Szanowni Państwo

W odpowiedzi na Państwa wniosek przesyłamy następujące informacje:

*Ad.1*. Zatrudniono 1 dietetyka.

Zakres obowiązków:

-organizacja dystrybucji posiłków na oddziały szpitalne,

-opracowanie instrukcji i procedur zgodnie z zasadami GHP, GMP i
Systemem HACAP
,

-organizacja szkoleń personelu zajmującego się dystrybucją posiłków,

-nadzór nad personelem zajmującym się dystrybucją posiłków,

-udzielanie porad dietetycznych pacjentom Szpitala,

-kontrolowanie posiłków przygotowanych i wydawanych z kuchni centralnej na
oddziały szpitalne zgodnie z zasadami GHP,GMP, Systemem HACCAP,

-kontrola wydawanych posiłków na oddziałach podczas dystrybucji posiłków,

-kontrola pod względem wartości energii i zawartości skł. odżywczych w
serwowanych posiłkach ,

-ocena usług żywieniowych według umowy zawartej z firmą żywieniową ,

- sporządzanie zestawień ilościowych żywionych chorych w okresie dekady i
miesiąca ,

-przygotowanie do księgowości faktur zestawienia chorych,

-ocena jadłospisów dekadowych dla pacjentów i ich weryfikacja ,

*Ad.2.* Na jednego dietetyka przypada 200 (+- 20) pacjentów w szpitalu.

*Ad.3.* Tak, istnieje taka możliwość . Pacjenci są informowani o
możliwości skorzystania z porady dietetyka podczas wizyty lub według
zaleceń lekarskich.

*Ad. 4.* Całościowa stawka dzienna żywieniowa to 15,59 zł (netto).

*Ad.5*. Tak, korzystamy z usług firmy zewnętrznej. Procentu nie określono.

*Ad.6. *Tak, posiadamy dokumentację dotyczącą regulacji kontroli
jakości serwowanych
posiłków, poprzez wykonywanie badań fizykochemicznych wybranej diety na
poszczególnych oddziałach dotyczącej wartości energii , zawartości
składników odżywczych i chlorku sodu przeprowadzonej przez WSS-E w Krakowie.

*Ad.* *7.* W szpitalu kontrolą jakości serwowanych posiłków zajmuje się
koordynator d/s. żywienia przy współpracy piel. epidemiologicznej oraz
zespołu ds. zakażeń. Kontrole przeprowadzane są przynajmniej raz na kwartał
lub w razie konieczności częściej .

*Ad.8.*Nad ilością spożywanych posiłków podczas pobytu pacjenta sprawuje i
nadzoruje personel oddziału, na którym leży pacjent, a w szczególności
osoby będące przy dystrybucji posiłków (pracownicy szpitala) oraz opiekunki
i pielęgniarka oddziałowa.

*Ad.9.* Nie uwzględniono.

*Ad. 10.*Tak, istnieje procedura postępowania podczas zatruć pokarmowych.
Nadzór nad procedurą sprawuje piel. epidemiologiczna i zespół do spraw
zakażeń . Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia są kierowane do
koordynatora ds. żywienia .

*Ad.11. *W 2017/2018 nie było zatruć pokarmowych.

*Ad.13. *W szpitalu obowiązuje 13 rodzajów diet opracowanych na podstawie*
:*

*M. Jarosz* ,, *Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach’’,*

*M. Jarosz ,,Praktyczny podręcznik dietetyki’’,*

*H. Ciborowska A. Rudnicka ,,Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego
człowieka ’’ ,*

*E. Poniewierka ‘’ Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i
zaburzeniach metabolicznych’’ Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u
chorych na cukrzyce 2017’’ Polskie Towarzystwo Diabetologiczne’’.*

*Ad.14*. Szpital zapewnia pacjentom dietę bezmleczną i bezglutenową .

*Ad.15. *Szpital na zlecenie lekarza zapewnia przygotowanie diet specjalnych
również diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

*Ad.16.* Pacjenci wymagający żywienia wzbogaconego o większej zawartości
białka otrzymują dietę wysokobiałkową z 5 posiłkami .

W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.

Z poważaniem
Łukasz Orłowski
dyrektor ds. ekonomicznych

Szpital św. Anny w Miechowie
ul. Szpitalna 3
32-200 Miechów
tel. 41 38 20 333

śr., 16 paź 2019 o 07:32 Sekretariat <{{ email }}>
napisał(a):