Skarżysko-Kamienna - ZOZ Szpital Powiatowy przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ SZPITAL POWIATOWY IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE w sprawie Żywienie w szpitalach #1058 z ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ SZPITAL POWIATOWY IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE
Dzień dobry,
udzielam odpowiedzi na zadane pytania.
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: Tak. Szpital zatrudnia dwóch dietetyków.
*CEL STANOWISKA MISJA:*
Dietetyk planuje i przygotowuje jadłospisy według których sporządzane są
posiłki wchodzące w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z
obowiązującymi zasadami żywienia.
*DO OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA NALEŻY W SZCZEGÓLNOŚCI:*
1.
Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami
żywienia.
2.
Samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą
klasyfikację diet.
3.
Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów
technologicznych na wszystkich etapach produkcji z uwzględnieniem
systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych.
4.
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz
warunków ich przechowywania.
5.
Stosowanie żywienia szpitalnego z wykorzystaniem diet naturalnych
oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w
leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstającym na tle
wadliwego żywienia i innych chorób.
*ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI: *
1.
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
2.
Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
składniki odżywcze pacjentów.
3.
Przygotowywanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z
zaleceniami Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
4.
Udzielanie porad dietetycznych.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok.100
pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: W szpitalu istnieje możliwość indywidualnej porady
dietetyka dla pacjenta ( informacje znajdują się na każdym oddziale na
tablicy ogłoszeń).
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadająca na 1 pacjenta szpitala to ok. 15zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
(zapisy w księdze HACCP). Szpital korzysta z Tablic Wartości Odżywczych.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Szpital kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom,
odpowiada za nie kierownik i dietetyk (na bieżąco) i Specjalista ds.
Higieny i Epidemiologii (raz w miesiącu)
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odpowiedź: W szpitalu kontrole są prowadzone na bieżąco przez
pielęgniarki odcinkowe.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Szpital nie ma umowy z firmą cateringową.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: Szpital ma procedurę zgłaszania skarg. Wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt - Rzecznik Praw Pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: W 2017/2018 roku nie było skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia / zatrucia.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: Nie posiadamy wiedzy czy lekarze zatrudnieni o umowę o
pracę i lekarze kontraktowi indywidualnie i we własnym zakresie
uczestniczyli w takich szkoleniach.
Szpital nie organizował i nie finansował takich szkoleń.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odpowiedź:
/Wykaz diet :/
/*dieta podstawowa (dieta I )/
/*dieta lekkostrawna (dieta II)/
/*dieta kleikowa /
/*dieta bezmleczna/
/*dieta wysokobiałkowa/
/*dieta niskobiałkowa/
/*dieta cukrzycowa 3 posiłki/
/*dieta cukrzycowa 5 posiłków/
/*dieta cukrzycowa 6 posiłków/
/*dieta cukrzycowa 5 posiłków bezmleczna/
/*dieta bezglutenowa/
/*dieta płynna/
/*dieta biegunkowa/
/*dieta wegetariańska/
/*dieta niskobiałkowa/
/*dieta wrzodowa/
/*dieta z ograniczeniem soli/
/*dieta mocznicowa/
/*dieta wątrobowa/
/*dieta wegańska
/
/Nazewnictwo diet - Wewnętrzne regulacje szpitala. Źródło opracowania-
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach (wyd. Instytut
Żywności i Żywienia ).
/
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: Szpital zapewnia diety pacjentowi.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odpowiedź: Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską
i wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów .
Szpital zapewnia leki wspomagające powrót do zdrowia ( np. wspomagające
gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka).
..............
Pozdrawiam Kierownik Działu Żywienia
Skarżysko-Kamienna
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: {{ email }}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji