Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

SPZOZ Bochnia przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W BOCHNI "SZPITAL POWIATOWY" IM. BŁ. MARTY WIECKIEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #399

Dzień dobry,
w odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznych,
przesyłam w załączeniu odpowiedź.

Z poważaniem,


Magdalena Walosek
Z-ca Kierownika Działu Techniczno - Gospodarczego
w zakresie żywienia

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni
"Szpital Powiatowy" im. bł. Marty Wieckiej
ul. Krakowska 31, 32-700 Bochnia
tel. 14 615 33 53

1

odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez KLINICZNE CENTRUM GINEKOLOGII, POŁOŻNICTWA I NEONATOLOGII W OPOLU w sprawie Żywienie w szpitalach #464

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek z dnia 16.10.2019 roku.

--

Z poważaniem

Katarzyna Karnaś

Inspektor
Dział Organizacji i Nadzoru

Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu

ul. W. Reymonta 8, 45-066 Opole

tel. 774340647
tel. 77 454 54 01 wew. 417

www.ginekologia.opole.pl <http://www.ginekologia.opole.pl/>

cid:image005.png@01D530C7.6277A110
<https://www.facebook.com/centrumginekologiipoloznictwaineonatologii/>

/Wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla zamierzonego adresata i może
zawierać informacje poufne. W przypadku stwierdzenia, że odbiorcą miała
być inna osoba, prosimy o poinformowanie nadawcy i niezwłocznie
usunięcie wiadomości. Rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub
inne działanie o podobnym charakterze bez zgody nadawcy jest zabronione
i może być karalne. Administratorem danych zawartych w korespondencji
mailowej jest Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii
w Opolu: KRS: 0000005533; NIP:  754-24-80-425; REGON: 000640136.
Pani/Pana dane zbierane są w celu nawiązania kontaktu, współpracy,
realizacji zadań statutowych. Ma Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych
osobowych, żądania poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
tych danych. W tym celu należy się kontaktować z Inspektorem Ochrony
Danych: //iod@ginekologia.opole.pl/
<mailto:iod@ginekologia.opole.pl?body=inspektor%20ochrony%20danych>/./

4

RE: Wniosek o informację publiczną przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej w sprawie Żywienie w szpitalach #539

Dzień Dobry,

W odpowiedzi na poniższego maila informuję, że Caritas Archidiecezji Gdańskiej nie prowadzi szpitala. Wobec powyższego zadane w mailu pytania są niezasadne i pozostawiamy je bez odpowiedzi z uwagi na fakt, iż nie dotyczą one Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Pozdrawiam serdecznie,

Anna Staszak

Caritas Archidiecezji Gdańskiej

Sekretariat

Al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot

tel: +48 58 555 78 78 | kom: +48 694 485 573

mail: <mailto:gdansk@caritas.gda.pl> gdansk@caritas.gda.pl

<https://www.youtube.com/watch?v=O1GNWlLf6iE&t=57s> https://www.youtube.com/watch?v=O1GNWlLf6iE&t=57s

<https://www.youtube.com/watch?v=I9quKCuibAI> https://www.youtube.com/watch?v=I9quKCuibAI

Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorcą może być jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeżeli nie jesteś adresatem niniejszej wiadomości, jej rozpowszechnianie, kopiowanie lub inne działanie o podobnym charakterze jest prawnie zabronione i może być karalne.

Administratorem Państwa danych osobowych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Więcej informacji o zasadach przetwarzania danych dostępnych pod adresem <https://www.caritas.gda.pl/rodo/> https://www.caritas.gda.pl/rodo/

2

RE: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W OLEŚNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #1052

Dzień dobry,

W nawiązaniu do poniższej korespondencji Zespół Opieki Zdrowotnej w Oleśnie informuje:

Ad. 1. TAK;

Ad.2. ok. 100 pacjentów;

Ad.3. TAK, przeprowadzenie wywiadu żywieniowego i udzielenie wskazówek dietetycznych wg. zaleconej diety;

Ad.4. tzw. wsad do kotła wynosi 8,00 zł dziennie;

Ad.5. NIE;

Ad.6. NIE;

Ad.7. monitoring temperatury podawanych posiłków za który odpowiedzialny jest Dietetyk;

Ad.8. NIE;

Ad.9. Nie dotyczy;

Ad.10. Istnieje ogólna procedura rozpatrywania zgłaszanych skarg i wniosków;

Ad.11. 0;

Ad.12. NIE;

Ad.13. 8 rodzajów diet opracowanych na podstawie wiedza dietetyka, publikacji naukowych;

Ad.14. Zapewniamy;

Ad.15. Brak zgłoszeń;

Ad.16. NIE.

