Łódź 25.07.2019
ZAPYTANIE OFERTOWE
Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera z siedzibą w
Łodzi przy
ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8
zwraca się z prośbą o złożenie oferty w postępowaniu, prowadzonym w trybie
art. 4 pkt. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień
publicznych (Dz. U. 2018 r., poz. 1986):
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego
wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
AZAPUZA/46/19/WO
§ 1
Postanowienia ogólne
1. Zamawiający:
Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera
ul. św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8, 91-348 Łódź
NIP: 724-00-03-125, REGON: 000288528, KRS: 0000011997
Tel. 42 63 14 573, 871, 872 Fax. 42 63 14 573
2. Informacja o postępowaniu została zamieszczona na stronie internetowej
Zamawiającego: www.imp.lodz.pl
3. Osoby upoważnione do udzielania informacji na temat przedmiotu
zamówienia:
w sprawach merytorycznych : mgr Sylwia Rzeczycka tel. 42 63 14 760
lub 767; w dniach poniedziałek – piątek w godzinach: 9:00 – 14:00
w sprawach formalnych: imię i nazwisko: Piotr Kapała tel. 42 63 14
871; w godzinach: 9:00-14:00; e-mail: zampubl@imp.lodz.pl
§ 2
Opis przedmiotu Zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług związanych z przygotowaniem i
dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i
kaloryczności, dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia
Środowiskowego (Oddział Chorób Zawodowych) oraz Kliniki Toksykologii (Izba
Przyjęć i Oddział Toksykologii). Zakres świadczonych usług obejmuje
przygotowanie i dostarczenie do drzwi wejściowych oddziałów następujących
posiłków: śniadania, obiady, kolacje oraz diet wskazanych przez
Zamawiającego, a także dostawę tzw. suchego prowiantu, zgodnie z
wymaganiami Zamawiającego (w szczególności chleb, jaja, suchary, dżem,
mięso gotowane, cukier, herbatę). Dostawa suchego prowiantu – raz w
tygodniu.
I.
1. Codzienną ilość posiłków należy ustalić z upoważnionym pracownikiem
Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego/Kliniki Toksykologii w
oparciu o wystawiane codziennie druki „RELEWA”.
2. Wykonawca będzie wykonywał przedmiot zamówienia z zachowaniem należytej
staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej
działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących
żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach
o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-
epidemiologicznych
3. Usługi związane z przygotowaniem całodziennego wyżywienia muszą być
wykonywane przez Wykonawcę w okresie trwania umowy przez 7 dni w
tygodniu, w tym w dni ustawowo wolne od pracy, z zachowaniem ciągłości
w dostarczaniu posiłków, także podczas przeprowadzanych w siedzibie
Zamawiającego remontów czy prac budowlanych.
4. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki z własnych surowców.
Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi.
Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np.
wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji, muszą pochodzić
z bieżącej produkcji dziennej. Posiłki muszą być przygotowane ze
świeżych, naturalnych produktów o wysokiej jakości. Nie dopuszcza się
żywności modyfikowanej genetycznie oraz żywności typu „instant”. Posiłki
muszą być przygotowane bez dodatków preparatów zastępczych zwiększających
objętość np. soja, susze warzywno-ziemniaczane, konserwy zawierające
mięso lub jego przetwory oraz mrożonki typu pierogi, kluski, pulpety,
gołąbki, placki itp. Dostarczane posiłki powinny mieć prawidłowy smak,
zapach, barwę, konsystencję.
5. Zakup surowców niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków
(także suchego prowiantu), zapewnienie odpowiedniej kaloryczności i
jakości, zgodnie z normami w żywieniu szpitalnym i zbiorowym,
Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą
posiadać aktualną datę przydatności do spożycia, a po jej upływie,
Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków.
Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do
pieczywa muszą być podawane w opakowaniach jednorazowych
6. Posiłki winny być dostarczane bezpośrednio do drzwi wejściowych oddziału
kuchenki oddziałowej. W opakowaniach jednorazowych, spełniających
wymagania obowiązujące w zakresie higieny żywienia, zapewniających
odpowiednią temperaturę oraz dostosowanych do rodzaju i wielkości
posiłku. Na pojedynczych opakowaniach musi znajdować się informacja z
nazwą diety (w wyjątkowych sytuacjach również innym oznaczeniem wg
zgłoszenia), natomiast do poszczególnych oddziałów winny być dostarczane
w odpowiednich pojemnikach zbiorczych (termosach transportowych,
Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania posiłków w termosach
transportowych nie grzewczych z opakowaniami jednorazowymi)
zabezpieczonych przed przypadkowym otwarciem oraz zapewniających
utrzymanie temperatury posiłku. Opakowania muszą posiadać odpowiednią
grubość zapewniającą ich stabilność i bezpieczeństwo użytkowania (ochrona
przed oparzeniami) oraz gwarantować łatwe otwieranie. Wszystkie
opakowania muszą posiadać aktualne i odpowiednie atesty dopuszczające do
stosowania
7. Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne
zapotrzebowanie na posiłki: Średnie miesięczne zapotrzebowanie na
wyżywienie pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
oraz Kliniki Toksykologii
• Śniadania 500
• Obiady 500
• Kolacje 500
8. Transport posiłków do drzwi oddziału kuchenek oddziałowych Kliniki
Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii
mieszczących się w siedzibie Zamawiającego każdorazowo zapewnia Wykonawca
w taki sposób, by posiłki nie straciły na wartości i miały odpowiednią
temperaturę do spożycia
9. Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do drzwi
wejściowych Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz
Kliniki Toksykologii do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wg
następującego harmonogramu:
• Śniadania: 7.30 - 8.30
• Obiady: 12.30 - 13.30
• Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego
wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach
jednorazowego użytku +komplet sztućców plastikowych(warunek
bezwzględny)
W soboty, niedziele i święta obiady dla Kliniki Chorób Zawodowych i
Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii wydawane są od godz.
12.00 do 13.00 razem z kolacją.
Dostawy posiłków do drzwi wejściowych oddziałów wyznaczonego
pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza w/w porami dostaw.
10. W trakcie realizacji usługi Wykonawca zobowiązany będzie do
przygotowywania i przedstawienia do akceptacji upoważnionej przez
Zamawiającego osobie, z wyprzedzeniem czasowym minimum 4 dni robocze,
dekadowego jadłospisu posiłków z uwzględnieniem racji pokarmowych,
wartości odżywczych dla poszczególnych diet, z rozbiciem na poszczególne
diety i określeniem gramatury potraw, zawierających również informacje na
temat zawartości substancji, produktów powodujących alergię lub reakcję
nietolerancji, wykazu składników wg kolejności malejącej wchodzących w
skład potrawy w każdej diecie, uwzględniających racje pokarmowe i ich
wartość energetyczną, zawartość składników odżywczych., soli mineralnych
określonych w normach żywienia człowieka i zaleceniach opracowanych przez
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych
obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. Przygotowanie posiłków
powinno odbywać się z uwzględnianiem diet stosowanych przez Zamawiającego
2. Rozdział dobowy zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki
powinien uwzględniać średnio: • 30 – 35% - zapotrzebowania energetycznego
na śniadanie • 35 – 40% - zapotrzebowania energetycznego na obiad • 25 –
30% - zapotrzebowania energetycznego na kolację, w oparciu o
odpowiednie przepisy dotyczące całodziennego żywienia określonych grup
żywieniowych chorych. Wszelkie zmiany jadłospisu dekadowego są możliwe
jedynie po zgłoszeniu z wyprzedzeniem 1-dniowym i uzyskaniu zgody
Zamawiającego.
11. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiedni jadłospis, z
uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie w
Klinice Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Klinice
Toksykologii, uzgodniony z dietetykiem (własnym) oraz Zamawiającym
jak również zapewnić recepturę posiłków zgodnych ze sztuką
kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie
fakturowany):
a) Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według
zaleceń lekarskich.
b) Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza
prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i
ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie
przez osoby upoważnione przez Zamawiającego.
c) Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj.
śniadania lub
w trakcie dnia po zaleceniu lekarza.
12. Jadłospis będzie składany do uzgodnienia Przełożonej Pielęgniarce
Klinik (lub osobie przez nią wyznaczonej) na dziesięć dni kalendarzowych
przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące
informacje:
• wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki;
• wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i
odżywcze. Każdorazowo dla poszczególnych Klinik wraz z posiłkami
dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu,
zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej porcji (ilość,
objętość)..
13. Wszystkie diety muszą spełniać zasady żywienia zgodnie z zaleceniami w
danej jednostce chorobowej. Posiłki winny być sporządzone zgodnie z
klasyfikacją diet przedstawionych w publikacji Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie (2011r. i ewentualne aktualizacje), w sprawie norm
wyżywienia i żywienia żywności, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach
żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności w odniesieniu do
dorosłych. Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne dla diet musi spełniać
poniższe wartości: Kcal od 2 200 do 2 400; pełnowartościowe białko: 75-
85g; tłuszcze: 55-65g ; węglowodany złożone, głównie pochodzące z
przetworów zbożowych: 350-380g oraz składniki mineralne i witaminy,
zwłaszcza witamina C (warzywa, owoce) zgodnie z zalecaną normą żywienia –
w przypadku diety ogólnej jadłospis z wyliczeniem kalorycznym na 1
pacjenta. Wykonawca zobowiązany jest do wyliczenia na życzenie
Zamawiającego wszystkich diet pod względem składników odżywczych.
