Dzień dobry,

udzielam odpowiedzi na zadane pytania.

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Odpowiedź: Tak. Szpital zatrudnia dwóch dietetyków.

*CEL STANOWISKA MISJA:*

Dietetyk planuje i przygotowuje jadłospisy według których sporządzane są
posiłki wchodzące w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z
obowiązującymi zasadami żywienia.

*DO OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA NALEŻY W SZCZEGÓLNOŚCI:*

1.

Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami
żywienia.

2.

Samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą
klasyfikację diet.

3.

Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów
technologicznych na wszystkich etapach produkcji z uwzględnieniem
systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych.

4.

Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz
warunków ich przechowywania.

5.

Stosowanie żywienia szpitalnego z wykorzystaniem diet naturalnych
oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w
leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstającym na tle
wadliwego żywienia i innych chorób.

*ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI: *

1.

Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.

2.

Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
składniki odżywcze pacjentów.

3.

Przygotowywanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z
zaleceniami Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

4.

Udzielanie porad dietetycznych.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

    Odpowiedź: Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok.100
pacjentów.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

   Odpowiedź: W szpitalu istnieje możliwość indywidualnej porady
dietetyka dla pacjenta ( informacje znajdują się na każdym oddziale na
tablicy ogłoszeń).

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

  Odpowiedź: Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadająca na 1 pacjenta szpitala to ok. 15zł.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

 Odpowiedź: Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

  Odpowiedź: Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
(zapisy w księdze HACCP). Szpital korzysta z Tablic Wartości Odżywczych.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

  Odpowiedź: Szpital kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom,
odpowiada za nie kierownik i dietetyk (na bieżąco) i Specjalista ds.
Higieny i Epidemiologii (raz w miesiącu)

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

  Odpowiedź: W szpitalu kontrole są prowadzone na bieżąco przez
pielęgniarki odcinkowe.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

  Odpowiedź: Szpital nie ma umowy z firmą cateringową.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

  Odpowiedź: Szpital ma procedurę zgłaszania skarg. Wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt - Rzecznik Praw Pacjenta.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

   Odpowiedź: W 2017/2018 roku nie było skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia / zatrucia.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    Odpowiedź:  Nie posiadamy wiedzy czy lekarze zatrudnieni o umowę o
pracę i lekarze kontraktowi  indywidualnie i we własnym zakresie   
uczestniczyli  w takich szkoleniach.

    Szpital nie organizował i nie finansował takich szkoleń.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

  Odpowiedź:

/Wykaz diet :/

/*dieta podstawowa (dieta I )/

/*dieta lekkostrawna (dieta II)/

/*dieta kleikowa /

/*dieta bezmleczna/

/*dieta wysokobiałkowa/

/*dieta niskobiałkowa/

/*dieta cukrzycowa 3 posiłki/

/*dieta cukrzycowa 5 posiłków/

/*dieta cukrzycowa 6 posiłków/

/*dieta cukrzycowa 5 posiłków bezmleczna/

/*dieta bezglutenowa/

/*dieta płynna/

/*dieta biegunkowa/

/*dieta wegetariańska/

/*dieta niskobiałkowa/

/*dieta wrzodowa/

/*dieta z ograniczeniem soli/

/*dieta mocznicowa/

/*dieta wątrobowa/

/*dieta wegańska
/

/Nazewnictwo diet - Wewnętrzne regulacje szpitala. Źródło opracowania-
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach (wyd. Instytut
Żywności i Żywienia ).
/

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

  Odpowiedź: Szpital zapewnia diety pacjentowi.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

 Odpowiedź: Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską
i  wegańską.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

  Odpowiedź: Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów .
Szpital zapewnia leki wspomagające powrót do zdrowia ( np. wspomagające
gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka).

..............

 Pozdrawiam  Kierownik Działu Żywienia

                        Skarżysko-Kamienna

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: {{ email }}

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji