-------- Wiadomość oryginalna --------
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: 2019-10-31 14:49
Od: {{ email }}
Do: {{ email }}

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ

W związku ze skierowanym do nas wnioskiem o udostępnienie informacji
publicznej i wskazanym tam podmiotom obowiązanym do udzielania
informacji publicznej, odpowiadamy na pytania zawarte we wniosku:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Tak. Zatrudniamy dietetyka na ½ etatu.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

12 pacjentów / 1 dietetyka.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Tak. Pacjent jest o tym informowany podczas porannej wizyty lekarskiej,
wtedy też może zgłosić taką potrzebę.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Aktualna stawka netto wynosi 33,49zł/ os.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Tak, szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie określono
minimalnej stawki.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Tak.
- jadłospisy, zawierające konkretne gramatury i możliwe alergeny.
- opis diet – zawierajcie wartość odżywczą każdego posiłku.
Przykład poniżej:

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Tak. Kontrole przeprowadzane są raz w miesiącu (losowo) przez dietetyka.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

Tak. Kontrole przeprowadza dietetyk na zlecenie lekarza, ew. w razie
potrzeby.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Nie.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak:
- ankieta pacjenta hospitalizowanego
- książka skarg i wniosków
- możliwość złożenia oficjalnej skargi (osobiście lub pisemnie) u
Dyrektora Szpitala.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

W 2017 i 2018 roku nie było żadnej skargi dotyczącej żywienia.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Nie.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

Diety opracowane przez firmę cateringową we współpracy z naszym
dietetykiem.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Nie dotyczy.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

Tak (tablica rodzaje diet).

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Tak. Np. Nutridrinki, Drinki, Impact, Arginilan.

Z poważaniem,

Anna Świątek
Asystent ds. administracji
12/444-65-26 wew.4

--
Pozdrawiam

Anna Świątek
Asystent do spraw administracyjnych
Tel. 12 444 65 26 wew.4

Załączniki

  • rodzaje_diet.Szpital_Skawina.docx
  • jadłospis.pdf