Zawartość warzyw w dobowej porcji żywienia musi wynosić min. 25-30%.
Posiłki muszą się charakteryzować wysoką jakością, posiadać właściwe
walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę z gwarancją
zachowania pełnych procedur systemu HACCP. Zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem
alergenów. Jadłospis /dzienny/ musi zawierać spis alergenów.
14. Dostarczane posiłki muszą odpowiadać zaleceniom lekarskim i być oparte
na najczęściej stosowanych dietach tj. normalnej, lekkostrawnej,
wątrobowej, cukrzycowej. Ponadto stosowane są diety indywidualne wg
zaleceń specjalnych np. bezmięsna, bezbiałkowa, wysokobiałkowa,
ubogobiałkowa, bezglutenowa, trzustkowa, alergiczna, bezmleczna,
bezsolna, niskocholesterolowa, papkowata oraz podobne, według zleceń
lekarskich.
15. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki sporządzone zgodnie z
klasyfikacją diet przedstawionych w publikacji Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie i według przedstawionego do oceny jadłospisu
dekadowego dla diet: podstawowej oraz cukrzycowej
16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do przestrzegania zasady, by posiłki
sporządzane były przed zapakowaniem i transportem w dniu ich wydania.
17. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli sporządzanych
posiłków na każdym etapie ich produkcji pod względem ich jakości i
zgodności z obowiązującymi normami żywieniowymi. Do kontroli
upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią
upoważniona
18. Wykonawca zobowiązuje się wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakt z
Zamawiającym i nadzór nad realizacją usługi oraz zapewnić z nią stały
kontakt telefoniczny. Zamawiający musi być pisemnie poinformowany przez
Wykonawcę o zmianie osoby wyznaczonej do kontaktu w trakcie trwania
umowy.
19. Zamawiający oświadcza, że wskazana ilość posiłków ma charakter
wyłącznie szacunkowy, a rzeczywista ilość posiłków w ramach zamówienia
stanowiącego przedmiot niniejszego postępowania, wynikać będzie z
bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od ilości
przebywających w Klinikach pacjentów. Rodzaje diety zależeć będą od
zaleceń lekarskich. Zmniejszenie, bądź zwiększenie ilości wydawanych
posiłków (w szczególności z przyczyn restrukturyzacji, zwiększenia lub
zmniejszenia liczby pacjentów, nie spowoduje dla Zamawiającego ujemnych
konsekwencji prawno – finansowych.
20. Zamawiający zastrzega sobie prawo wprowadzania dodatkowych zastrzeżeń i
modyfikacji, co do zasad komponowania jadłospisu w danej diecie, a
Wykonawca w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do możliwości
włączenia danego produktu do określonej diety ma każdorazowo obowiązek
zwrócić się o wyjaśnienia do Zamawiającego, które będą dla niego w tym
zakresie wiążące. Wykonawca ma obowiązek powierzenia przygotowywania
jadłospisu w poszczególnych dietach osobom posiadającym w tym zakresie
odpowiednią wiedzę i doświadczenie, mającym uprawnienia zawodowe
dietetyka
21. Określenie ilości i asortymentu posiłków na dany dzień, dla
poszczególnych Klinik, przygotowywane będzie przez uprawnionego
pracownika Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający ma
prawo dokonać korekty ilości zamówionych posiłków (zarówno in plus jak i
in minus), najpóźniej dwie godziny przed posiłkiem (nowi pacjenci na
oddziałach, wypisy chorych oraz zalecenia specjalne) w każdym dniu
tygodnia (łącznie z sobotą, niedzielą i świętami). Zamówienia jak i
korekty do nich będą przekazywane Wykonawcy telefonicznie, faksem bądź na
e-mail.
22. Zamawiający, w przypadkach szczególnie uzasadnionych jego potrzebami
może dokonywać w dniu dostawy telefonicznej korekty zapotrzebowania pod
względem ilości posiłków i rodzaj diet - minimum 2 godz. przed ustalonymi
porami dostaw posiłków, w zakresie +/- 10% ogółu zamówienia na dany
dzień.
23. Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków specjalistycznym
transportem samochodowych spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji
Sanitarnej.
24. Zamawiający wymaga, aby nabiał płynny tj. jogurty, serki
homogenizowane, kefiry, itp. podawane były w oryginalnych opakowaniach
dostosowanych do gramatury.
25. Zamawiający nie dopuszcza rozlewania nabiału płynnego (tj. jogurty,
serki homogenizowane, kefiry, itp.).
26. Zamawiający nie dopuszcza dzielenia pieczywa (z wyjątkiem chleba,
angielki) tj. bułka maślana, rogal i inne.
27. Zamawiający dopuszcza brak zup mlecznych w posiłku śniadaniowym; jeżeli
jednak zupy mleczne będą wchodziły w skład śniadania Zamawiający wymaga,
aby podawane były przez cały rok z wyłączeniem Świąt Bożego Narodzenia,
Wielkanocnych, oraz Nowego Roku
28. Zamawiający wymaga aby termosy transportowe, którymi posługuje się
Wykonawca z opakowaniami jednorazowymi przystosowane były do przewożenia
posiłków w niskiej i wysokiej temperaturze, a wykonawca spełnił warunki:
a) temperatura dla zupy zalecana 75°C, dla drugiego dania zalecana
powyżej 63°C (zgodnie z HACCP),
b) pojemniki łatwe do utrzymania w czystości i nadające się do
dezynfekcji
Z uwagi na specyfikę Zamawiającego Wykonawca musi zapewnić termosy
osobno do: herbaty, kawy i kompotu, wymienny wózek z kółkami jako
dodatkowe wyposażenie umożliwiające transport posiłków w obrębie
oddziału. Ilość termosów transportowych potrzebnych do obsługi
oddziałów to ok. 2 sztuk. Termosy muszą być czyste, estetyczne i
utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym.
29. Do obowiązków Wykonawcy należy zaopatrzenie w odpowiednie napoje do
posiłków, także pomiędzy posiłkami, zgodnie z zapotrzebowaniem.
Minimalna dzienna ilość napojów na jednego pacjenta nie może być
mniejsza niż 1800 ml (łącznie z zupą i pozostałymi płynami).
30. Wykonawca ma obowiązek zapewnienia zapasu jednorazowych kubków do
napojów oraz sztućców w ilościach uzależnionych od aktualnych potrzeb.
Wielkość zapasu powinna wynosić 10% aktualnego stanu chorych w
poszczególnych klinikach.
31. Systematyczny nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem norm
kalorycznych dla poszczególnych grup pacjentów sprawować będą wyznaczeni
pracownicy Zamawiającego, poprzez kontrole dostarczanych posiłków.
Zakwestionowane posiłki będą podlegać zwrotowi i wymianie na koszt
Wykonawcy.
32. W ramach realizacji zamówienia Wykonawca winien zapewnić w okresach
świątecznych posiłki o świątecznym charakterze, z uwzględnieniem potraw
tradycyjnych kuchni polskiej.
33. W celu kontroli czystości epidemiologicznej wymazy będą wykonywane
przez Zamawiającego minimum dwa razy w roku oraz w razie potrzeb w
sytuacjach awaryjnych (np. ognisko epidemiczne)
34. Produkcja i dostarczanie posiłków musi odbywać się w sposób
zapewniający wymagany standard sanitarno- epidemiologiczny oraz zgodny z
wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Dz. Urz UE L
139z 2004 r ze zmianami) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2018 r. poz. 1541) oraz
aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie. Produkcja i dostarczanie
posiłków realizowana będzie zgodnie z zasadami systemu HACCP ( wymóg
dotyczy pełnego okresu trwania umowy) Znakowanie dostarczonych posiłków
(potraw) powinno być zgodne z wymogami Rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23.12.2014 r. w sprawie znakowania
poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 29 z 2015 r.).
II.
1. Wykonawca realizujący przedmiot niniejszego zamówienia ponosi pełną
odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowywanych i
dostarczanych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy
przygotowywaniu, transporcie do drzwi wejściowych obu KLINIK mogące mieć
wpływ na zdrowie żywionych pacjentów.
2. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi
do kontroli w zakresie żywienia pacjentów, a także
odpowiedzialność za wszystkie zaniedbania sanitarno - epidemiologiczne
przed odpowiednimi organami uprawnionymi do kontroli i nadzoru w tym
zakresie. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać Zamawiającemu kserokopie
protokołów po kontrolach przeprowadzanych u Wykonawcy przez stację
sanitarno-epidemiologiczną w terminie 7 dni od daty ich otrzymania.
3. Przedmiot zamówienia – świadczenie usługi związanej z przygotowaniem i
dostarczeniem całodziennego wyżywienia, do drzwi wejściowych obu KLINIK
świadczony będzie przez osoby wskazane przez Wykonawcę w Załączniku nr 4
do Zapytania ofertowego. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca lub
Podwykonawca zatrudniał osoby wykonujące zadania związane z realizacją
przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi związanej z przygotowaniem
i dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i
kaloryczności dla pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób
Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi na
podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca
1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.)
4. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania w ilości i w sposób zgodny
z obowiązującymi przepisami przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce
próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z
oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej
podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki. Próbki żywnościowe
Wykonawca zobowiązany jest udostępnić na potrzeby organów kontrolnych
5. Wykonawca zobowiązuje się do zatrudniania do realizacji przedmiotu
zamówienia pracowników posiadających aktualne książeczki zdrowia i
aktualne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby
wykonujące prace w procesie produkcji posiłków zobowiązane są
przestrzegać podstawowe zasady higieny osobistej, nosić właściwą, czystą
odzież ochronną (w szczególności fartuch, jednorazowe rękawiczki) oraz
jeśli to niezbędne obuwie robocze. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronna
i roboczą osób wykonujących przedmiot zamówienia. Zamawiający zastrzega
sobie prawo żądania okazania aktualnych książeczek sanepidowskich osób
wykonujących przedmiot zamówienia w każdej chwili w trakcie obowiązywania
umowy.
6. Wykonawca jest odpowiedzialny za wszelkie zniszczenia powstałe w mieniu
Zamawiającego w związku z wykonywaniem usługi i ponosi koszty ich
naprawy
7. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia, przez własne
uprawnione i posiadające stosowne zezwolenia osoby, wizytacji miejsc
przygotowywania i pakowania posiłków u Wykonawcy w trakcie realizacji
umowy.
8. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za
kontakt z Zamawiającym, wraz z podaniem wszystkich danych umożliwiających
kontakt z wyznaczona osobą (w szczególności nr telefony, adres email). W
przypadku zmiany tej osoby, Wykonawca jest zobowiązany niezwłocznie
powiadomić Zamawiającego o zaistniałej zmianie wraz z podaniem nowych
danych kontaktowych.
9. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli temperatury dostarczanych
posiłków. W przypadku niezgodności temperatury dostarczanego posiłku z
wymaganą temperaturą wskazaną przez Zamawiającego w treści SIWZ i w
treści opisu przedmiotu niniejszej umowy, zostanie sporządzony protokół
niezgodności i naliczone kary umowne.
III.
Wymagania dotyczące zatrudnienia na umowę o pracę zgodnie z przepisem art.
29 ust. 3a ustawy Pzp.
1) Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, w
rozumieniu ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst
jednolity z 2016r. Dz. U. poz. 1666 ze zm.), przez wykonawcę lub
podwykonawcę (jeżeli wykonawca powierza wykonanie części zamówienia
podwykonawcy) osób wykonujących zadania związane z realizacją
przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi związanej z
przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia,
z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
2) Wykonawca zobowiązany jest zatrudniać na czas realizacji zamówienia
w/w osoby na podstawie umowy o pracę, a w przypadku rozwiązania umowy
przez osobę zatrudnioną lub przez pracodawcę, wykonawca zobowiązuje
się do zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na to miejsce innej
osoby wykonującej ww. czynności. Dotyczy osób wykonujących wskazane
poniżej czynności:
- kucharek
3) W trakcie realizacji zamówienia zamawiający uprawniony jest do
wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania
przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie
umowy o pracę osób wykonujących zadania związane z realizacją
przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi związanej z
przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia,
z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi Zamawiający uprawniony jest w
szczególności do:
a) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia
spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,
b) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia
spełniania ww. wymogów,
c) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia.
4) W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie zamawiającego w
wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży zamawiającemu
wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub
podwykonawcę osób wykonujących zadania związane z realizacją
przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi związanej z
przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia,
z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi w trakcie realizacji zamówienia:
a) oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie
umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie
zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności:
dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia
oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby
zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych
osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę oraz podpis
osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub
podwykonawcy;
b) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub
podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie
realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie
wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres
obowiązków, jeżeli został
sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w
sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z
przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych
osobowych oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób
fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE
(ogólne rozporządzenie o ochronie danych) z dnia 27 kwietnia 2016 r.
(Dz.Urz.UE.L Nr 119, str. 1) (w szczególności bez adresów, nr PESEL
pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji.
Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę
powinny być możliwe do zidentyfikowania;
c) zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez
wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i
zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni
okres rozliczeniowy;
d) poświadczoną za zgodność z oryginałem, odpowiednio przez Wykonawcę lub
podwykonawcę, kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika
przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający
ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z
dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 r., poz.
1000). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji.
5) Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących zadania
związane z realizacją przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi
związanej z przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia,
z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi Zamawiający nałoży karę umowną w
wysokości określonej we wzorze umowy, stanowiącym Załącznik nr 4 do
SIWZ. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego
terminie żądanych przez zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia
spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na
podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez
wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o
pracę osób wykonujących zadania związane z realizacją przedmiotowego
zamówienia – świadczenia usługi związanej z przygotowaniem i
dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i
kaloryczności dla pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób
Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.
6) W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy
przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o
przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
7) Postanowienia, dotyczące dokumentowania realizacji zamówienia przy
udziale osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę oraz sankcje za
nieprzestrzeganie ww. warunków realizacji zamówienia zostały opisane w
projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 3 do Zapytania ofertowego.
§ 3
Warunki udziału i kryterium wyboru Wykonawcy
1. Zamawiający wybierze Wykonawcę na podstawie kompletnych ofert,
przygotowanych i złożonych zgodnie z wymaganiami określonymi w
niniejszym zapytaniu ofertowym – formularz ofertowy, stanowiącym
załącznik nr 1 do niniejszego zapytania ofertowego.
2. Kryterium wyboru oferty będzie cena – waga kryterium: 100%
3. Wykonawca zostanie wybrany nie później niż po upływie 14 dni
kalendarzowych od daty wskazanej jako termin otwarcia ofert.
4. Do oferty należy dołączyć:
a) Wypełniony Formularz ofertowy (Załącznik nr 1 );
b) Oświadczenia Wykonawcy (załącznik nr 2);
c) aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej
ewidencji i informacji o działalności
gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do
rejestru lub ewidencji, wystawiony nie
wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania
ofert;
d) aktualną decyzję właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej
dla miejsca przygotowywania
posiłków (kopia poświadczona za zgodność z oryginałem)
e) Certyfikat HACCP lub równoważny wydany na kuchnię Wykonawcy
5. Zamawiający zastrzega sobie prawo do unieważnienia postępowania na
każdym etapie jego trwania bez podania przyczyny.
§ 4
Termin realizacji zamówienia
Realizacja zamówienia odbywać się będzie w terminie jednego roku tj. od
dnia 01 sierpnia 2019 r. do dnia 31 lipca 2019 r. sukcesywnie zgodnie z
potrzebami Zamawiającego.
§ 5
Zasady przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia
1. Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował następującymi
kryteriami, którym przypisano znaczenie:
1) formalnym, tj. spełnienie warunków podanych w zapytaniu ofertowym
(wymagane dokumenty i oświadczenia);
2) merytorycznym, tj. wyboru najkorzystniejszej oferty zgodnie z
podanym kryterium.
Kryterium: Cena – waga kryterium – 100 % (C)
Cena = Cn/Cbn x C
gdzie :
Cn – najniższa cena ofertowa
Cbn – cena oferty badanej
C – waga procentowa dla kryterium „cena”
Wykonawca może podać tylko jedną cenę (wartość) netto i brutto (tj. z
podatkiem od towarów i usług VAT naliczonym zgodnie z obowiązującymi
przepisami). Wszelkie rabaty, upusty, współczynnik waloryzacji itp.
Wykonawca winien uwzględnić w trakcie kalkulacji ceny oferty.
Cena (wartość) netto i brutto musi zawierać wszelkie koszty konieczne do
realizacji zamówienia. Cenę należy zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku
(tzn. zaokrąglając do pełnych groszy w ten sposób, że końcówki poniżej 0, 5
grosza pomija się, a końcówki 0, 5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1
grosza).
Rozliczenia między Zamawiającym a Wykonawcą będą prowadzone wyłącznie w
PLN. Zamawiający nie dopuszcza możliwości prowadzenia rozliczeń w walutach
obcych.
Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania
obowiązku podatkowego Zamawiającego zgodnie z przepisami o podatku od
towarów i usług w zakresie dotyczącym wewnątrzwspólnotowego nabycia
towarów, Zamawiający w celu oceny takiej oferty dolicza do przedstawionej w
niej ceny podatek od towarów i usług, który miałby obowiązek wpłacić
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Jeżeli Zamawiający nie może dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze
względu na to, że dwie lub więcej ofert zawiera taką samą cenę -
Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy złożyli takie same oferty do złożenia
ofert dodatkowych. Cena wskazana w ofercie dodatkowej nie może być wyższa
niż cena wskazana w ofercie pierwotnej.
§ 6
Miejsce, sposób, zasady i termin składania ofert
Miejsce składania ofert:
Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera w Łodzi
Ul. św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8
91-348 Łódź
Kancelaria Główna pok. 81 (parter)
Termin składania ofert: 30 lipca 2019 roku do godz. 10:00
OFERTA NA:
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego
wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
AZAPUZA/46/19/WO
Nie otwierać przed 30 lipca 2019 r. do godz. 11:00
Na odwrocie koperty należy podać adres i nazwę firmy składającej ofertę.
Otwarcie ofert nastąpi 30 lipca 2019 r. o godz. 11:00 w siedzibie
Zamawiającego – pokój 384 /Dział Zamówień Publicznych i Zaopatrzenia.
Oferty złożone po tym terminie nie będą rozpatrywane i zostaną niezwłocznie
zwrócone bez otwierania.
Wykonawca może zmodyfikować lub wycofać swoją ofertę za pomocą pisemnego
zawiadomienia przekazanego do Zamawiającego przed terminem składania ofert.
Żadna oferta nie może być zmodyfikowana lub cofnięta po terminie składania
ofert.
