Witamy,
W odpowiedzi na wniosek udzielamy odpowiedzi jak niżej:

Zakres oddziału obejmuje chirurgię jednego dnia, nie przebywają w naszej
Lecznicy
pacjenci przewlekle chorzy.

Ad.1.
Odp: NIE
Ad.2.
Odp: 0
Ad.3.
Odp: NIE
Ad.4.
Odp: Bez ograniczeń
Ad.5.
Odp. na 1 pytanie: TAK
na 2 pytanie: NIE
Ad.6.
Odp: NIE
Ad.7.
Odp: Pielęgniarka dyżurna, na bieżąco.
Ad.8.
Odp: W związku z brakiem pacjentów przewlekle chorych, nie ma takiej potrzeby.
Ad.9.
Odp: NIE
Ad.10.
Odp: NIE.
\- Jednakże dostępna jest Ksiązka skarg i wniosków.
Ad.11.
Odp: BRAK
Ad.12.
Odp: NIE
Ad.13.
Odp: Nie stosujemy.
Ad.14.
Odp: Pacjent we własnym zakresie.
Ad.15.
Odp: TAK
Ad.16.
Odp: NIE
\- Zbyt krótki pobyt pacjenta w szpitalu.


Pozdrawiamy,
PLCh PRAXIS Sp. z o.o.
w Koszalinie



\--------------------
Prywatna Lecznica Chirurgiczna "PRAXIS"
Al. Armii Krajowej 7
75-200 Koszalin

SEKRETARIAT
tel/fax. 94 346 14 02

REJESTRACJA
tel: 94 346 14 01 lub 603 990 401
pn wt śr pt: 14.00-19.00
czw: 8.00-16.00

ODDZIAŁY SZPITALNE
tel. 94 342 71 71 lub 607 351 999

[{{ email }}](mailto:{{ email }})

[www.praxis.koszalin.pl](http://www.praxis.koszalin.pl)


====================
Treść wiadomości oryginalnej, 26 listopada 2019 (20:18:44) napisano:


| Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie
do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1\. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2\. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3\. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4\. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
5\. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6\. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
jej udostępnienie.
7\. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8\. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9\. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
10\. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11\. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12\. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13\. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14\. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?
15\. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16\. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
niezwłocznego jej udzielenia.
\--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
\--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:39:47.400247+00:00 z > adresu
{{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. > 1 i Konstytucji
RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej,
stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie
następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a
nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie >
zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > >
zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania >
indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o
tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta
z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej >
umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników
użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację
regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o
wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się
odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg >
zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania
skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11.
Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w
2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad >
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i
rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w
stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > >
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki >
pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę >
wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne >
suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające
gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o
udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres:
{{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
zgodnie z zasadami > > reprezentacji
---|---


====================