Strzelińskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul. Wrocławska 46, 57-100 Strzelinie

W odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji publicznej, niniejszym
wskazujemy:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: Szpital bezpośrednio nie zatrudnia dietetyka.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: z uwagi na brak zatrudnienia dietetyka – odpowiedź na
pytanie nie dotyczy Szpitala
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: Brak możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: Pacjent szpitala 12,81 zł brutto; pacjent opieki
długoterminowej 14,43 zł brutto .
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Usługi cateringowe świadczy firma zewnętrzna. Wartość „wsadu
do kotła” została określona w opisie przedmiotu zamówienia. Minimalna
stawka to 10,0 zł brutto dla diety podstawowej; minimalna stawka
zwiększona o 10 % dla pacjentów opieki długoterminowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: NIE POSIADAMY-FIRMA CATERINGOWA ZOBOWIĄZANA JEST DO
POSIADANIA TAKIEJ DOKUMENTACJI
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: TAK, NA BIEŻĄCO - JAKOŚC POSIŁKÓW KONTROLUJĄ PANIE
PIELĘGNIARKI KOORDYNUJACE
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odpowiedź: NA BIEŻĄCO PRZEZ PANIE PIELĘGNIARKI PEŁNIĄCE W DANYM DNIU
DYŻUR
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Wymóg został zawarty w SIWZ i w umowie przetargowej.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: SKARGI DOTYCZĄCE ŻYWIENIA MOŻNA ZŁOŻYĆ W TRYBIE PRZEWIDZIANYM
JAK DLA KAŻDEJ INNEJ SKARGI, NATOMIAST PODEJRZENIEM ZATRUCIA ZAJMUJE SIĘ
NASZ DZIAŁ EPIDEMIOLOGICZNY W KOOPERACJI Z SANEPIDEM
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: NIE WPŁYNĘŁY TAKIE SKARGI
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odpowiedź: Rodzaje diet stosowanych w szpitalu: podstawowa,
lekkostrawna, lekkostrawna położnic, cukrzycowa, krążeniowa, wrzodowa,
wątrobowa, dziecka małego, płynna odżywcza. Sporadycznie, na zlecenie
stosowane są diety: niskobiałkowa, bezresztkowa, ubogosodowa,
bezmleczna, lekkostrawna papkowata, bogatobiałkowa i bezresztkowa.
Charakterystyka diet zawarta jest w opisie przedmiotu zamówienia –
źródło internetowe.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: W przypadku pacjentów ze szczególnymi potrzebami informacja
taka jest przekazywana do firmy świadczącej usługi cateringowej, która
odpowiada za przygotowanie właściwej diety.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odpowiedź: Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: ZAPEWNIA, POPRZEZ ZAPOTRZEBOWANIA SKŁADANE DO TUTEJSZEJ
APTEKI SZPITALNEJ, POSIADAMY DIETY DO ŻYWIENIA DO-I POZAJELITOWEGO W
UMOWIE PRZETARGOWEJ

---
Z poważaniem
Agnieszka Hąnkała-Brzyska
Asystentka Zarządu
Sekretariat Dyrekcji

tel. 71 326 48 45
fax (71) 392 03 69
mail: {{ email }}
www.szpitalstrzelin.pl

Strzelińskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul Wrocławska 46
57-100 Strzelin

KRS: 0000294023
NIP: 914-15-35-587
REGON: 020608708