W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od oferentów wyjaśnień
dotyczących treści złożonych ofert.
Termin składania wniosków o udzielenie wyjaśnień dotyczących treści
zapytania ofertowego (pytań) – do dnia 26 lipca 2019 r. do godz. 14:00
Zamawiający na pytania dotyczące treści zapytania ofertowego, które wpłyną
po wskazanym terminie, może nie udzielić odpowiedzi.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość unieważnienia postępowania na każdym
etapie bez podania przyczyn.
§ 7
Informacje dotyczące wyboru najkorzystniejszej oferty
O wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający zawiadomi Wykonawców drogą
elektroniczną (e-mail). Ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty
zostanie zamieszczone również na stronie www.imp.lodz.pl oraz na tablicy
ogłoszeń w siedzibie Zamawiającego.
§ 8
Klauzula informacyjna z art. 13 RODO
1. Zamawiający zgodnie z art. 13 RODO informuje, że:
− Administratorem Pani/Pana danych osobowych (dalej:
"Administrator") jest Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med.
Jerzego Nofera z siedzibą w Łodzi przy ul. św. Teresy od Dzieciątka
Jezus 8, 91-348 Łódź.
− W sprawach związanych z Pani/Pana danymi proszę kontaktować się z
Inspektorem Ochrony Danych, kontakt pisemny za pomocą poczty
tradycyjnej na adres Administratora, e-mail: iod@imp.lodz.pl
2. Dane osobowe zawarte w ofertach są przetwarzane na podstawie art. 6 ust.
1 lit. c RODO, tj. przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku
prawnego ciążącego na administratorze. Celem przetwarzania danych
osobowych jest prowadzenie w imieniu własnym postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego: Najem powierzchni użytkowej z przeznaczeniem na
prowadzenie działalności gastronomiczno-handlowej (bufet) w Instytucie
Medycyny Pracy w Łodzi.
− Przetwarzanie danych osobowych na potrzeby ww. postępowań mieści
się w zakresie działalności statutowej jednostki. Przetwarzanie
tych danych jest niezbędne, aby Zamawiający mógł prawidłowo
wypełniać nałożone na niego obowiązki.
− Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy
Zamawiającego
− Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres:
1) przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego,
2) jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata - przez cały czas
trwania umowy.
– Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo
ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do
przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu wobec
przetwarzania.
− Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego –
Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż
przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza
przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia
27 kwietnia 2016 r.
− Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest wymogiem
ustawowym.
− Jest Pan/Pani zobowiązana do ich podania, a konsekwencją
niepodania danych osobowych będzie niemożliwość oceny ofert i
zawarcia umowy.
− Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały
profilowaniu.
− Administrator danych nie ma zamiaru przekazywać danych osobowych
do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
− Zamawiający dokłada wszelkich starań, aby zapewnić wszelkie
środki fizycznej, technicznej i organizacyjnej ochrony danych
osobowych przed ich przypadkowym czy umyślnym zniszczeniem,
przypadkową utratą, zmianą, nieuprawnionym ujawnieniem,
wykorzystaniem czy dostępem, zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi
przepisami.
* Wyjaśnienie: informacja w tym zakresie jest wymagana, jeżeli w
odniesieniu do danego administratora lub podmiotu przetwarzającego istnieje
obowiązek wyznaczenia inspektora ochrony danych osobowych.
** Wyjaśnienie: skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować
zmianą wyniku postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie
niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz
jego załączników.
*** Wyjaśnienie: prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w
odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków
ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej,
lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub
państwa członkowskiego
Załączniki:
Załącznik Nr 1 – Formularz ofertowy
Załącznik nr 2 – Oświadczenie Wykonawcy dotyczące spełnienia warunków
udziału w postępowaniu
Załącznik nr 3 – Wzór umowy
Załącznik nr 4 - Wykaz osób (kryterium oceny ofert).
Załącznik nr 5 - Oświadczenie wymagane od Wykonawcy w zakresie wypełnienia
obowiązków informacyjnych
przewidzianych w art. 13 lub art. 14 RODO
Łódź, dnia 25.07.2019 roku
..................................……………….……………………...
akceptacja Dyrektora IMP lub osoby działającej w jego imieniu
ZAŁĄCZNIK NR 1 do SIWZ
AZAPUZA/46/19/WO
…………………………………………………………..
Nazwa Wykonawcy
NIP …………………………………………………….
REGON ………………………………………………
…………………………………………………………..
Adres (siedziba) Wykonawcy
Telefon kontaktowy ……………………………..
Faks ………………………………………………….
E-mail ……………………………………………….
…………………………………………………………..
Adres do korespondencji, jeżeli jest inny
niż adres siedziby Wykonawcy
INSTYTUT MEDYCYNY PRACY
ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus Nr 8
91-348 Łódź
OFERTA
„Świadczenie usług związanych z przygotowaniem i dostarczeniem
całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla
pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia
Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi”
Znak: AZAPUZA/46/19/WO
Oświadczamy, że akceptujemy w całości wszystkie warunki zawarte w
Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
SKŁADAMY OFERTĘ na wykonanie przedmiotu zamówienia w zakresie określonym
w Specyfikacji Istotnych Warunków zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia i
wzorem umowy, na następujących warunkach:
1. Łączna cena ofertowa:
Oferta cenowa posiłków dla Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
|Lp. |Posiłki |Cena |W tym koszt|
| | |jednego |surowca |
| | |posiłku |netto |
| | |netto | |
Okres niezmienności cen netto posiłków wynosi: 12 miesięcy
MIEJSCE PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW (należy wskazać dokładny adres)
…………………………………………………………………………………………………………………..
Łączna cena ofertowa stanowi całkowite wynagrodzenie Wykonawcy,
uwzględniające wszystkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia
zgodnie z treścią Zapytania Ofertowego
2. OŚWIADCZENIA i ZOBOWIĄZANIA:
1) Powyższa cena brutto zawiera wszystkie koszty wykonania zamówienia,
jakie ponosi Zamawiający w przypadku wyboru niniejszej oferty.
2) Zobowiązujemy się do przygotowywania suchego prowiantu, zgodnie z opisem
przedmiotu zamówienia, a także do wystawiania odrębnej faktury na jego
przygotowanie.
3) Oświadczamy, że środki transportu służące do dostarczania przygotowanych
posiłków spełniają wymogi odpowiednich przepisów prawnych dotyczących
transportu żywności.
4) zapoznaliśmy się z treścią Zapytania ofertowego oraz wzoru umowy i nie
wnosimy do nich zastrzeżeń oraz przyjmujemy warunki w nich zawarte. W
przypadku udzielenia nam zamówienia, zobowiązujemy się do zawarcia umowy
w miejscu i terminie wskazanym przez Zamawiającego
5) uważamy się związani niniejszą ofertą na czas wskazany w treści
Zapytania ofertowego
6) akceptujemy warunki płatności wskazane we wzorze umowy
7) W przypadku udzielenia nam zamówienia należność za wykonanie dostawy
uregulowana będzie w formie przelewu na rachunek bankowy:
(Nazwa banku) ……………….………………………………………………………………..
(Nr rachunku)…………………………………………………………………………………………………………………………
8) Imiona, nazwiska oraz funkcje osób, reprezentujących naszą Firmę w
przypadku udzielenia nam zamówienia uprawnione do podpisania
ewentualnej umowy:
1. ………………………………………………………………... (pełniona funkcja) …………………………………………
2. ………………………………………………………………... (pełniona funkcja) …………………………………………
9) Wykonawca oświadcza, że zamierza٭ nie zamierza٭ powierzyć podwykonawcy
(om) realizację niniejszego zamówienia w następującym zakresie:
|Lp.|Część zamówienia, która ma zostać |
| |powierzona podwykonawcy |
|1. | |
10) Integralną częścią niniejszej oferty są: DOKUMENTY, OŚWIADCZENIA i
ZAŁĄCZNIKI:
|Lp. |Załącznik / Oświadczenie |Strona |
| | |oferty |
|1. | | |
|2. | | |
| | | |
|3. | | |
|4. | | |
|5. | | |
|6. | | |
|7. | | |
|itd. | | |
Złożona oferta zawiera …………… kolejno ponumerowanych stron.
miejsce i data ……………………………………………..
……………………………………………………
(Podpis osoby (osób)
uprawnionych do
podpisania oferty)
* niepotrzebne skreślić
1 Załącznik nr 2 do Zapytania ofertowego
AZAPUZA/46/19/WO
____________________________________
___________________________________
Nazwa i adres Wykonawcy
2 O Ś W I A D C Z E N I E
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Niniejszym, oświadczam /oświadczamy*, że firma, którą reprezentuję/
reprezentujemy*
spełnia warunki dotyczące:
Posiadania uprawnień i kompetencji do wykonywania określonej działalności
lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich
uprawnień.
Tj. 1. posiadania aktualnej decyzji właściwej stacji sanitarno-
epidemiologicznej dla miejsca
przygotowywania posiłków.
2. Certyfikat HACCP lub równoważny wydany na kuchnię Wykonawcy
Na dowód spełniania powyższego warunku, dołączamy do oferty kopię
poświadczoną za zgodność z oryginałem w/w decyzji (dokumentów).
Prawdziwość powyższych danych potwierdzam /potwierdzamy* własnoręcznym
podpisem, świadom/ świadomi * odpowiedzialności karnej z art. 297 Kodeksu
Karnego.
