Szpital Miejski w Zabrzu Sp. z o.o.
ul. Zamkowa 4 41-803 Zabrze
tel. 32 277 62 00 fax. 32 271 37 11
www.szpitalzabrze.pl
sekretariat©szpitalzabrze.pl
Kapitał zakładowy 87 529 250,00 zł
NIP 648-270-05-83
REGON 241127857
KRS 0000328484
Prezes Zarządu
tel. 32 277 61 00
fax. 32 271 73 11
Z-ca Prezesa
tel. 32 277 61 00
fax. 32 271 73 11
Członek Zarządu
tel. 32 277 61 00
fax. 32 271 73 11
Z-ca Dyrektora ds. Organizacji
Usług Medycznych i Statystyki
tel. 32 277 62 00
Z-ca Dyrektora ds. Rachunkowości
Zarządczej i Controllingu
tel. 32 277 61 88
Asystent Biura Zarządu
tel. 32 277 62 02
Naczelna Pielęgniarka
tel. 32 277 61 16
Główny Księgowy
tel. 32 277 6111
Biuro Prawne
tel. 32 277 61 09
Dział Administracji Zamówień
i Logistyki
tel. 32 277 62 70
Dział Organizacji Usług Medycznych
i Statystyki
tel. 32 277 61 06
Dział Ekonomiczno-Finansowy
tel. 32 277 61 12
Dział Kadr
tel. 32 27761 19
Dział Płac
tel. 32 277 61 13
Dział Techniczno-Gospodarczy
tel. 32 277 61 23
SZPITAL MIEJSKI
W ZABRZU
Zabrze, dnia 29.10.2019 r.
SM/BP/1047/9394/2019
Sz. Pan Szymon Osowski
Sz. Pani Katarzyna Batko- Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
01-605 Warszawa
sprawa-16700Q©fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udzielenie informacji publicznej z dnia
15.10.2019 r. (wpływ dnia 16.10.2019 r.) poniżej przekazuję odpowiedzi na
wskazane we wniosku pytania:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak,
to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
W szpitalu zatrudnionych jest obecnie trzech dietetyków (jeden z nich
przebywa na urlopie wychowawczym) — dwóch z nich pracuje w obiektach
przy ul. Zamkowej, trzeci zatrudniony jest w Zabrzańskim Centrum Opieki
Długoterminowej. |
Do obowiązków dietetyków należy:
« nadzór nad żywieniem pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu
Miejskim w Zabrzu Sp. z o.o.,
e nadzór nad przyjmowaniem posiłków z firmy cateringowej zgodnie
z obowiązującymi procedurami,
« przygotowanie i zgłoszenie do firmy cateringowej zapotrzebowań pod
względem rodzaju diet i ich ilości zgodnie z zapotrzebowaniem
zgłoszonym z Oddziałów,
e sprawdzenie ilości dostarczonych posiłków oraz zgodności diet
ze zgłoszonym zapotrzebowaniem oraz wydanie odpowiedniej liczby
produktów spożywczych zotrzymanego zapasu dla pacjentów
nowoprzyjętych,
e kontrola temperatury dostarczanych posiłków,
«e ocena organoleptyczna przywożonych posiłków,
e stosowanie i przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej,
Dobrej Praktyki Produkcyjnej, systemów HACCP i ISO 22000 oraz
wewnętrznych procedur Szpitala Miejskiego w Zabrzu Sp. z 0.o.,
e prowadzenie bieżącej dokumentacji,
e audyty wewnętrzne Kuchenek Oddziałowych,
e audyty w firmie cateringowej obsługującej Szpital Miejski w Zabrzu
Sp. z 0.0.,
e szkolenie pracowników z zakresu systemu ISO 22000 oraz procedur
GHP/GMP,
e prowadzenie konsultacji dietetycznych na zlecenie lekarza,
e edukacja pacjentów na Oddziałach,
e edukacja kobiet ciężarnych i osób towarzyszących w ramach Szkoły
Rodzenia,
e czynny udział w prowadzeniu i uaktualnianiu procedur dotyczących
żywienia obowiązujących na terenie szpitala,
e przygotowywanie opisu przedmiotu zamówienia do postępowań
przetargowych na wykonywanie i _ dostarczanie posiłków
dla pacjentów Szpitala Miejskiego w Zabrzu Sp. z 0.0.,
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
W _ Zabrzańskim Centrum Opieki Długoterminowej może być
hospitalizowanych 50 pacjentów, natomiast w obiektach przy ul. Zamkowej —
338 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak, w Szpitalu Miejskim w Zabrzu Sp. z 0.0. istnieje możliwość uzyskania
indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są o tym informowani przez
