Dzień dobry

SP WZOZ MSWiA w Bydgoszczy  poniżej przedstawia odpowiedzi na zadane w
e- mailu 26.11.2019 r pytania.

Ad 1
Zakres obowiązków dietetyka
1.Współpraca z Wykonawcą i komórkami organizacyjnymi w zakresie doboru
prawidłowych diet leczniczych.
2.Konsultacje pacjentów hospitalizowanych w zakresie prawidłowego
odżywiania,udział w Zespole żywieniowym.
3.Comiesięczne rozliczanie raportów żywieniowych i weryfikacja
merytoryczna wystawianych faktur przez Wykonawcę.
4.Analiza i akceptacja jadłospisów dekadowych przygotowanych przez
dietetyka Wykonawcy.
5.Kontrola organoleptyczna posiłków.
6.Kontrola zasadności przydzielanych diet i posiłków dodatkowych.
7.Prowadzenie edukacji zdrowotnej pacjentów w Poradni Diabetologicznej w
zakresie prawidłowego odżywiania.
8.Przestrzeganie procedur jakościowych,instrukcji i zarządzeń
obowiązujących  w zakładzie.
9.Wykonywanie obowiązków służbowych sumiennie i starannie oraz
przestrzeganie poleceń przełożonych.
10.Dbanie,aby powierzone zadania były realizowane z najwyższą jakością.
11.Pełnienie zastępstw wyznaczonych przez przełożonych w innych
komórkach organizacyjnych SPWZOZ MSWiA zgodnie z kwalifikacjami.
12.Stosowanie zasada określonych w polityce bezpieczeństwa,ISO i
instrukcjach wewnętrznych.
13.Stałe podnoszenie swoich umiejętności  i kwalifikacji zawodowych w
zakresie samokształcenia i uczestnictwa w szkoleniach wewnętrznych oraz
zewnętrznych  kierowanych przez Dyrektora.
14.Wykonywanie innych czynności zaleconych przez przełożonych zgodnie z
kwalifikacjami , a nie objętych niniejszym zakresem.
Ad 2- 1 dietetyk na wszystkich pacjentów
Ad 3-Istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady-lekarz zleca
konsultację dietetyczną jeśli istnieje taka potrzeba
Ad 4-stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta- 21,58 zł brutto
Ad.5-szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,koszt
surowca powyżej 9,5 zł /osobę
Ad.6-wartość odżywcza i kaloryczna posiłków zawarta jest w jadłospisach
dziennych dla diet wraz  z alergenami
Ad.7-jakość posiłków kontrolowana jest przez dietetyka szpitala
każdorazowo  w dni robocze przy dostawie
Ad.8-kontrola bieżąca  przez personel medyczny oddziału
Ad.9-w umowie z firmą cateringową określony jest wymóg zatrudnienia
dietetyka
Ad.10-tak,dietetyk oraz Pełnomocnik ds.pacjenta
Ad.11-w 2017 r.:0; w 2019 r.:0
Ad.12-tak
Ad.13
wg zestawienia jn.

1.

Dieta łatwo strawna

2.

Dieta podstawowa 2400 kcal (Położnictwo)

3.

Dieta podstawowa

4.

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika

5.

Dieta łatwo strawna bogato białkowa

6.

Dieta niskobiałkowa

7.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzyca 5
posiłkowa)

8.

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzyca 6
posiłkowa)

9.

Dieta ubogo energetyczna 1500 kcal

10.

Dieta ubogo energetyczna 1000 kcal

11.

Dieta płynno-odżywcza wzmocniona przez zgłębnik

12.

kleik + suchary, herbata

13.

Kisiel

14.

Zupa ryżowa,herbata

W/w diety mogą podlegać kombinacji pod względem konsystencji posiłków
(papkowate, przecierane, płynne) oraz modyfikowane pod względem
tłuszczu, białka, błonnika i składników mineralnych.

Zamawiający wymaga przygotowania posiłków zgodnie z zaleceniami
Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w
opracowaniu „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” Warszawa
2011, red. prof. dr hab. n. med Mirosław Jarosz oraz na podstawie „
Normy żywienia człowieka” red. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-
Jachymczyk PZWL, Warszawa 2008, 2011.

Ad.14-Szpital jest w stanie zapewnić każdy rodzaj diety,w umowie z firmą
cateringową jest zapis mówiący ,że Szpital  zastrzega sobie możliwość
zastosowania diety indywidualnej, zalecanej przez lekarza.

Ad.15-Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską w oparciu o w/w
diety.

Ad.16-Tak,zapewnia

opracowała: Monika Leszczyńska

Z wyrazami szacunku
Za-ca Dyrektora d/s ekonomiczno-administracyjnych
Główny Księgowy
Mirosława Cieślak

SPWZOZ MSWIA w Bydgoszczy
ul.Markwarta 4-6
85-015 Bydgoszcz
tel. 52 58 26 205