Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

FW: Wniosek o informację publiczną przez INSTYTUT "POMNIK - CENTRUM ZDROWIA DZIECKA" w sprawie Żywienie w szpitalach #452

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej w załączeniu przesyłam odpowiedź Instytutu.

Z poważaniem,

Ewa Moczerko
specjalista ds. zarządzania jakością
Dział Jakości i Wsparcia Pacjenta
Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka"
Aleja Dzieci Polskich 20
04-730 Warszawa
tel. 22 815 73 23, fax. 22 815 14 98
e.moczerko@ipczd.pl<mailto:e.moczerko@ipczd.pl>

4

Odpowiedź na wniosek o informację publiczną_Szpital Sochaczew przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITALA POWIATOWEGO" W SOCHACZEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #1038

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.

Z poważaniem

Renata Walisiewicz

Kierownik Kancelarii Szpitala

Zespół Opieki Zdrowotnej

"Szpitala Powiatowego"

w Sochaczewie

ul. Batalionów Chłopskich 3/7

96-500 Sochaczew

tel. (46) 864-95-01

fax. (46) 864-95-05

1

pismo w sprawie udzielenia informacji publicznej przez Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu w sprawie Żywienie w szpitalach #199

W załączeniu przesyłam pismo w sprawie udzielenia informacji publicznej

Z poważaniem
Małgorzata Lazar
Referent

Dział Organizacji, Kontraktowania i Statystyki
Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu
tel.: (32) 786 14 25

____________
Virus checked by G DATA ANTIVIRUS
Informacje: www.gdata.pl

1

Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #1005

Wniosek o informację publiczną Scanmed -Szpital Św. Rafała przez SCANMED SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #977

Szanowni Państwo,

W nawiązaniu do Państwa prośby o informację publiczną, poniżej przesyłam odpowiedzi na zadane pytania.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków NIE
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 0
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?- Aktualnie brak takiej możliwości
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?- Dane poufne z umowy, stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak, nie ma takich zapisów w umowie
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. Wartość odżywcza i kaloryczna jest dostępna w harmonogramie posiłków
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak, w każdym Oddziale jest termometr kontrolujący temperaturę posiłków, mamy posiłki testowe, są one kontrolowane przez Oddziałowe codziennie na innym oddziale
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Nie wykonujemy takich kontroli
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Nie ma takich zapisów w umowie
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?skargi zwyczajowo przyjmują Oddziałowe, Pielęgniarka zarządzająca, Rzecznik Praw Pacjenta, Dział usług komercyjnych
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia 2017 - 10, 2018- 8
Liczba skarg dotyczących zatrucia w szpitalu 2017 - 0, 2018- 0
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Nie organizowaliśmy szkoleń w tym zakresie i nie mamy informacji o ewentualnych indywidulanych szkoleniach lekarzy
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). Opracowanie diet jest po stronie firmy cateringowej, jest 42 diety główne
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?- Szpital jest w stanie zapewnić Pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza, ponieważ ilość diet zapewnianych przez firmę cateringową stwarza takie możliwości
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? -Tak, w szczególnych przypadkach
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Tak

Z poważaniem

lek. Krzysztof Bury

Dyrektor Medyczny Grupy Scanmed / Członek Zarządu

m: 785 557 989

e: krzysztof.bury@scanmed.pl

[cid:image001.png@01D594A9.E9D8EFB0]
Scanmed S.A.
ul. Armii Krajowej 18
30-150 Kraków
www.scanmed.pl

Scanmed S.A., 30-150 Kraków, ul. Armii Krajowej 18. Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS: 0000298171, NIP: 675-12-09-442, REGON: 351618159, Kapitał zakładowy: 98.946.549, 00 PLN, w tym kapitał wpłacony: 98.946.549, 00 PLN, mBank S.A. 75 1140 1081 0000 2303 8800 1001
________________________________
Ten e-mail zawiera informacje objęte tajemnicą zawodową i prywatną. Jeżeli trafi on do osoby innej niż adresat, uprzejmie prosimy o informacje oraz zwrot otrzymanych dokumentów. Korzystanie z informacji w nim zawartych traktowane będzie jako naruszenie tajemnicy prywatnej i zawodowej.
________________________________
This message may contain privileged and confidential information. It may be read, copied and used only by the addressee. If you have received it in error, please contact us immediately and delete the message from your system including any copies.