Miejscowość:______________________
Data:. ___________________________
______________________________
podpis osoby/osób upoważnionych
do reprezentowania Wykonawcy
* niepotrzebne skreślić
Załącznik nr 3 do SIWZ
AZAPUZA/46/19/WO
WZÓR
UMOWA AZAPUZA/………./2019
zawarta dniu ……………… 2019r. w Łodzi pomiędzy:
Instytutem Medycyny Pracy imienia prof. dra med. Jerzego Nofera z siedzibą
w Łodzi przy ulicy św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8, NIP 7240003125, REGON
000288538, wpisanym do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego
prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi, XX Wydział
Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000011997, zwanym dalej
„Zamawiającym”, reprezentowanym przez:
1. Prof. dr hab. med. Konrada Rydzyńskiego – Dyrektora Instytutu
2. Mgr inż. Barbarę Jurewicz – Z-cę Dyrektora ds. Ekonomiczno-
Finansowych, Główny Księgowy
a
………………………….. z siedzibą w …………. (kod pocztowy ……….), przy ulicy ……………….. ,
wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego
prowadzonego przez ……………………… , pod nr KRS …………., NIP ……….. , REGON …………..,
zwaną dalej „Wykonawcą”, reprezentowaną przez:
1. ………………………………………………...
2. …………………………………………………
w wyniku rozstrzygniętego postępowania prowadzonego zgodnie z przepisami
ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tj. Dz. U. z
2018 r., poz. 1986), art. 4 pkt 8 ustawy, w trybie zapytania ofertowego o
udzielenie zamówienia publicznego na: „Świadczenie usług związanych z
przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem
diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób
Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi” ,
znak AZAPUZA/46/19/WO
§ 1
PRZEDMIOT UMOWY
1. Przedmiotem umowy jest świadczenie usług związanych z przygotowaniem i
dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i
kaloryczności, dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia
Środowiskowego (Oddział Chorób Zawodowych) oraz Kliniki Toksykologii
(Izba Przyjęć i Oddział Toksykologii). Zakres świadczonych usług obejmuje
przygotowanie i dostarczenie do drzwi wejściowych obu KLINIK
następujących posiłków: śniadania, obiady, kolacje oraz diet wskazanych
przez Zamawiającego, a także dostawę tzw. suchego prowiantu, zgodnie z
wymaganiami Zamawiającego (w szczególności chleb, jaja, suchary, dżem,
mięso gotowane, cukier, herbatę). Dostawa suchego prowiantu – raz w
tygodniu.
2. Codzienną ilość posiłków należy ustalić z upoważnionym pracownikiem
Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego/Kliniki Toksykologii w
oparciu o wystawiane codziennie druki „RELEWA”.
3. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki z własnych surowców.
Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi.
Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np.
wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji, muszą pochodzić
z bieżącej produkcji dziennej. Posiłki muszą być przygotowane ze
świeżych, naturalnych produktów o wysokiej jakości. Nie dopuszcza się
żywności modyfikowanej genetycznie oraz żywności typu „instant”. Posiłki
muszą być przygotowane bez dodatków preparatów zastępczych zwiększających
objętość np. soja, susze warzywno-ziemniaczane, konserwy zawierające
mięso lub jego przetwory oraz mrożonki typu pierogi, kluski, pulpety,
gołąbki, placki itp. Dostarczane posiłki powinny mieć prawidłowy smak,
zapach, barwę, konsystencję.
4. Posiłki winny być dostarczane bezpośrednio do drzwi wejściowych oddziału
kuchenki oddziałowej. W opakowaniach jednorazowych, spełniających
wymagania obowiązujące w zakresie higieny żywienia, zapewniających
odpowiednią temperaturę oraz dostosowanych do rodzaju i wielkości
posiłku. Na pojedynczych opakowaniach musi znajdować się informacja z
nazwą diety (w wyjątkowych sytuacjach również innym oznaczeniem wg
zgłoszenia), natomiast do poszczególnych oddziałów winny być dostarczane
w odpowiednich pojemnikach zbiorczych (termosach transportowych,
Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania posiłków w termosach
transportowych nie grzewczych z opakowaniami jednorazowymi)
zabezpieczonych przed przypadkowym otwarciem oraz zapewniających
utrzymanie temperatury posiłku. Opakowania muszą posiadać odpowiednią
grubość zapewniającą ich stabilność i bezpieczeństwo użytkowania (ochrona
przed oparzeniami) oraz gwarantować łatwe otwieranie. Wszystkie
opakowania muszą posiadać aktualne i odpowiednie atesty dopuszczające do
stosowania
5. Zakup surowców niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków
(także suchego prowiantu), zapewnienie odpowiedniej kaloryczności i
jakości, zgodnie z normami w żywieniu szpitalnym i zbiorowym,
Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą
posiadać aktualną datę przydatności do spożycia, a po jej upływie,
Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków.
Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do
pieczywa muszą być podawane w opakowaniach jednorazowych.
6. Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne
zapotrzebowanie na posiłki:
Średnie miesięczne zapotrzebowanie na wyżywienie pacjentów Kliniki
Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii:
• Śniadania 500
• Obiady 500
• Kolacje 500
7. Transport posiłków do drzwi oddziału kuchenek oddziałowych Kliniki
Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii
mieszczących się w siedzibie Zamawiającego każdorazowo zapewnia Wykonawca w
taki sposób, by posiłki nie straciły na wartości i miały odpowiednią
temperaturę do spożycia
8. Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do kuchenek
oddziałowych Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz
Kliniki Toksykologii do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wg
następującego harmonogramu:
• Śniadania: 7.30 - 8.30
• Obiady: 12.30 - 13.30
• Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego
wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach
jednorazowego użytku +komplet sztućców plastikowych(warunek
bezwzględny)
W soboty, niedziele i święta obiady dla Kliniki Chorób Zawodowych i
Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii wydawane są od godz.
12.00 do 13.00 razem z kolacją.
Dostawy posiłków do drzwi wejściowych oddziałów wyznaczonego
pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza w/w porami dostaw.
9. W trakcie realizacji usługi Wykonawca zobowiązany będzie do
przygotowywania i przedstawienia do akceptacji upoważnionej przez
Zamawiającego osobie, z wyprzedzeniem czasowym minimum 4 dni robocze,
dekadowego jadłospisu posiłków z uwzględnieniem racji pokarmowych,
wartości odżywczych dla poszczególnych diet, z rozbiciem na poszczególne
diety i określeniem gramatury potraw, zawierających również informacje na
temat zawartości substancji, produktów powodujących alergię lub reakcję
nietolerancji, wykazu składników wg kolejności malejącej wchodzących w
skład potrawy w każdej diecie, uwzględniających racje pokarmowe i ich
wartość energetyczną, zawartość składników odżywczych., soli mineralnych
określonych w normach żywienia człowieka i zaleceniach opracowanych przez
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych
obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. Przygotowanie posiłków
powinno odbywać się z uwzględnianiem diet stosowanych przez Zamawiającego
2. Rozdział dobowy zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki
powinien uwzględniać średnio: • 30 – 35% - zapotrzebowania energetycznego
na śniadanie • 35 – 40% - zapotrzebowania energetycznego na obiad • 25 –
30% - zapotrzebowania energetycznego na kolację, w oparciu o
odpowiednie przepisy dotyczące całodziennego żywienia określonych grup
żywieniowych chorych. Wszelkie zmiany jadłospisu dekadowego są możliwe
jedynie po zgłoszeniu z wyprzedzeniem 1-dniowym i uzyskaniu zgody
Zamawiającego.
10. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiedni jadłospis, z
uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie w
Klinice Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Klinice
Toksykologii, uzgodniony z dietetykiem (własnym) oraz Zamawiającym
jak również zapewnić recepturę posiłków zgodnych ze sztuką
kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie
fakturowany):
d) Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według
zaleceń lekarskich.
e) Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza
prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i
ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie
przez osoby upoważnione przez Zamawiającego.
f) Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj.
śniadania lub
w trakcie dnia po zaleceniu lekarza.
2. Jadłospis będzie składany do uzgodnienia Przełożonej Pielęgniarce Klinik
(lub osobie przez nią wyznaczonej) na dziesięć dni kalendarzowych przed
rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące informacje:
• wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki;
• wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i
odżywcze. Każdorazowo dla poszczególnych Klinik wraz z posiłkami
dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu,
zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej porcji (ilość,
objętość)..
3. Wszystkie diety muszą spełniać zasady żywienia zgodnie z zaleceniami w
danej jednostce chorobowej. Posiłki winny być sporządzone zgodnie z
klasyfikacją diet przedstawionych w publikacji Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie (2011r. i ewentualne aktualizacje), w sprawie norm
wyżywienia i żywienia żywności, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach
żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności w odniesieniu do
dorosłych. Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne dla diet musi spełniać
poniższe wartości: Kcal od 2 200 do 2 400; pełnowartościowe białko: 75-
85g; tłuszcze: 55-65g ; węglowodany złożone, głównie pochodzące z
przetworów zbożowych: 350-380g oraz składniki mineralne i witaminy,
zwłaszcza witamina C (warzywa, owoce) zgodnie z zalecaną normą żywienia
– w przypadku diety ogólnej jadłospis z wyliczeniem kalorycznym na 1
pacjenta. Wykonawca zobowiązany jest do wyliczenia na życzenie
Zamawiającego wszystkich diet pod względem składników odżywczych.
Zawartość warzyw w dobowej porcji żywienia musi wynosić min. 25-30%.