personel medyczny przy przyjęciu na Oddział.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Według obecnej umowy z firmą cateringową dzienna stawka żywieniowa
przypadająca na 1 pacjenta szpitala wynosi 15,29 zł netto.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital Miejski w Zabrzu Sp. z 0.0. korzysta z usług zewnętrznej firmy
cateringowej. W umowie nie została określona minimalna kwota ani zakres
procentowy przeznaczony na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków, a jedynie pełna kwota netto przeznaczona na całodniowe
wyżywienie 1 pacjenta.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą
i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Szpital Miejski w Zabrzu Sp. z 0.0. nie posiada takiej dokumentacji.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Ocena organoleptyczna posiłków podawanych pacjentom jest prowadzona
codziennie, przed wydaniem posiłków na Oddziały. Kontroli dokonują
pracownicy Sekcji żywienia.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Tak, w Szpitalu Miejskim w Zabrzu Sp. z 0.0. za kontrolę spożycia przez
pacjenta ilości pokarmu odpowiada personel medyczny Oddziału —
pielęgniarki, położne, opiekunowie medyczni.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Tak, w umowie podpisanej z firmą cateringową został określony wymóg
zatrudnienia dyplomowanego dietetyka na podstawie umowy o pracę,
a w sytuacji jego nieobecności zapewnienie zastępstwa zgodnie
z wymaganymi na tym stanowisku kwalifikacjami.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W szpitalu istnieje Procedura Systemu Zarządzania Jakością „Sposób
postępowania w sprawie przyjmowania oraz rozpatrywania skarg i wniosków
w Szpitalu Miejskim w Zabrzu Sp. z 0.0.”, na podstawie której wszelkie skargi
pacjentów mogą być zgłaszane w każdej komórce organizacyjnej. Wszelkie
skargi dotyczące niewłaściwego żywienia powinny być zgłaszane do dietetyka
zatrudnionego w Sekcji żywienia Szpitala Miejskiego w Zabrzu Sp. z 0.0.,
natomiast wszelkie podejrzenia zatrucia pokarmowego do Zespołu Kontroli
Zakażeń Szpitalnych.
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W 2017 i 2018 roku nie było skarg pacjentów dotyczących niewłaściwego
żywienia czy zatrucia pokarmowego.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu prawidłowego
żywienia.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Zgodnie z Procedurą Systemu Zarządzania Jakością Szpitala Miejskiego
w Zabrzu Sp. zo.o. stosuje się następującą klasyfikację diet:
e żywienie podstawowe,
e dieta łatwostrawna,
e dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów,
dieta bogatobiałkowa,
e dieta bezglutenowa,
e bieta ubogopurynowa,
e dieta ubogoresztkowa,
e _ dieta niskosalicylanowa,
e dieta papkowata,
e dieta płynna kleikowa,
e dieta płynna mleczna,
e dieta płynna,
e dieta do żywienia przez sondę,
e dieta Karella.
Ponadto, zgodnie ze zgłoszeniem rodzaju diety przez Oddział, zastosowanie
mają również inne diety specjalne (m.in. bezlaktozowa, wegetariańska,
wegańska).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?
Firma cateringowa na zlecenie Szpitala Miejskiego w Zabrzu Sp. z 0.0.
przygotowuje wszystkie diety, w tym bezmleczną czy bezglutenową.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Tak, firma cateringowa po zgłoszeniu zapotrzebowania na dietę
wegetariańską czy wegańską dostarcza ją dla pacjenta.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
w Szpitalu Miejskim w Zabrzu Sp. z 0.0. na zlecenie lekarza podaje się
preparat wysokobiałkowy (przeznaczony do celów medycznych) w proszku.
Zakup innych doustnych suplementów pokarmowych pozostaje w gestii
pacjenta.
Z poważaniem
ZASJĘECA) PREZESA