[cid:image002.png@01D594A9.E9D8EFB0]

2

informacja publiczna MAGODENT przez LUX MED ONKOLOGIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #676

Szanowni Państwo,

W załączeniu przesyłamy informacje w związku z Państwa wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej.

Z poważaniem

Sylwia Mikułowska
Kierownik Działu Organizacyjno- Prawnego
MAGODENT Sp. z o.o.

1

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ ZAKŁAD PULMONOLOGII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #740

Dzień dobry

W załączeniu pismo Zarządu Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Zakładu Pulmonologii Sp. z o.o. w sprawie udostępnienia informacji publicznej.

Pozdrawiam
Daria Zyzik

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Zakład Pulmonologii Sp. z o.o.
ul. Lipowa 3
42-600 Tarnowskie Góry
NIP: 645-24-91-235

tel./fax.: 32 285 60 06
sekretariat@pulmo.pl

---
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com

1

Wysyłanie wiadomości e-mail: =Odp. Inf. publiczna przez WOJEWÓDZKI SZPITAL CHORÓB PŁUC IM. DR. ALOJZEGO PAWELCA w sprawie Żywienie w szpitalach #283

Witam. W załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa zapytanie.

Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami
(plikami lub łączami):
=Odp. Inf. publiczna

--
 *Pozdrawiam,*

Sekretariat

*Wojewódzki Szpital Chorób Płuc im. dr Alojzego Pawelca*
ul.Bracka 13, 44-300 Wodzisław Śląski
tel.: 32 45 37 101, fax.: 32 45 55 325
sekretariat@wscp.wodzislaw.pl <mailto:sekretariat@wscp.wodzislaw.pl>

*Dbamy o twoje zdrowie.*
www.wscp.wodzislaw.pl <http://www.wscp.wodzislaw.pl>

Powyższa korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub
podmiotu, do którego jest adresowana i może zawierać informacje o
charakterze poufnym lub zastrzeżonym. Nieuprawnione wykorzystanie
informacji zawartych w wiadomości e-mail przez osobę lub podmiot nie
będący jej adresatem jest zabronione odpowiednimi przepisami prawa.
Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o
niezwłoczne zawiadomienie nadawcy drogą elektroniczną lub telefonicznie
i usunięcie tej treści z poczty elektronicznej. Dziękujemy. Wojewódzki
Szpital Chorób Płuc im. dr Alojzego Pawelca.

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA MAZOWSZA ZACHODNIEGO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #596

W odpowiedzi na Państwa zapytanie z dnia 17.10.2019 r. Centrum Zdrowia Mazowsza Zachodniego sp. z o.o. przesyła w załączeniu:

1) odpowiedzi na pytania przygotowane przez Dietetyk,

2) rodzaje diet stosowanych w CZMZ,

3) zakres obowiązków dietetyka.

Informuję jednocześnie, że sytuacja w zakresie żywienia jest w trakcie zmian z uwagi na zmianę podmiotu realizującego usługę żywienia oraz wprowadzanie zmian mających na celu poprawę jakości żywienia pacjentów.

1

Wniosek o informację publiczną - diety przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzyrzecu Podlaskim w sprawie Żywienie w szpitalach #899