Z poważaniem,

Małgorzata Pamuła

Kierownik Kuchni Szpitalnej

----------------------------------------------------------

Zespół Opieki Zdrowotnej w Oleśnie

ul. Klonowa 1, 46-300 Olesno

Tel. 34/350- 97-00

Tel./fax: 34/358-28-55

e-mail: zoz@cz.onet.pl <mailto:zoz@cz.onet.pl>

Niniejsza wiadomość i wszelkie dołączone do niej pliki są poufne i mogą być wykorzystane wyłącznie przez osoby lub instytucje, dla których były przeznaczone. Jeśli otrzymali ją Państwo omyłkowo, prosimy o poinformowanie nadawcy pocztą elektroniczną i o usunięcie wiadomości ze swojego systemu. Nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie niniejszej wiadomości jest zabronione.

This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you have received it by mistake, please let us know by e-mail reply and delete it from your system; you may not copy this message or disclose its contents to anyone. Finally, the recipient should check this email and any attachments for the presence of viruses.

Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL KLINICZNY IM. KAROLA JONSCHERA UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO W POZNANIU w sprawie Żywienie w szpitalach #370

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wniosek o informację publiczną przesyłam w załączeniu odpowiedź na pytania oraz w osobnych plikach zakresy obowiązków dietetyków.

Z poważaniem
Natalia Piłat
Kierownik Działu Organizacji i Nadzoru
Szpital Kliniczny im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Od: sprawa-16775@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Do: "szpital" <szpital@skp.ump.edu.pl>
Wysłane: wtorek, 15 października, 2019 22:49:35
Temat: Wniosek o informację publiczną

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak cz ęsto one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak cz ęsto one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16775@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - cz łonkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji --

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
[ http://www.siecobywatelska.pl/ | www.siecobywatelska.pl ]
[ http://www.watchdogportal.pl/ | www.watchdogportal.pl ]
[ http://www.funduszesoleckie.pl/ | www.funduszesoleckie.pl ]
[ http://www.informacjapubliczna.org/ | www.informacjapubliczna.org ]
NIP 526282872

*****************

Ten e-mail został wysłany przez Szpital i może zawierać informacje poufne, bądź zastrzeżone.

Jeżeli nie są Państwo jego adresatem, prosimy o jego niezwłoczne usunięcie i poinformowanie nadawcy o zaistniałej pomyłce.

Kopiowanie lub jakiekolwiek wykorzystanie zawartych w nim informacji, jak również ujawnienie ich osobom trzecim, jest zabronione.

Dziękujemy za zrozumienie i współpracę.

Prosimy o zapoznanie się z obowiązkiem informacyjnym zgodną z artykułem 13 RODO http://www.skp.ump.edu.pl/sites/default/files/doc/odo/Klauzula_informacyjna_dla_pacjenta.PDF

3

odpowiedź na mail z dn. 18.10.2019 ZOZ w Końskich przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W KOŃSKICH w sprawie Żywienie w szpitalach #1047

Dzień dobry, Przesyłam skan pisma z odpowiedzią na Państwa pytania, oraz dodatkowe dokumenty. Pozdrawiam Anna Ciecierska Specjalista ds. administracyjnych w Dziale Organizacji i Nadzoru Zespołu Opieki Zdrowotnej w Końskich, tel. 41 3902 313

3

Dokument1 przez SAMODZIELNY SZPITAL WOJEWÓDZKI IM.MIKOŁAJA KOPERNIKA W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #970

Dzień dobry,

W odpowiedzi na pismo z dn.17.10.2019r., dotyczące udostępnienia informacji
z zakresu żywienia chorych - przesyłam odpowiedź w załączeniu

Beata Rzeźnicka

Naczelna Pielęgniarka

Samodzielny Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika

W Piotrkowie Tryb

2

Szpital Bielański - wniosek o informację publiczną przez SZPITAL BIELAŃSKI IM.KS. JERZEGO POPIEŁUSZKI SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #356

Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
16.10.2019 r., w załączeniu wnioskowane dane.
Tomasz Murza
Dział Organizacyjno-Prawny
Szpital Bielański

1

Dotyczy wniosku o udostępnienie informacji publicznej przez SZPITAL W OSTRÓDZIE SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #220

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.

