Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL ŚW. ANNY W MIECHOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #354 z SZPITAL ŚW. ANNY W MIECHOWIE
Szanowni Państwo
W odpowiedzi na Państwa wniosek przesyłamy następujące informacje:
*Ad.1*. Zatrudniono 1 dietetyka.
Zakres obowiązków:
-organizacja dystrybucji posiłków na oddziały szpitalne,
-opracowanie instrukcji i procedur zgodnie z zasadami GHP, GMP i
Systemem HACAP
,
-organizacja szkoleń personelu zajmującego się dystrybucją posiłków,
-nadzór nad personelem zajmującym się dystrybucją posiłków,
-udzielanie porad dietetycznych pacjentom Szpitala,
-kontrolowanie posiłków przygotowanych i wydawanych z kuchni centralnej na
oddziały szpitalne zgodnie z zasadami GHP,GMP, Systemem HACCAP,
-kontrola wydawanych posiłków na oddziałach podczas dystrybucji posiłków,
-kontrola pod względem wartości energii i zawartości skł. odżywczych w
serwowanych posiłkach ,
-ocena usług żywieniowych według umowy zawartej z firmą żywieniową ,
- sporządzanie zestawień ilościowych żywionych chorych w okresie dekady i
miesiąca ,
-przygotowanie do księgowości faktur zestawienia chorych,
-ocena jadłospisów dekadowych dla pacjentów i ich weryfikacja ,
*Ad.2.* Na jednego dietetyka przypada 200 (+- 20) pacjentów w szpitalu.
*Ad.3.* Tak, istnieje taka możliwość . Pacjenci są informowani o
możliwości skorzystania z porady dietetyka podczas wizyty lub według
zaleceń lekarskich.
*Ad. 4.* Całościowa stawka dzienna żywieniowa to 15,59 zł (netto).
*Ad.5*. Tak, korzystamy z usług firmy zewnętrznej. Procentu nie określono.
*Ad.6. *Tak, posiadamy dokumentację dotyczącą regulacji kontroli
jakości serwowanych
posiłków, poprzez wykonywanie badań fizykochemicznych wybranej diety na
poszczególnych oddziałach dotyczącej wartości energii , zawartości
składników odżywczych i chlorku sodu przeprowadzonej przez WSS-E w Krakowie.
*Ad.* *7.* W szpitalu kontrolą jakości serwowanych posiłków zajmuje się
koordynator d/s. żywienia przy współpracy piel. epidemiologicznej oraz
zespołu ds. zakażeń. Kontrole przeprowadzane są przynajmniej raz na kwartał
lub w razie konieczności częściej .
*Ad.8.*Nad ilością spożywanych posiłków podczas pobytu pacjenta sprawuje i
nadzoruje personel oddziału, na którym leży pacjent, a w szczególności
osoby będące przy dystrybucji posiłków (pracownicy szpitala) oraz opiekunki
i pielęgniarka oddziałowa.
*Ad.9.* Nie uwzględniono.
*Ad. 10.*Tak, istnieje procedura postępowania podczas zatruć pokarmowych.
Nadzór nad procedurą sprawuje piel. epidemiologiczna i zespół do spraw
zakażeń . Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia są kierowane do
koordynatora ds. żywienia .
*Ad.11. *W 2017/2018 nie było zatruć pokarmowych.
*Ad.13. *W szpitalu obowiązuje 13 rodzajów diet opracowanych na podstawie*
:*
*M. Jarosz* ,, *Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach’’,*
*M. Jarosz ,,Praktyczny podręcznik dietetyki’’,*
*H. Ciborowska A. Rudnicka ,,Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego
człowieka ’’ ,*
*E. Poniewierka ‘’ Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i
zaburzeniach metabolicznych’’ Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u
chorych na cukrzyce 2017’’ Polskie Towarzystwo Diabetologiczne’’.*
*Ad.14*. Szpital zapewnia pacjentom dietę bezmleczną i bezglutenową .
*Ad.15. *Szpital na zlecenie lekarza zapewnia przygotowanie diet specjalnych
również diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
*Ad.16.* Pacjenci wymagający żywienia wzbogaconego o większej zawartości
białka otrzymują dietę wysokobiałkową z 5 posiłkami .
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.
Z poważaniem
Łukasz Orłowski
dyrektor ds. ekonomicznych
Szpital św. Anny w Miechowie
ul. Szpitalna 3
32-200 Miechów
tel. 41 38 20 333
śr., 16 paź 2019 o 07:32 Sekretariat <{{ email }}>
napisał(a):
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 20:49:35 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> Adresat: {{ email }}
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
> Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
> do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
> oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
> za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
> adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>