Dzień dobry,
w odpowiedzi na pismo z dnia 17.10.2019 r. ws. udostępnienia informacji,
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzyrzecu Publicznym
poniżej udziela informacji:
ad. 1 - Szpital zatrudnia 1 dietetyka na dzień dzisiejszy, od 24
listopada - będzie zatrudnionych 2 dietetyków.
Zakres obowiązków:
- planowanie i uzgadnianie diet stosowanych w różnych stanach
chorobowych,
- współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi i zespołami terapeutycznymi
oddziałów szpitalnych w zakresie żywienia pacjentów,
- nadzór nad gramaturą dostarczanych pacjentom posiłków,
- kontrola jakości dostarczanych pacjentom posiłków,
- nadzór nad transportem posiłków i stanem pojemników transportowanych
na oddziały szpitalne,
- składanie zapotrzebowań na produkty żywnościowe,
- nadzór nad właściwą jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym serwowanych
potraw,
- znajomość obowiązujących przepisów, rozporządzeń

ad. 2 - Na 1 dietetyka obecnie przypada około 90 - 120 pacjentów (zależy
od obłożenia łóżek szpitalnych), od 24 listopada - będzie przypadało na
1 dietetyka 45 - 60 pacjentów.
ad. 3 - W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetycznej.
ad. 4 - Obliczana dzienna stawka żywieniowa jest na podstawie wsadu do
kotła - około 6 zł.
ad. 5 - Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,
ponieważ w szpitalu funkcjonuje kuchnia centralna.
ad. 6 - Dietetyk liczy jedynie wartość kaloryczną przygotowywanych
posiłków.
ad. 7 - Za kontrole jakości posiłków odpowiada dietetyk, który
kontroluje jakość posiłków co najmniej 1 x na tydzień.
ad. 8 - Dietetyk kontroluje ilość pokarmu, którą pacjent dostaje. Ów
kontroli dokonuje się 1 raz w miesiącu.
ad. 9 - Nie dotyczy.
ad. 10 - Tak, w szpitalu istnieje procedura składania skarg.
ad. 11 - Nie odnotowano żadnych skarg zw. z niewłaściwym żywieniem czy
zatruciem w wymienionym okresie czasu.
ad. 12 - Lekarze nie przechodzili szkolenia.
ad. 13 - Liczba diet stosowanych w SPZOZ w Międzyrzecu Podlaskim - 12,
tj.: podstawowa, lekkostrawna, bezmleczna, z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych węglowodanów, niskotłuszczowa, z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, bezglutenowa,
bogatobiałkowa, niskobiałkowa, niskoresztkowa, o zmiennej konsystencji
(przecierana, przecierana wzmocniona, kleik), ubogoenergetyczna.
Źródło: wiedza dietetyka oraz "Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego
człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka, Wyd. PZWL, Warszawa 2017.
ad. 14 - nie dotyczy (szpital zapewnia zlecone diety przez lekarza).
ad. 15 - Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.

Z poważaniem,
Katarzyna Kieczka-Radzikowska

--
dr Katarzyna Kieczka-Radzikowska

Kierownik
Działu Metodyczno - Organizacyjnego
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
w Międzyrzecu Podlaskim

RE: Wniosek o informację publiczną przez "ARS MEDICAL" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #6

Dzień dobry,

W odpowiedzi na Państwa mail „Wniosek o informację publiczną” z dnia 15.10.2019 w załączeniu pismo Ars Medical.

Pozdrawiam
Aneta Łondka
Sekretarka, Referent ds. Administracyjno-biurowych
tel. +48 67 211 99 40
faks: +48 67 212 53 90
e-mail: <mailto:biuro@arsmedical.pila.pl> biuro@arsmedical.pila.pl

Ars Medical Sp. z o.o. | Al. Wojska Polskiego 43 | 64-920 Piła | tel. +48 67 211 99 40 | faks: +48 67 212 53 90 | e-mail: <mailto:biuro@arsmedical.pila.pl> biuro@arsmedical.pila.pl | <http://www.arsmedical.pila.pl/> www.arsmedical.pila.pl | NIP: 764-23-60-318 | REGON: 572069224
Wpis do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, Nowe Miasto i Wilda IX Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000100851, kapitał zakładowy 120 000 złotych wpłacony w całości.

1

FW: Wniosek o informację publiczną przez NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL POWIATOWY W DZIERŻONIOWIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #739

Dzień dobry, w załączeniu przesyłam odpowiedź Szpitala na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.

Pozdrawiam

Agnieszka Rudnicka

główny specjalista ds. organizacji i nadzoru

Dzial Organizacyjno - Prawny

Tel. 74 8344 128, GSM 723 695 719

NZOZ Szpital Powiatowy w Dzierżoniowie Sp. z o.o.

Ul. Cicha 1 58-200 Dzierżoniów

Spółka wpisana do Rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez

Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu

IX wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000300119,

NIP 882 20 52 381, Kapitał Zakładowy: 21.773.000,00 zł

1

(bez tematu) przez Zespół Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu w sprawie Żywienie w szpitalach #1041

Dzień dobry, w nawiązaniu do wniosku o informację publiczną przesyłam
odpowiedź. Z poważaniem Barbara Kozomaricz

"Treść tej wiadomości zawiera informacje przeznaczone tylko dla adresata.
Jeżeli nie jesteście Państwo jej adresatem, bądź otrzymaliście ją przez
pomyłkę, prosimy o powiadomienie o tym nadawcy oraz trwałe jej usunięcie.

Administratorem danych osobowych jest Zespół Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu,
ul. Jeleniogórska 4, 59-700 Bolesławiec. W celu zapoznania się z pełną
klauzulą informacyjną zapraszamy na <http://www.zozbol.eu> www.zozbol.eu ,
do zakładki OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH."

3

RE: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL ŚWIĘTEGO LEONA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #211

1

Informacja przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W OBORNIKACH w sprawie Żywienie w szpitalach #904

DZIEN DOBRY ,

SP ZOZ udziela  informacji na złożony wniosek o dostępie do informacji
publicznej wskazanej we wniosku .

serdecznie pozdrawiam

Sak Maria

kierownik administracyjny

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL ŚWIĘTEGO LEONA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #211

Dzień dobry,

Szpital św. Leona w Opatowie w załączeniu przesyła informacje oraz stosowne załączniki.

Z poważaniem,

Anna Błażejewska

Sekretarka

Szpital Św. Leona sp. z o. o.

ul. Szpitalna 4, 27-500 Opatów

e-mail: sekretariat@szpitalopatow.pl

Tel 15 8670-427

Kapitał zakładowy 10.013.000 PLN Powiat Opatowski 100% udziałów

NIP: 863-169-70-84, KRS 0000395064, REGON 260519700

4

Re: Wniosek o informację publiczną przez Powiatowe Centrum Zdrowia spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #797

Dzień dobry

W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udzielenie informacji
publicznej.

--
Z poważaniem,

Angelika Mizińska

e-mail: sekretariat@pczol.pl, www.pczol.pl,

POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA
SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚŒCIĄ
24-300 Opole Lubelskie, ul. Przemysłowa 4A,
tel./fax +48 81 827 22 78,
e-mail: sekretariat@pczol.pl, www.pczol.pl,
NIP 7171830083, REGON 431019069

Sąd Rejonowy Lublin-Wschód w Lublinie z siedzibą w ŚŒwidniku
VI Wydział Gospodarczy KRS. KRS 0000487468.
Kapitał zakładowy 29.364.300,00 zł.
_________________________________________________________________________
UWAGA: Ten dokument może zawierać informacje stanowiące tajemnice
przedsiębiorstwa i przeznaczone tylko do wiadomoœści adresata. Zabrania
się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim przez
osoby inne niż adresat. Jeżeli otrzymaliœście Państwo ten dokument przez
pomyłkę, prosimy o jego skasowanie i powiadomienie nadawcy. Dziękujemy.

W dniu 17.10.2019 o 10:36, sprawa-17202@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

1

odp. sprawa-17293@fedrowanie.siecobywatelska.pl przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KĘPNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #888

sprawa-17293@fedrowanie.siecobywatelska.pl

W odpowiedzi na mail z dnia 17.10.2019 r.  w sprawie o udostępnienie
informacji publicznych zgodnie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10
ust. 1 ustawy dostępie do informacji publiczne odpowiadam na pytania.

