U[ĘDU INSTYTUT HEMATOLOGII I TRANSFUZJOLOGII
NN )QJJJCCCCCCJ 0
02-776 Warszawa, ul. Indiry Gandhi 14 e Centrala: tel. 22 34-96-100, Sekretariat: tel. 22 34-96-176, fax 22 34-96-178 «www.ihit.waw.pl
Warszawa, dnia 28.11.2019 r.
NED 026.01u3 4 2019
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek dot. udostepnienia informacji publicznych Instytut
Hematologii i Transfuzjologii informuje:
Instytut zatrudnia dietetyka (zakres obowiązków w załączeniu).
Instytut zatrudnia jednego dietetyka dla wszystkich pacjentów Instytutu.
W Instytucie istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi 23,36 zł brutto.
Instytut korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej. Umowa i szczegółowy opis
przedmiotu zamówienia określa wymagania dotyczące jakości posiłków i wartości
odżywczej poszczególnych diet stosowanych w Instytucie.
6. j/w
7. W Instytucie kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom
Rodzaje kontroli i sposób ich realizacji:
Codzienne kontrole — koordynator ds. żywienia
Kontrole cykliczne są wykonywane przez:
Koordynator ds. żywienia
Dietetyk
Pielęgniarka Epidemiologiczna
Kierownik Sekcji Administracyjno-Gospodarczej Działu Administracyjno- Technicznego
Kontrole cykliczne raz na 3 miesiące, zakres kontroli stanowi:
e stanu faktycznego stosowania systemu HACCP w zakresie krytycznych punktów
kontroli oraz przestrzegania zasad postępowania obowiązujących w Instytucie w
zakresie nadzoru nad żywieniem pacjentów.:
Zakres kontroli obejmuje:
e Higiena personelu, przy pracy z żywnością (rękawiczki, fartuchy, nakrycia na włosy)
e Higiena kuchni pomieszczeń.
* Stan faktyczny zabezpieczenia przed insektami (siatki w otworach wentylacyjnych,
stosowanie lamp owadobójczych, protokoły dezynsekcji i deratyzacja)
* Procedura mycia naczyń do procesu przygotowywania posiłków jak i ich sortowania
(zgodna z systemem HACCP)
* Zgodność postępowania z przyjętymi procedurami i instrukcjami
Kontrole interwencyjne - mogą odbyć się za każdym razem kiedy zostaną stwierdzone
odchylenia od ustaleń zawartych w siwz z firmą cateringową i obowiązujących procedur,
instrukcji ZSZ.
MR
Bank: PKO S.A. 16 1240 6003 1111 0000 4946 7956 * NIP: 525-000-94-24 * REGON: 000288484
8.
9;
10.
11.
. Lekarze przechodzili szkolenia wewnętrzne.
. Diety:
13
W Instytucie monitoruje się stan odżywienia pacjentów przez personel medyczny i
pomocniczy.
W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka,
który jest odpowiedzialny za układanie jadłospisów zgodnych ze zleconymi dietami.
W Instytucie istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
— osoby odpowiedzialne: koordynator ds. żywienia , dietetyk, zespół ds. zakażeń
szpitalnych-pielęgniarka epidemiologiczna, kierownik sekcji administracyjno-
gospodarczej.
Jedna skarga, kontrola Sanepidu-niezasadna
1. Zwykła — zwykłą bez surowizn, zwykłą z wysoką podażą cukrów prostych, zwykła
z niska podażą cukrów prostych, zwykłą bez glutenu lub/i bez laktozy
2. Lekkostrawna — lekkostrawna dieta ubogo bakteryjna, lekkostrawna bogato
białkowa, lekkostrawna z ograniczeniem cukrów prostych, lekkostrawna z
ograniczeniem sodu i potasu, lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów
lekkostrawna bez glutenu lub/i bez laktozy
Diety opracowane przez dietetyków, zleca lekarz.
. Instytut zapewnia diety wskazane przez lekarza.