Posiłki muszą się charakteryzować wysoką jakością, posiadać właściwe
walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę z gwarancją
zachowania pełnych procedur systemu HACCP. Zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem
alergenów. Jadłospis /dzienny/ musi zawierać spis alergenów.
4. Dostarczane posiłki muszą odpowiadać zaleceniom lekarskim i być oparte
na najczęściej stosowanych dietach tj. normalnej, lekkostrawnej,
wątrobowej, cukrzycowej. Ponadto stosowane są diety indywidualne wg
zaleceń specjalnych np. bezmięsna, bezbiałkowa, wysokobiałkowa,
ubogobiałkowa, bezglutenowa, trzustkowa, alergiczna, bezmleczna,
bezsolna, niskocholesterolowa, papkowata oraz podobne, według zleceń
lekarskich.
5. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki sporządzone zgodnie z
klasyfikacją diet przedstawionych w publikacji Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie i według przedstawionego do oceny jadłospisu
dekadowego dla diet: podstawowej oraz cukrzycowej
6. Zamawiający zastrzega sobie prawo do przestrzegania zasady, by posiłki
sporządzane były przed zapakowaniem i transportem w dniu ich wydania.
7. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli sporządzanych
posiłków na każdym etapie ich produkcji pod względem ich jakości i
zgodności z obowiązującymi normami żywieniowymi. Do kontroli
upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią
upoważniona
8. Zamawiający oświadcza, że wskazana ilość posiłków ma charakter wyłącznie
szacunkowy, a rzeczywista ilość posiłków w ramach zamówienia
stanowiącego przedmiot niniejszego postępowania, wynikać będzie z
bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od ilości
przebywających w Klinikach pacjentów. Rodzaje diety zależeć będą od
zaleceń lekarskich. Zmniejszenie, bądź zwiększenie ilości wydawanych
posiłków (w szczególności z przyczyn restrukturyzacji, zwiększenia lub
zmniejszenia liczby pacjentów, nie spowoduje dla Zamawiającego ujemnych
konsekwencji prawno – finansowych.
9. Zamawiający zastrzega sobie prawo wprowadzania dodatkowych zastrzeżeń i
modyfikacji, co do zasad komponowania jadłospisu w danej diecie, a
Wykonawca w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do możliwości
włączenia danego produktu do określonej diety ma każdorazowo obowiązek
zwrócić się o wyjaśnienia do Zamawiającego, które będą dla niego w tym
zakresie wiążące. Wykonawca ma obowiązek powierzenia przygotowywania
jadłospisu w poszczególnych dietach osobom posiadającym w tym zakresie
odpowiednią wiedzę i doświadczenie, mającym uprawnienia zawodowe
dietetyka
10. Określenie ilości i asortymentu posiłków na dany dzień, dla
poszczególnych Klinik, przygotowywane będzie przez uprawnionego
pracownika Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający ma
prawo dokonać korekty ilości zamówionych posiłków (zarówno in plus jak i
in minus), najpóźniej dwie godziny przed posiłkiem (nowi pacjenci na
oddziałach, wypisy chorych oraz zalecenia specjalne) w każdym dniu
tygodnia (łącznie z sobotą, niedzielą i świętami). Zamówienia jak i
korekty do nich będą przekazywane Wykonawcy telefonicznie, faksem bądź
na e-mail.
11. Zamawiający, w przypadkach szczególnie uzasadnionych jego potrzebami
może dokonywać w dniu dostawy telefonicznej korekty zapotrzebowania pod
względem ilości posiłków i rodzaj diet - minimum 2 godz. przed
ustalonymi porami dostaw posiłków, w zakresie +/- 10% ogółu zamówienia
na dany dzień.
12. Zamawiający wymaga, aby nabiał płynny tj. jogurty, serki
homogenizowane, kefiry, itp. podawane były w oryginalnych opakowaniach
dostosowanych do gramatury .
13. Zamawiający nie dopuszcza rozlewania nabiału płynnego (tj. jogurty,
serki homogenizowane, kefiry, itp.).
14. Zamawiający nie dopuszcza dzielenia pieczywa (z wyjątkiem chleba,
angielki) tj. bułka maślana, rogal i inne.
15. Zamawiający dopuszcza brak zup mlecznych w posiłku śniadaniowym; jeżeli
jednak zupy mleczne będą wchodziły w skład śniadania Zamawiający wymaga,
aby podawane były przez cały rok z wyłączeniem Świąt Bożego Narodzenia,
Wielkanocnych, oraz Nowego Roku
16. Zamawiający wymaga aby termosy transportowe, którymi posługuje się
Wykonawca z opakowaniami jednorazowymi przystosowane były do przewożenia
posiłków w niskiej i wysokiej temperaturze, a wykonawca spełnił warunki:
c) temperatura dla zupy zalecana 75°C, dla drugiego dania zalecana
powyżej 63°C (zgodnie z HACCP),
d) pojemniki łatwe do utrzymania w czystości i nadające się do
dezynfekcji
Z uwagi na specyfikę Zamawiającego Wykonawca musi zapewnić termosy
osobno do: herbaty, kawy i kompotu, wymienny wózek z kółkami jako
dodatkowe wyposażenie umożliwiające transport posiłków w obrębie
oddziału. Ilość termosów transportowych potrzebnych do obsługi
oddziałów to ok. 2 sztuk. Termosy muszą być czyste, estetyczne i
utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym.
17. Do obowiązków Wykonawcy należy zaopatrzenie w odpowiednie napoje do
posiłków, także pomiędzy posiłkami, zgodnie z zapotrzebowaniem. Minimalna
dzienna ilość napojów na jednego pacjenta nie może być mniejsza niż 1800
ml (łącznie z zupą i pozostałymi płynami).
18. Wykonawca ma obowiązek zapewnienia zapasu jednorazowych kubków do
napojów oraz sztućców w ilościach uzależnionych od aktualnych potrzeb.
Wielkość zapasu powinna wynosić 10% aktualnego stanu chorych w
poszczególnych klinikach.
19. Systematyczny nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem norm
kalorycznych dla poszczególnych grup pacjentów sprawować będą wyznaczeni
pracownicy Zamawiającego, poprzez kontrole dostarczanych posiłków.
Zakwestionowane posiłki będą podlegać zwrotowi i wymianie na koszt
Wykonawcy.
20. W ramach realizacji zamówienia Wykonawca winien zapewnić w okresach
świątecznych posiłki o świątecznym charakterze, z uwzględnieniem potraw
tradycyjnych kuchni polskiej.
21. W celu kontroli czystości epidemiologicznej wymazy będą wykonywane
przez Zamawiającego minimum dwa razy w roku oraz w razie potrzeb w
sytuacjach awaryjnych (np. ognisko epidemiczne).
22. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli temperatury dostarczanych
posiłków. W przypadku niezgodności temperatury dostarczanego posiłku z
wymaganą temperaturą wskazaną przez Zamawiającego w treści SIWZ i w
treści opisu przedmiotu niniejszej umowy, zostanie sporządzony protokół
niezgodności i naliczone kary umowne, zgodnie z postanowieniami § 5
23. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia, przez własne
uprawnione i posiadające stosowne zezwolenia osoby, wizytacji miejsc
przygotowywania i pakowania posiłków u Wykonawcy w trakcie realizacji
umowy.
§ 2
OBOWIĄZKI WYKONAWCY
1. Wykonawca będzie wykonywał przedmiot zamówienia z zachowaniem należytej
staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej
działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących
żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach
o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-
epidemiologicznych.
2. Wykonawca zobowiązuje się do zatrudniania do realizacji przedmiotu
zamówienia pracowników posiadających aktualne książeczki zdrowia i
aktualne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby
wykonujące prace w procesie produkcji posiłków zobowiązane są
przestrzegać podstawowe zasady higieny osobistej, nosić właściwą, czystą
odzież ochronną (w szczególności fartuch, jednorazowe rękawiczki) oraz
jeśli to niezbędne obuwie robocze. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronna
i roboczą osób wykonujących przedmiot zamówienia. Zamawiający zastrzega
sobie prawo żądania okazania aktualnych książeczek sanepidowskich osób
wykonujących przedmiot zamówienia w każdej chwili w trakcie
obowiązywania umowy.
3. Wykonawca oświadcza, że spełnił względem zatrudnianych pracowników
obowiązki informacyjne wynikające z art. 13 oraz 14 RODO.
4. Wykonawca jest odpowiedzialny za wszelkie zniszczenia powstałe w mieniu
Zamawiającego w związku z wykonywaniem usługi i ponosi koszty ich
naprawy.
5. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za
kontakt z Zamawiającym, wraz z podaniem wszystkich danych
umożliwiających kontakt z wyznaczona osobą (w szczególności nr telefony,
adres email). W przypadku zmiany tej osoby, Wykonawca jest zobowiązany
niezwłocznie powiadomić Zamawiającego o zaistniałej zmianie wraz z
podaniem nowych danych kontaktowych.
6. Usługi związane z przygotowaniem całodziennego wyżywienia muszą być
wykonywane przez Wykonawcę w okresie trwania umowy (tj. od dnia 1
października 2018 roku do dnia 30 września 2019 roku), przez 7 dni w
tygodniu, w tym w dni ustawowo wolne od pracy, z zachowaniem ciągłości
w dostarczaniu posiłków, także podczas przeprowadzanych w siedzibie
Zamawiającego remontów czy prac budowlanych
7. Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków specjalistycznym
transportem samochodowych spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji
Sanitarnej.
8. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania w ilości i w sposób zgodny
z obowiązującymi przepisami przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce
próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z
oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej
podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki. Próbki żywnościowe
Wykonawca zobowiązany jest udostępnić na potrzeby organów kontrolnych.
9. Wykonawca realizujący przedmiot niniejszego zamówienia ponosi pełną
odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowywanych i
dostarczanych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy
przygotowywaniu, transporcie i wydawaniu posiłków, mogące mieć wpływ na
zdrowie żywionych pacjentów.
10. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi
do kontroli w zakresie żywienia pacjentów, a także odpowiedzialność za
wszystkie zaniedbania sanitarno - epidemiologiczne przed odpowiednimi
organami uprawnionymi do kontroli i nadzoru w tym zakresie. Wykonawca
jest zobowiązany dostarczać Zamawiającemu kserokopie protokołów po
kontrolach przeprowadzanych u Wykonawcy przez stację sanitarno-
epidemiologiczną w terminie 7 dni od daty ich otrzymania
11. Produkcja i dostarczanie posiłków musi odbywać się w sposób
zapewniający wymagany standard sanitarno- epidemiologiczny oraz zgodny z
wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Dz. Urz UE L
139z 2004 r ze zmianami) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2018 r. poz. 1541) oraz
aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie. Produkcja i dostarczanie
posiłków realizowana będzie zgodnie z zasadami systemu HACCP ( wymóg
dotyczy pełnego okresu trwania umowy) Znakowanie dostarczonych posiłków
(potraw) powinno być zgodne z wymogami Rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23.12.2014 r. w sprawie znakowania
poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 29 z 2015 r.).
§ 3
PRACOWNICY WYKONAWCY
1. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na
podstawie umowy o pracę osób wykonujących zadania związane z
realizacją przedmiotowego zamówienia – świadczenia usługi związanej z
przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego wyżywienia,
z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.
2. Usługi będą świadczone przez osoby wskazane przez Wykonawcę w
Załączniku do niniejszej Umowy, stanowiącym integralną część umowy -
„Wykaz Pracowników świadczących usługi”, w dalszej treści zwanych
„Pracownikami świadczącymi usługi”
3. Wykonawca zobowiązuje się, że Pracownicy świadczący usługi będą w
okresie realizacji umowy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę w
rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy
4. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez
Zamawiającego nie krótszym niż 3 dni robocze, Wykonawca zobowiązuje
się przedłożyć do wglądu potwierdzone za zgodność z oryginałem kopie
umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi
usługi. Dopuszczalny zakres danych osobowych obejmować będzie: imię i
nazwisko zatrudnionego pracownika, datę zawarcia umowy o pracę, rodzaj
umowy o pracę oraz zakres obowiązków pracownika. Inne dane osobowe
zatrudnianego pracownika należy usunąć.
5. Przekazanie danych osobowych pracowników następuje w formie
udostępnienia na podstawie niniejszej umowy oraz ustawy PZP.
6. Nieprzedłożenie przez Wykonawcę kopii umów zawartych przez Wykonawcę z
Pracownikami świadczącymi usługi w terminie wskazanym przez
Zamawiającego (tj. 3 dni robocze) będzie traktowane jako
niewypełnienie obowiązku zatrudnienia Pracowników świadczących usługi
na podstawie umowy o pracę.
7. Za niedopełnienie wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi
na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy,
Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości 1000 zł brutto
– za każdą osobę.
§ 4
WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI
3) Należność za świadczenie usługi związanej z przygotowaniem całodziennego
wyżywienia z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii IMP
w Łodzi, będzie regulowana na podstawie faktury VAT, wystawionej przez
Wykonawcę, zgodnie z ceną jednostkową z formularza ofertowego w terminie
30 dni licząc od daty otrzymania prawidłowo wystawionej faktury VAT w
formie przelewu na konto Wykonawcy.
4) Zamawiający zobowiązuje się do zapłacenia za sprzedane posiłki dla
Klinik po przedstawieniu faktury VAT z podaniem faktycznej ilości
wydanych posiłków.
5) Dokumentem rozliczeniowym za sprzedane posiłki, będzie faktura VAT (wraz
z załączonym do niego rozliczeniem) wystawionym dla Zamawiającego po
zakończeniu miesiąca z podziałem na Oddziały Klinik.
6) Koszt posiłków:
|Lp. |Posiłki |Cena |W tym koszt|
| | |jednego |surowca |
| | |posiłku |netto |
| | |netto | |
7) Zamawiający dokona zapłaty przelewem na rachunek bankowy wskazany przez
Wykonawcę
Bank ………………………………………………..……………………………………….
Nr rach. bankowego …………………………………………………………………….
8) Jako datę zapłaty faktury rozumie się złożenie w banku przez
Zamawiającego dokumentu „polecenie przelewu”.
9) Cena posiłków netto dla Klinik Instytutu nie ulegnie zmianie przez cały
okres trwania umowy tj. 12 miesięcy, zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy
złożonym w treści oferty.
§ 5
KARY UMOWNE
1. Strony ustalają w przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania
przedmiotu niniejszej umowy kary umowne w określonych poniżej
wysokościach:
a) W przypadku dostarczania posiłku niepełnego (brak składnika posiłku
lub jego części), dostarczenia posiłku o zaniżonej gramaturze (lub
zaniżeniu gramatury części składowych posiłku np. mięsa, ryby, masła,
wędliny, itp.), Wykonawca będzie zobowiązany do zapłaty kary umownej w
wysokości 10- krotności wartości danego posiłku (wskazanej zgodnie z
formularzem ofertowym, złożonym w postępowaniu);
b) W przypadku opóźnień w dostarczaniu posiłków, Wykonawca będzie
zobowiązany do zapłaty kary umownej w wysokości 50 krotności wartości
danego posiłku (wartość posiłku określona zostanie zgodnie z
formularzem ofertowym Wykonawcy złożonym w postępowaniu o udzielenie
zamówienia publicznego);
c) W przypadku używania produktów o nienależytej, jakości lub
przeterminowanych, lub nie przestrzegania harmonogramu dostarczania
posiłków Wykonawca będzie zobowiązany do zapłaty kary umownej w
wysokości 10- krotności wartości wszystkich posiłków w jednym dniu
(wskazanej zgodnie z formularzem ofertowym, złożonym w postępowaniu);
d) W przypadku naruszenia postanowień niniejszej umowy, o których mowa w
§ 1 i 2, w szczególności nie przestrzegania zasad sanitarno-
epidemiologicznych, niestosowania się do zaleceń Zamawiającego w tym
zakresie, niesporządzenia jadłospisu zgodnie z wymogami umowy, brak
diet w jadłospisie Wykonawca zapłaci na rzecz Zamawiającego karę
umowną w wysokości 30% otrzymywanego miesięcznego wynagrodzenia (na
potrzeby ustalenia kary umownej wynagrodzenie zostanie obliczone:
przyjęta średnie zapotrzebowanie na posiłki w miesiącu – tj. 500
śniadań, 500 obiadów i 500 kolacji x stawka za każdy posiłek, zgodnie
z formularzem ofertowym złożonym w postępowaniu).
e) Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę Zamawiający nałoży karę umowną
w wysokości 1000 zł brutto za każdą osobę, która nie jest zatrudniona
na umowę o pracę.
f) W przypadku dostarczenia przez Wykonawcę posiłków o innej temperaturze
niż wymagana przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie do
zapłaty kary umownej w wysokości 20 - krotności wartości danego
posiłku (zgodnie z wartością wskazaną w formularzu ofertowym, złożonym
przez Wykonawcę w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego).
2. W przypadku odstąpienia Wykonawcy od wykonania postanowień niniejszej
umowy bez zgody Zamawiającego, bądź odstąpienia od umowy z przyczyn
leżących po stronie Wykonawcy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę
umowną w wysokości 10% wynagrodzenia (obliczonego na zasadach wskazanych
w ust. 1 lit. c).
3. Zamawiającemu przysługuje prawo potrącenia kar umownych z wynagrodzenia
należnego Wykonawcy.
4. Zamawiający może dochodzić na zasadach ogólnych odszkodowania
przewyższającego wysokość kary umownej.
§ 6
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZATRUDNIENIA NA UMOWĘ O PRACĘ ZGODNIE Z PRZEPISEM ART.
29 UST. 3A USTAWY PZP.
1. Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, w rozumieniu
ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jednolity z 2016r.
Dz. U. poz. 1666 ze zm.), przez wykonawcę lub podwykonawcę (jeżeli
wykonawca powierza wykonanie części zamówienia podwykonawcy) osób
wykonujących zadania związane z realizacją przedmiotowego zamówienia –
świadczenia usługi związanej z przygotowaniem i dostarczeniem
całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla
pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia
Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
2. Wykonawca zobowiązany jest zatrudniać na czas realizacji zamówienia w/w
osoby na podstawie umowy o pracę, a w przypadku rozwiązania umowy przez
osobę zatrudnioną lub przez pracodawcę, wykonawca zobowiązuje się do
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na to miejsce innej osoby
wykonującej ww. czynności.
3. W trakcie realizacji zamówienia zamawiający uprawniony jest do
wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania
przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o
pracę osób wykonujących zadania związane z realizacją przedmiotowego
zamówienia – świadczenia usługi związanej z przygotowaniem i
dostarczeniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i
kaloryczności dla pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób
Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
▪ żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania
ww. wymogów i dokonywania ich oceny,
▪ żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia
spełniania ww. wymogów,
▪ przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia.
4. W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie zamawiającego w
wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży zamawiającemu
wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę
osób wykonujących zadania związane z realizacją przedmiotowego zamówienia
– świadczenia usługi związanej z przygotowaniem i dostarczeniem
całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla
pacjentów Kliniki Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia
Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi w trakcie realizacji
zamówienia:
a) oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie
umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie
zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności:
dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia
oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby
zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych
osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę oraz podpis
osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub
podwykonawcy;
b) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub
podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie
realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie
wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres
obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna
zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych
pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o
ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL
pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji.
Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę
powinny być możliwe do zidentyfikowania;
c) zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez
wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i
zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni
okres rozliczeniowy;
d) poświadczoną za zgodność z oryginałem, odpowiednio przez Wykonawcę lub
podwykonawcę, kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika
przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający
ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z
dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych. Imię i nazwisko
pracownika nie podlega anonimizacji.
5. Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę Zamawiający nałoży karę umowną w
wysokości określonej w umowie § 5. Nie złożenie przez wykonawcę w
wyznaczonym przez zamawiającego terminie żądanych przez zamawiającego
dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę
wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako
niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na
podstawie umowy o pracę.
6. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy
przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o
przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
§ 7
CZAS TRWANIA UMOWY
Umowa zostaje zawarta na okres 12 miesięcy tj. od dnia 01 sierpnia 2019
roku do dnia 31 lipca 2020 roku.
§ 8
REKLAMACJE
1. Zamawiający zastrzega sobie prawo do składania reklamacji w przypadkach
nienależytej realizacji usług, a w szczególności:
a) braku posiłku, opóźnień w czasie dostarczania posiłków, różnicy w
liczbie lub rodzaju diet/posiłków dostarczonych do oddziałów
szpitalnych Zamawiającego;
b) dostarczania posiłku niepełnego (brak składnika posiłku lub jego
części)
c) dostarczenia posiłku w brudnych opakowaniach (np. termosach,
wózkach) lub na brudnych naczyniach;
d) dostarczenia posiłku o zaniżonej gramaturze (lub zaniżeniu
gramatury części składowych posiłku np. mięsa, ryby, masła,
wędliny, itp.);
e) dostarczenia posiłku o nieprawidłowej temperaturze;
f) używania produktów o nienależytej, jakości lub przeterminowanych;
g) nie przestrzegania harmonogramu dostarczania posiłków.
2. Reklamacja dotycząca jednego składnika posiłku może stanowić podstawę do
reklamacji całego posiłku.
3. Reklamacja musi zostać rozpatrzona przez Wykonawcę niezwłocznie, nie
później jednak niż 2 dni robocze od dnia złożenia przez Zamawiającego
reklamacji.
4. W przypadku uwzględnienia reklamacji, Wykonawca zobowiązany jest
przygotowania posiłku kolejnego na swój koszt.
§ 9
ROZWIĄZANIE I ODSTĄPIENIE OD UMOWY
1. Zamawiający może rozwiązać umowę z przyczyn leżących po stronie
Wykonawcy, w przypadku nienależytego wykonywania przedmiotu niniejszej
umowy przez Wykonawcę, mimo co najmniej trzykrotnego pisemnego wezwania
Wykonawcy przez Zamawiającego do zmiany sposobu wykonywania przedmiotu
niniejszej umowy na właściwy.
2. W sytuacji o której mowa w ust. 1 Zamawiający jest zobowiązany do
sporządzenia protokołu niezgodności.
3. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że
wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było
przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub dalsze wykonywanie umowy może
zagrozić istotnemu interesowi bezpieczeństwa państwa lub bezpieczeństwu
publicznemu, zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od
dnia powzięcia wiadomości o tych okolicznościach.
4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, wykonawca może żądać wyłącznie
wynagrodzenia należnego z tytułu wykonania części umowy.
5. Każda ze Stron może rozwiązać umowę z zachowaniem dwumiesięcznego okresu
wypowiedzenia, ze skutkiem na ostatni dzień miesiąca, w którym upływa
okres wypowiedzenia.
§ 10
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem
nieważności.
2. Wykonawca nie może przenosić na osoby trzecie żadnych praw i obowiązków
wynikających z niniejszej umowy bez uprzedniej, pisemnej zgody
Zamawiającego.
3. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zobowiązania prawne i
finansowe Wykonawcy.
4. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność prawną wobec Zamawiającego jak
i bezpośrednio wobec osób trzecich, za wszelkie szkody wyrządzone wskutek
niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, spowodowane przez
pracowników Wykonawcy lub osoby, którymi Wykonawca posłużył się do
wykonania przedmiotu niniejszej umowy, w tym szkody powstałe wskutek
czynu niedozwolonego. Wykonawca odpowiada za wszelkie szkody przez nich
spowodowane, ponosi koszty finansowe z tytułu szkód materialnych
wynikłych z ich winy a będących następstwem niewykonania lub
nienależytego wykonania prac i obowiązków wynikających z umowy.
5. Wykonawca oświadcza, że są mu znane zasady epidemiologii i higieny
w pomieszczeniach szpitalnych i zobowiązuje się do przestrzegania tych
zasad.
6. Strony nie ponoszą odpowiedzialności za niewykonanie lub nienależyte
wykonanie zobowiązań umownych, jeżeli są one spowodowane czynnikami o
charakterze „siły wyższej”. Okoliczności takie winny być przedstawione na
piśmie, niezwłocznie po ich zakończeniu.
7. Zamawiający wyraża zgodę na produkcję i sprzedaż posiłków podmiotom
zewnętrznym, pod warunkiem poinformowania o tym fakcie pisemnie
Zamawiającego na dwa tygodnie przed podjęciem tych czynności.
8. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie mają zastosowanie
przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks Cywilny (Dz. U. 2018
r., poz. 1025.), ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień
publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2017 r., poz. 1579.), ustawy z dnia 25
sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018 r.,
poz. 1541), ustawy z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych
(Dz. U. 2018 r., poz. 1000) oraz Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób
fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE
(ogólne rozporządzenie o ochronie danych) z dnia 27 kwietnia 2016 r.
(Dz.Urz.UE.L Nr 119, str. 1)
9. Wszelkie spory, jakie mogą wynikać z niniejszej umowy, rozstrzygane będą
przez właściwe miejscowo dla siedziby Zamawiającego sądy powszechne.
10. Integralną częścią niniejszej umowy jest SIWZ oraz oferta Wykonawcy
złożona w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego
znak: AZAPUZA/64/18/PN wraz z załącznikami
11. Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po
jednym dla każdej ze stron.
..........................................
...............................................
WYKONAWCA ZAMAWIAJĄCY
ZAŁĄCZNIK nr 4 do Zapytania ofertowego
AZAPUZA/46/19/WO
WYKAZ OSÓB, KTÓRE BĘDĄ UCZESTNICZYĆ W WYKONYWANIU ZAMÓWIENIA
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem i dostarczeniem całodziennego
wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki
Toksykologii oraz Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego
Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
AZAPUZA/46/19/WO
|Lp|Imię i nazwisko|Kwalifikacje|Opis posiadanego|Zakres | |
|. | |zawodowe ( |doświadczenia |wykonywanyc|Informacja o |
| | |wykształceni|(podać ilość |h czynności|podstawie do |
| | |e) |lat) |w |dysponowania |
| | | | |realizacji |osobami |
| | | | |zamówienia | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
Ponadto, oświadczamy, że:
1*. dysponujemy osobą/osobami wymienioną/wymienionymi w poz. ……… wykazu,
2*. nie dysponujemy osoba/osobami wymienioną/wymienionymi w poz. ………
wykazu, lecz polegając na osobach zdolnych do wykonania zamówienia innych
podmiotów na warunkach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Prawo
zamówień publicznych, będziemy dysponować tą osobą/tymi osobami, na
potwierdzenie czego, załączamy pisemne zobowiązanie tych podmiotów do
oddania nam do dyspozycji tych osób na okres ich udziału w wykonywaniu
zamówienia, zawierające także listę osób, które zostaną nam udostępnione.
Podmiot ten jest / nie jest * moim podwykonawcą.
* niepotrzebne skreślić
** należy podać wszystkie informacje, pozwalające jednoznacznie stwierdzić
czy wykonawca spełnienia warunek, określony Zapytaniu ofertowym
Powyższe oświadczenie nie narusza przepisów Rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie
ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w
sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy
95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) z dnia 27 kwietnia 2016
r. (Dz.Urz.UE.L Nr 119, str. 1) oraz ustawy z dnia 10 maja 2018 roku o
ochronie danych osobowych
Miejsce i data : _____________________
_________________________
(pieczątka i podpis upoważnionego)
Załącznik nr 5 do Zapytania ofertowego
AZAPUZA/469/19/WO
OŚWIADCZENIE
wymagane od Wykonawcy w zakresie wypełnienia obowiązków informacyjnych
przewidzianych w art. 13 lub art. 14 RODO1)
Oświadczam, że wypełniłem obowiązki informacyjne przewidziane w art. 13
lub art. 14 RODO1) wobec osób fizycznych, od których dane osobowe
bezpośrednio lub pośrednio pozyskałem w celu ubiegania się o udzielenie
zamówienia publicznego w niniejszym postępowaniu.2)
Data
Pieczęć i podpis Wykonawcy
1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z
przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich
danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie
danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1).