_1.*Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*_

/- W szpitalu jest zatrudniony dietetyk./

/- Do zadań pracownika zatrudnionego na stanowisku dietetyka należy:/

//

/1.Planowanie potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet,
zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia.//
/

/2. Planowanie jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet.//
/

/3. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza.//
/

/4. Udzielanie porad dietetycznych w ramach pobytu szpitalnego.//
/

/5. Opracowanie wniosków dotyczących zaopatrzenia kuchni w niektóre
surowce i produkty żywnościowe wynikające z jadłospisu//
/

/6. Nadzór nad jakością i estetyką wydawanych posiłków.//
/

/7. Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji
żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad
dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz HACCP//
/

/8. Prowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych.////
/

/9. Przestrzeganie procedur , instrukcji i zarządzeń obowiązujących w
zakładzie – GHP,GMP,HACCP./

/10. S//umienne i staranne wykonywanie pracy,stosowanie się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z
przepisami prawa lub umową o pracę 11. //P//odnoszenie kwalifikacji
zawodowych,//
/

/12. P//osiadanie aktualnych badań lekarskich i poddawanie się badaniom
okresowym w ustalonych terminach,////
/

/13. D//banie o dobro zakładu, ochrona jego mienia oraz zachowanie w
tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
szkodę./

_2.***Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*_

/- W zależności od ilości pacjentów na  oddziele , na 1 dietetyka
przypada 100- 130 pacjentów/

_3. *Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentó*w?_

/- W ramach pobytu szpitalnego //udzielane są  porady dietetyczne. A
także w ramach programu DIETA MAMY do 2 miesięcy po porodzie drogą mail./

_4.__*Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*_

//- Szpital  nie prowadzi takich obliczeń na bieżąco, gdyż /wiąże się to
z wyznaczeniem osoby do ich przeprowadzenia/*/./
*

_5.__*Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*_

/- Szpital nie korzysta z usług firmy cateringowej./

_6. __*Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*_

/- Wartość odżywcza i kaloryczna - zalecenia Instytutu Żywności i
Żywienia . Wyliczenia Program ESKULAP. //
//- Dopuszczalna ilości konserwantów, barwników, dodatków - NIE/**
**

_7.**__*Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?*_

/- Jakość posiłków kontrolowana jest na bieżąco przez kierownika działu
żywienia, brygadzistę kuchni,  a także okresowo przez WSSE w Poznaniu./

_8.__*Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?*_

/- Personel oddziału na bieżąco przeprowadza//obserwację spożywanych 
posiłków przez pacjentów.
/

/Kierownik żywienia przeprowadza kontrole z częstotliwością co 2
tygodnie oceniając m. innymi tzw. resztki talerzowe. /

_9. *Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*_

/- Szpital nie ma umowy z firmą cateringową./

_10.*Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*_

/- W szpitalu jest książka skarg oraz prowadzone są ankiety satysfakcji
pacjenta. /

_11.*Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*_

/- W  szpitalu nie odnotowano skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku./

_12. *Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek **Czy w 2018 r.
lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu? *_

/- W szpitalu co roku przeprowadzane jest szkolenie dla lekarzy  z
zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? /

_13. *Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*_

/- W szpitalu obowiązuje układ diet o ustalonej nomenklaturze, który
stworzy wspólną płaszczyznę porozumienia się lekarzy, pielęgniarek,
sekcji żywienia./

/- Liczba diet : 14
/

/- Rodzaj diet : Podstawowa, łatwo strawna, //Łatwo strawna z
ograniczenie tłuszczu, //Łatwo strawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, //Łatwo strawna o zmiennej
konsystencji, //Ubogoenergetyczna, //O kontrolowanej zawartości kwasów
tłuszczowych, //Łatwo strawna bogatobiałkowa, //Z ograniczeniem łatwo
strawnych węglowodanów, //Łatwo strawna niskobiałkowa, I Trymestr, II
Trymestr, III Trymestr, Laktacja, dzieci roczne. //W szczególnych
przypadkach chorobowych możne być zalecona indywidualna dieta nie objęta
układem diet np. bezglutenowa , wegetariańska/

