Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Szpital zatrudnia dietetyka. Poniżej zakres obowiązków.
Przyjmujący zamówienie oświadcza, że posiada uprawnienia do świadczenia usług zdrowotnych z zakresu objętego niniejszą umową oraz odpowiednie kwalifikacje i uprawnienia do prowadzenia działalności gospodarczej - stosowne dokumenty zostały przedstawione.
Przyjmujący zamówienie wykonuje zadania, będące przedmiotem niniejszej umowy, zgodnie z wymogami wiedzy i umiejętnościami w tej dziedzinie, zgodnie z zasadami etyki zawodowej i należytą starannością oraz na zasadach ogólnych warunków udzielania świadczeń zdrowotnych wynikających z umowy zawartej pomiędzy Udzielającym zamówienia a Narodowym Funduszem Zdrowia .
Przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do przestrzegania:
przepisów uwzględniających prawa i obowiązki pacjenta;
standardów udzielania świadczeń zdrowotnych ustalonych przez Udzielającego zamówienia;
Regulaminu Organizacyjnego Udzielającego zamówienia, zarządzeń dyrektora i innych wewnętrznych regulacji Udzielającego zamówienia.
Przyjmujący zamówienie zobowiązuje się w szczególności do:
nadzoru i kontroli nad wykonywaniem usługi żywienia pacjentów zleconej firmie zewnętrznej, w tym szczególności:
analiza jadłospisu 2- tygodniowego według norm Instytutu Żywności i Żywienia- minimum 3 razy w tygodniu;
sprawdzanie posiłku wg gramatury w jadłospisie- minimum 1 raz w tygodniu;
sprawdzanie temperatur posiłków wg wytycznych HACCP- minimum 1 raz w tygodniu
kontroli jakości usługi żywienia pacjentów zleconej firmie zewnętrznej w zakresie przygotowywania i transportu posiłków, a także produktów wykorzystywanych przez firmę zewnętrzną do sporządzania posiłków- czy odpowiadają potrzebom żywienia szpitalnego oraz przestrzegania wymagań systemu HACCP- co najmniej 1 raz w miesiącu;
udziału w pracach zespołów żywieniowych – co najmniej 1 raz w miesiącu;
prowadzenia i archiwizowania dokumentacji związanej z żywieniem ( jadłospisy, dekadówki, itp.);
współpracy z zewnętrzną firmą żywieniową w zakresie realizacji żywienia i rozwiązywania problemów wynikających ze skarg, interwencji, itp.;
uczestnictwa w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie bądź we współpracy z lekarzem;
oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawania stosownych opinii;
przeprowadzania wykładów tematycznych wg potrzeb Udzielającego zamówienia;
wykonywania innych zadań zgodnych z kwalifikacjami, nie ujętych w niniejszej umowie, a zleconych każdorazowo przez Dyrektora, Z-cę Dyrektora ds. Lecznictwa i Z-cę Dyrektora ds. Pielęgniarstwa.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Dietetyk obsługuje pacjentów w szpitalu na zlecenie lekarza prowadzącego co wynika z jego zakresu obowiązków.
3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Nie
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
17,89 zł netto
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital ma podpisaną umowę z zewnętrzną firmą cateringową. Nie określono minimalnej kwoty/procent przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Nie posiadamy
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W szpitalu jest prowadzona kontrola. Kontroluje dietetyk, pielęgniarki oddziałowe, pielęgniarka epidemiologiczna, pielęgniarki odcinkowe, zastępca dyrektora ds. pielęgniarstwa.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Bieżący nadzór sprawują pielęgniarki odcinkowe.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Szpital nie posiada odrębnej procedury zgłaszania skarg dotyczących żywienia. Skargi zgłaszane są do zastępcy dyrektora ds. pielęgniarstwa
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
2017 rok – nie było zatruć, skarg około 20
2018 rok – nie było zatruć, skarg około 40
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Rodzaje diet:
podstawowa
lekkostrawnna
niskowęglowodanowa
modyfikacje diety lekkostrawnej u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (niskobiałkowa, niskopotasowa)
wysokobiałkowa
niskobiałkowa
niskotłuszczowa
lekkostrawnna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
ubogopurynowa
ubogoresztlowa
bogatoresztkowa
bezsolna
kleikowa
bezmleczna
ubogoenergetyczna
papkowa
płynna
płynna (sonda)
płynna wzbogacona
bezglutenowa
Podstawy Żywienia Klinicznego – red. Luboś Sobotka
Norma ISO 22000, system HACCP, Normy Instytutu Żywności i Żywienia
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital zapewnia diety wskazane przez lekarza
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Nie
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak