Re: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ - SZPITAL POWIATOWY W PISZU w sprawie Żywienie w szpitalach #382 z SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ - SZPITAL POWIATOWY W PISZU
W odpowiedzi na wniosek stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska
o udostępnienie
następujących informacji:
1. Szpital Powiatowy w Piszu zatrudnia dietetyka na pełen etat w
zakresie jego obowiąków jest:
-Analiza potrzeb dietetycznych pacjentów
-Ustalanie zapotrzebowania kalorycznego pacjentów
-Edukacja dietetyczna pacjentów w ramach opieki nad pacjentami z
cukrzycą, zaburzeniamimetabolicznymi oraz innymi schorzeniami
-Prowadzenie obowiązującej dokumentacji
-Udział w kontroli podczas wydawania posiłków chorym
-Analiza i kontrola dostarczanych przez firmę cateringową jadłospisów
dekadowych
-Kontrola nad jakością dostarczanych produktów i posiłków przez firmę
cateringową i ich zgodność z zamówieniem
-Sporządzanie dziennych zamówień zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym
przez oddziały
-Sporządzanie raportów i sprawozdań dotyczących żywienia w Szpitalu
-Potwierdzanie merytoryczne faktur dotyczących żywienia.
2. W Szpitalu istnieje moliwość indywidualnej edukacji pacjentów
oddziałów szpitalnych-na zlecenie lekarza oraz porady dietetycznej
pacjentów Poradni Diabetologicznej (ze skierowaniem od lekarza Diabetologa)
3.Wysokość całodziennej dawki żywieniowej w szpitalu wynosi 18,90zł.brutto.
4.Szpital korzysta z usług zawnętrznej firmy cateringowej, w umowie nie
określono minimalnej kwoty na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków.
5. W dostarczanych przez firmę cateringową dekadowych jadłospisach
wymagana jest informacja dotycząca wartości odżywczej i kalorycznej
posiłków oraz występujących w produktach i posiłkach alergenach pokarmowych.
Na tej podstawie określa się ilość kalorii dostarczanych pacjentom w
poszczególnych dietach.
6.Jakość posiłków dostarczanych przez firmę cateringową podlega
codziennym kontrolom-jest to w zakresie obowiązków dietetyka
szpitalnego. Kontrola obejmuje :
-zgodność posiłków z zaplanowanym jadłospisem
-wielkość porcji
- temperaturę posiłków i produktów
-smaku,zapachu,ogólnego wyglądu i konsystencji potraw
- świeżości posiłków i produktów (przestrzeganie terminów ważności
produktów)
-sposobu przechowywania produktów.
-higieny pracy pracowników dystrybucji
7. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka.
8. Skargi dotyczące żywienia mogą być zgłaszane bezpośrednio do
personelu medycznego lub dietetyka szpitalnego.Na przełomie lat
2017/2018 nie doszło do zatruć żywieniowych w Szpitalu ani oficjalnych
skarg dotyczących żywienia.
9.Liczba i rodzaje diet stosowanych dla pacjentów szpitala zostały
opracowane przez dietetyka szpitalnego i ujęte w specyfikacji umowy z
firmą cateringową.Są to diety:
-Podstawowa
-Lekkostrawna
-Wątrobowa
-Żołądkowa
-Cukrzycowa
-Niskobiałkowa
-Wysokobiałkowa
-Bezmleczna
-Biegunkowa
-Ziemniaczana
-Hipoalergiczna
-Niskotłuszczowa
-Wysokotłuszczowa
-Płynna
-Miksowana
-Papkowata
-Kleik
-Wysokokaloryczna
-Niskokaloryczna
-Wegetariańska
-Diety indywidualne (np.bezglutenowe,wegańskie i inne)
I modyfikacje tych diet np.cukrzycowo-wątrobowa,miksowana-lekkostrawna i
miksowana-wysokobiałkowa i inne.
10.Szpital zapewnia w razie konieczności (na zlecenie lekarza
prowadzącego) suplementację doustną (np.zapewniające dodatkową podaż
białka w diecie pacjenta).
11.W 2018r. Lekarze Szpitala Powiatowego w Piszu nie przechodzili
szkoleń z zakresu żywienia pacjentów.
W dniu 15.10.2019 o 22:51, {{ email }} pisze:
--
*Sekretariat*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
logo szpitala
*Szpital Powiatowy w Piszu*
ul. Sienkiewicza 2, 12-200 Pisz
tel.: +48 87 425 45 06
fax.: +48 87 735 20 20
www.szpitalpisz.pl <http://www.szpitalpisz.pl/>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacja o poufności:
Wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla zamierzonego adresata i może
zawierać informacje o charakterze poufnym i/lub zastrzeżonym. W razie
stwierdzenia, że odbiorcą miał być inny adresat, prosimy poinformować
nadawcę oraz niezwłocznie usunąć wiadomość ze swojej skrzynki pocztowej.
Wykonywanie kopii, dystrybucja lub używanie do innych celów niniejszego
e-maila jest zabronione. SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za zmiany e-maila dokonane po jego wysłaniu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Administratorem danych osobowych jest SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu.
Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod adresem
{{ email }} <mailto:{{ email }}>
Klauzule informacyjne oraz informacje na temat przetwarzania danych
osobowych przez SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu, dostępne są na stronie:
*www.szpitalpisz.pl/klauzule-informacyjne
<http://www.szpitalpisz.pl/klauzule-informacyjne/>*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W odpowiedzi na wniosek stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska
o udostępnienienastępujących informacji:
1. Szpital Powiatowy w Piszu zatrudnia dietetyka na pełen etat w
zakresie jego obowiąków jest:-Analiza potrzeb dietetycznych pacjentów
-Ustalanie zapotrzebowania kalorycznego pacjentów
-Edukacja dietetyczna pacjentów w ramach opieki nad pacjentami z
cukrzycą, zaburzeniamimetabolicznymi oraz innymi schorzeniami-Prowadzenie obowiązującej dokumentacji
-Udział w kontroli podczas wydawania posiłków chorym
-Analiza i kontrola dostarczanych przez firmę cateringową jadłospisów
dekadowych-Kontrola nad jakością dostarczanych produktów i posiłków przez firmę
cateringową i ich zgodność z zamówieniem-Sporządzanie dziennych zamówień zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym
przez oddziały-Sporządzanie raportów i sprawozdań dotyczących żywienia w Szpitalu
-Potwierdzanie merytoryczne faktur dotyczących żywienia.
2. W Szpitalu istnieje moliwość indywidualnej edukacji pacjentów
oddziałów szpitalnych-na zlecenie lekarza oraz porady dietetycznej
pacjentów Poradni Diabetologicznej (ze skierowaniem od lekarza Diabetologa)3.Wysokość całodziennej dawki żywieniowej w szpitalu wynosi 18,90zł.brutto.
4.Szpital korzysta z usług zawnętrznej firmy cateringowej, w umowie nie
określono minimalnej kwoty na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków.5. W dostarczanych przez firmę cateringową dekadowych jadłospisach
wymagana jest informacja dotycząca wartości odżywczej i kalorycznej
posiłków oraz występujących w produktach i posiłkach alergenach pokarmowych.Na tej podstawie określa się ilość kalorii dostarczanych pacjentom w
poszczególnych dietach.6.Jakość posiłków dostarczanych przez firmę cateringową podlega
codziennym kontrolom-jest to w zakresie obowiązków dietetyka
szpitalnego. Kontrola obejmuje :-zgodność posiłków z zaplanowanym jadłospisem
-wielkość porcji
- temperaturę posiłków i produktów
-smaku,zapachu,ogólnego wyglądu i konsystencji potraw
- świeżości posiłków i produktów (przestrzeganie terminów ważności
produktów)-sposobu przechowywania produktów.
-higieny pracy pracowników dystrybucji
7. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka.8. Skargi dotyczące żywienia mogą być zgłaszane bezpośrednio do
personelu medycznego lub dietetyka szpitalnego.Na przełomie lat
2017/2018 nie doszło do zatruć żywieniowych w Szpitalu ani oficjalnych
skarg dotyczących żywienia.9.Liczba i rodzaje diet stosowanych dla pacjentów szpitala zostały
opracowane przez dietetyka szpitalnego i ujęte w specyfikacji umowy z
firmą cateringową.Są to diety:-Podstawowa
-Lekkostrawna
-Wątrobowa
-Żołądkowa
-Cukrzycowa
-Niskobiałkowa
-Wysokobiałkowa
-Bezmleczna
-Biegunkowa
-Ziemniaczana
-Hipoalergiczna
-Niskotłuszczowa
-Wysokotłuszczowa
-Płynna
-Miksowana
-Papkowata
-Kleik
-Wysokokaloryczna
-Niskokaloryczna
-Wegetariańska
-Diety indywidualne (np.bezglutenowe,wegańskie i inne)
I modyfikacje tych diet np.cukrzycowo-wątrobowa,miksowana-lekkostrawna i
miksowana-wysokobiałkowa i inne.10.Szpital zapewnia w razie konieczności (na zlecenie lekarza
prowadzącego) suplementację doustną (np.zapewniające dodatkową podaż
białka w diecie pacjenta).11.W 2018r. Lekarze Szpitala Powiatowego w Piszu nie przechodzili
szkoleń z zakresu żywienia pacjentów.W dniu 15.10.2019 o 22:51, {{ email }} pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--*Sekretariat*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
logo szpitala
*Szpital Powiatowy w Piszu*
ul. Sienkiewicza 2, 12-200 Pisztel.: +48 87 425 45 06
fax.: +48 87 735 20 20
www.szpitalpisz.pl <http://www.szpitalpisz.pl/>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Informacja o poufności:
Wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla zamierzonego adresata i może
zawierać informacje o charakterze poufnym i/lub zastrzeżonym. W razie
stwierdzenia, że odbiorcą miał być inny adresat, prosimy poinformować
nadawcę oraz niezwłocznie usunąć wiadomość ze swojej skrzynki pocztowej.
Wykonywanie kopii, dystrybucja lub używanie do innych celów niniejszego
e-maila jest zabronione. SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za zmiany e-maila dokonane po jego wysłaniu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Administratorem danych osobowych jest SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu.
Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod adresem
{{ email }} <mailto:{{ email }}>
Klauzule informacyjne oraz informacje na temat przetwarzania danych
osobowych przez SPZOZ Szpital Powiatowy w Piszu, dostępne są na stronie:
*www.szpitalpisz.pl/klauzule-informacyjne
<http://www.szpitalpisz.pl/klauzule-informacyjne/>*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------