/- Źródło ://publikacje naukowe Instytutu Żywności i Żywienia Warszawa,
wiedza dietetyka/

_14.**__*Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*_

/- Pacjent naszego szpitala ma zawsze zapewniony posiłek zgodnie z
zaleceniami dietetycznymi. /

_15. __*Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?*_

/- Na życzenie pacjenta również podajemy takie diety. /

_16. __*Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*_

/- Tak/

/
/

/
/

/Lidia Gniłka/

/Kierownik Sekcji Żywienia SPZOZ w Kępnie/

Informacja publiczna przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Choszcznie w sprawie Żywienie w szpitalach #883

Dzień dobry w załączeniu przesyłam Państwu odpowiedź na wniosek o udzielenie informacji publicznej.
W razie pytań proszę o kontakt:

Michał Pudakiewicz
Radca prawny SP ZOZ w Choszcznie
95 765 8701

Pozdrawiam.

2

Fwd: Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez GINEKOLOGICZNO - POŁOŻNICZY SZPITAL KLINICZNY IM. HELIODORA ŚWIĘCICKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO W POZNANIU w sprawie Żywienie w szpitalach #632

W załączeniu odpowiedź na zadane pytania.
Elżbieta Życzkowska
radca prawny GPSK

2

Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA DZIECKA IM. ŚW. JANA PAWŁA II SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 6 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #497

Dzień dobry!
W odpowiedzi na email z dnia 15.10.2019 r., w załączeniu przesyłam skan pisma z
dn. 25.10.2019 r. - odpowiedź Szpitala w przedmiotowej sprawie.

Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna Kotusz

Dnia 17 październik 2019 o 12:17 Sekretariat <sekretariat@gczd.katowice.pl>
napisał(a):

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: Tue, 15 Oct 2019 21:10:46 -0000
Nadawca: sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl
mailto:sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź-Do: sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl
mailto:sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Adresat: sekretariat@gczd.katowice.pl mailto:sekretariat@gczd.katowice.pl

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do
informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka?
Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres:
sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl
mailto:sprawa-16902@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
reprezentacji

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
http://www.siecobywatelska.pl

http://www.watchdogportal.pl

http://www.funduszesoleckie.pl

http://www.informacjapubliczna.org

NIP 526282872

2

Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL JOANNITAS W PSZCZYNIE SAMORZĄDOWA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCI W RESTRUKTURYZACJI w sprawie Żywienie w szpitalach #586

Dzień dobry,

przesyłam w załączeniu odpowiedzi na zadane przez Państwa pytania.
Jednocześnie nadmieniam, że szpital prowadzony jest przez Centrum
Przedsiębiorczości CP Sp. z o.o. od 1 sierpnia 2018 r. i nie mamy
możliwości, żeby odpowiedzieć Państwu na pytania dotyczące okresu
wcześniejszego - nie mamy dostępu do takich informacji.

--
Pozdrawiam
Barbara Zejma
Dział Prawny

*Szpital Powiatowy w Pszczynie*
ul. Antesa 11, 43-200 Pszczyna
prowadzony przez:
*Centrum Przedsiębiorczości CP Sp. z o.o z siedzibą w Woli*
ul. Kopalniana 6, 43-225 Wola
NIP: 638-15-22-246, REGON: 2765812
Tel.Sekretariat: 32 214 83 00

1

Fwd: przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Lublińcu w sprawie Żywienie w szpitalach #938

Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź.

pozdrawiam
Małgorzata Nowak
Dział Kadr

3

Wniosek o informacje publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY W CHEŁMIE w sprawie Żywienie w szpitalach #419

Dzień Dobry, w załączeniu uzupełniona ankieta.

Pozdrawiam
Justyna Kloc
inspektor ds. osobowych
SPWSzS w Chełmie

1

odp. na informację publiczną dot. żywienia przez SZPITAL POWIATOWY IM. ALFREDA SOKOŁOWSKIEGO W ZŁOTOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #307

Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami (plikami
lub linkami):

XRX9C934E1298A0_008568

1