych nie objętych kontraktem z NFZ.
Z uwagi na fakt, że świadczenia udzielane są ambulatoryjnie lub w systemie jednodniowym istnieje niewielkie zapotrzebowanie na catering, który w całości finansowany jest ze środków prywatnych.
Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Administracyjnego w Gdańsku ( orzeczenie z dnia 13 września 2017 r., II SAB/Gd 57/17) - charakter udzielanych świadczeń i źródło ich finansowania decydują o tym, czy w konkretnym przypadku mamy do czynienia z wykonywaniem zadań publicznych. W przypadku szpitala SPECJALISTA catering, nie jest finansowany ze środków publicznych, spółka nie finansuje także ze środków publicznych etatu dietetyka.
Pozdrawiam,
Joanna Głogowska
Sekretariat
tel.(+48) 24 253 13 33
fax.(+48) 24 253 13 04
kom.(+48) 609 570 799
email: {{ email }} mailto:{{ email }}
http://www.szpitalspecjalista.pl
---------------------------
Niniejsza wiadomość wraz z jej ewentualnymi załącznikami może zawierać poufną i prawnie zastrzeżoną korespondencję. Jeżeli odbiorca tej wiadomości nie jest jej adresatem, niniejszym informujemy, że otrzymali ją Państwo omyłkowo, oraz że przeglądanie, rozpowszechnianie lub kopiowanie jest zabronione. W przypadku omyłkowego otrzymania niniejszej wiadomości prosimy o niezwłoczne powiadomienie o tym nadawcy zwrotną pocztą elektroniczną lub telefonicznie oraz o zniszczenie jakiejkolwiek kopii, usunięcie otrzymanej wiadomości oraz ewentualnych jej załączników ze wszystkich komputerów.
W nawiązaniu do e-maila z dnia 27 listopada 2019r. wyjaśniam:
W szpitalu SPECJALISTA Kutno, świadczenia zdrowotne w ograniczonym zakresie finansowane są ze środków publicznych w ramach kontraktu z NFZ. Szpital utrzymuje się także ze środków prywatnych pozyskanych w związku z udzielaniem świadczeń zdrowotnych odpłatnych nie objętych kontraktem z NFZ.
Z uwagi na fakt, że świadczenia udzielane są ambulatoryjnie lub w systemie jednodniowym istnieje niewielkie zapotrzebowanie na catering, który w całości finansowany jest ze środków prywatnych.
Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Administracyjnego w Gdańsku ( orzeczenie z dnia 13 września 2017 r., II SAB/Gd 57/17) - charakter udzielanych świadczeń i źródło ich finansowania decydują o tym, czy w konkretnym przypadku mamy do czynienia z wykonywaniem zadań publicznych. W przypadku szpitala SPECJALISTA catering, nie jest finansowany ze środków publicznych, spółka nie finansuje także ze środków publicznych etatu dietetyka.
> Dnia 26 listopada 2019 o 14:48 {{ email }} napisał(a):
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:18:37.367339+00:00 z > adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 > ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > > informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog > Polska wnosi o > udostępnienie następujących informacji > publicznych: 1. Czy w szpitalu > zatrudniono > dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez > > szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o > udostępnienie > zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów > przypada na jednego > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w > szpitalu istnieje możliwość uzyskania > indywidualnej porady > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym > > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki > żywieniowej > przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy > szpital korzysta z usług > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli > tak, to czy w podpisanej umowie określono > minimalną kwotę/procent > przeznaczone na zakup składników użytych do > przygotowania > posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą > > jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o > wartość odżywczą > i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości > konserwantów, barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej > udostępnienie. 7. Czy w szpitalu > kontroluje się jakość > posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te > kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu > kontroluje > się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? > Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często one się > odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową > określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu > istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego > żywienia > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za > kontakt w sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o > podanie liczba skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia > w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. > Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > > zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. > Prosimy o > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez > szpital wraz ze wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza > lekarza/wiedza dietetyka/publikacje > naukowe/źródła > internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli > > szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez > lekarza (np. > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób > zapewnia wówczas posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie > pacjenta szpital zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. > Czy szpital zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe > wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, > dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > > wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} > Szymon > Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, > zgodnie z zasadami > reprezentacji
>
>Pozdrawiam,
Joanna Głogowska
Sekretariat
tel.(+48) 24 253 13 33
fax.(+48) 24 253 13 04
kom.(+48) 609 570 799
email: {{ email }} mailto:{{ email }}
http://www.szpitalspecjalista.pl---------------------------
Niniejsza wiadomość wraz z jej ewentualnymi załącznikami może zawierać poufną i prawnie zastrzeżoną korespondencję. Jeżeli odbiorca tej wiadomości nie jest jej adresatem, niniejszym informujemy, że otrzymali ją Państwo omyłkowo, oraz że przeglądanie, rozpowszechnianie lub kopiowanie jest zabronione. W przypadku omyłkowego otrzymania niniejszej wiadomości prosimy o niezwłoczne powiadomienie o tym nadawcy zwrotną pocztą elektroniczną lub telefonicznie oraz o zniszczenie jakiejkolwiek kopii, usunięcie otrzymanej wiadomości oraz ewentualnych jej załączników ze wszystkich komputerów.