. Instytut zapewnia diety wegetariańskie lub wegańskie na zlecenie lekarza.
. Instytut zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe.
- — PR-09 QEWPO—01 Załącznik nr 9A
I | ZAKRES ZADAŃ, ODPOWIEDZIALNOŚCI |
I UPRAWNIEŃ
| TRANSFUZJOLOGII
| Strona 2 z 3
INSTYTUT HEMATOLOGII |
10. Utrzymywanie w należytym stanie prowadzonych akt i dokumentów.
11. Poprawność danych przechowywanych w użytkowanych systemach informatycznych.
42. Podejmowanie działań i wysuwanie propozycji mających na celu ciągłe doskonalenie
systemów zarządzania (w tym działań korygujących korekcyjnych i zapobiegawczych).
13.Przestrzeganie zasad współżycia społecznego, noszenia w godzinach pracy ubioru
służbowego, oraz dbałość o wygląd zewnętrzny i estetykę miejsca pracy.
14. Pełnienie zastępstw w innych komórkach organizacyjnych na terenie Instytutu zgodnie z
posiadanymi kwalifikacjami.
15. Noszenie przydzielonego identyfikatora osobistego.
16. Rejestrowanie karty identyfikacyjnej w czytniku „wejście i wyjście” (kontrola czasu pracy).
17. Przestrzeganie zasad wynikających z przepisów dotyczących bezpieczeństwa informacji.
18. Współpraca ze wszystkimi jednostkami/komórkami organizacyjnymi Instytutu w zakresie
powierzonych zadań.
19. Wykonywanie innych czynności zleconych przez bezpośredniego przełożonego wynikające z
profilu pracy, a nie objętych niniejszym zakresem zadań.
20. Przestrzeganie przepisów oraz zasad BHP i PPOŹ. naa EPC
u He
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZADAŃ
drn, med, zin;
21. Przewodnicząca zespołu leczenia żywieniowego. Nadzór merytoryczny Zdratą, zespołu.
Uczestniczy w kwalifikacji pacjentów do leczenia żywieniowego- aktualnie hospitalizowanych,
a wymagających interwencji żywieniowej
- przeprowadzanie wywiadu żywieniowego,
- przeprowadzenie badań antropometrycznych
- ocenia aktualne zapotrzebowanie na makroskładniki diety
- ma prawo do zmiany typu diety w porozumieniu z lekarzem prowadzącym
- ma prawo do wprowadzania środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego w przypadku kiedy
żywienie szpitalne jest nie wystarczające by zrealizować zapotrzebowanie na makroskładniki diety.
- uczestniczy aktywnie w doborze drogi żywienia oraz preparatów do żywienia do jelitowego oraz
pozajelitowego w raz z pozostałymi członkami zespołu.
22. Monitoruje stan odżywienia pacjentów objętych leczeniem żywieniowym- zdając codzienne
raporty na odprawach lekarskich.
23 udziela porad z zakresu żywienia klinicznego dla Pacjentów nowoprzyjętych do kliniki
związanych z podjętym leczeniem onkologicznym.
24. Wstępna kwalifikacja pacjentów do operacji bariatrycznych
25. Prowadzenie procesu przygotowania żywieniowego do operacji bariatrycznych oraz nadzór
nad pacjentem pod względem żywieniowym w dobach po operacyjnych
26. Konsultacje sprawdzające po operacjach bariatrycznych
27. Sprawowanie oceny merytorycznej nad dietami szpitalnymi:
28. Nadzór nad składem i jakością diet oraz ocena jadłospisów dekadowych — zatwierdzanie ich
składu — współpraca z firmą cateringową w tym zakresie
29. Codzienny nadzór nad skaldem i jakością temperaturą diet przywożonych przez firmę
cateringową, w razie zastrzeżeń, jest upoważniona do składania reklamacji, oraz do składania
wniosku o ukaranie finansowe.
30. Uczestniczenie w kursach doszkalających, zjazdach naukowych, szkoleniach związanych z
podnoszeniem kwalifikacji z zakresu żywienia