Z poważaniem,

Lucyna Czerniawska

1

Wniosek o informację publiczną, do nr. spr: 19/14571 przez MAZOWIECKIE CENTRUM REHABILITACJI "STOCER" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #478

Dzień dobry,

w odpowiedzi na Państwa wniosek o informację publiczną w załączeniu
przekazuję odpowiedzi na pytania

Z poważaniem,

*Irena Bubak
Kierownik ds. Pielęgniarstwa*

*Mazowieckie Centrum Rehabilitacji STOCER Sp. z o.o.*
*Szpital Kolejowy im. dr med. Włodzimierza Roeflera w Pruszkowie*
ul.Warsztatowa 1, 05-800 Pruszków, tel. (22) 770-94-96, kom. 533 016
646, e-mail: i.bubak@szpk.pl <mailto:i.bubak@szpk.pl>

2

wniosek o informacje publiczną przez SZPITAL POWIATOWY W NOWYM MIEŚCIE LUBAWSKIM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #322

Dzień dobry,

w odpowiedzi na pismo  stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska w
załącznikach przesyłam odpowiedzi na pytania.

--

Szpital Powiatowy w Nowym Mieście Lubawskim Sp. z o.o.
ul. Mickiewicza 10
13-300 Nowe Miasto Lubawskie
tel. 56 4724162

3

Re: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Ustrzykach Dolnych w sprawie Żywienie w szpitalach #947

Dzień dobry ,

w nawiązaniu do otrzymanego wniosku o udostępnienie informacji publicznej na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej
w załączeniu przesyłam odpowiedzi na przesłane zapytania.:

1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Tak
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

80 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Tak, przez Oddziałowe
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

17,48zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Tak, wsad do kotła jest jednym z kryteriów wyboru;
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Tak
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Kontrola jest codzienna – odpowiedzialne są Dietetyk, Panie Oddziałowe
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Wykonywane są badania pod kątem wartości odżywczej i kalorycznej posiłku, odpowiedzialny jest Dietetyk
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak- (Program postępowania w przypadku reklamacji)
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Pisemnie nie zgłoszono, ustne skargi- są na bieżąco rozwiązywane
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

16; opracowano „ Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” Jarosz
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Lekarz zleca dietę na podstawie diet funkcjonujących w szpitalu (wykaz diet stosowanych w SP ZOZ w Ustrzykach Dolnych)
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Tak

Bernadeta Bochnak
Starszy Specjalista

SEKRETARIAT DYREKCJI
SP ZOZ USTRZYKI DOLNE
ul. 29 Listopada 57
38-700 Ustrzyki Dolne
Tel/fax: 13 476 91 28
sekretariat@spzoz-ustrzyki.pl

Informacja publiczna przez Miejskie Centrum Terapii i Profilaktyki Zdrowotnej im. Bł. Rafała Chylińskiego w Łodzi w sprawie Żywienie w szpitalach #704

Dzień dobry

W związku z wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej, Miejskie
Centrum Terapii i Profilaktyki Zdrowotnej im. bł. Rafała Chylińskiego w
Łodzi, informuje, że jesteśmy zakładem opieki zdrowotnej zajmującym się
tylko leczeniem uzależnień. Nie przyjmujemy chorych somatycznie. Jeśli mimo
to będziecie Państwo życzyli sobie by odpowiedzieć na każde z zadanych pytań
to oczywiście to zrobimy.

Pozdrawiam

Wojciech Andrzejewski

Główny Specjalista ds. Zaopatrzenia Gospodarczego

e-mail: w.andrzejewski@mczp-lodz.pl <mailto:w.andrzejewski@mczp-lodz.pl>

tel. kom.: 694 411 962

tel.: 42 674 86 94 wew. 26

1

Fwd: Fwd: Fw: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM KOMPLEKSOWEJ REHABILITACJI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #548

Szanowni Państwo,

W załączeniu przekazuję odpowiedzi na zadane pytania.

*
Z poważaniem,

mgr Dariusz Balewski
/Specjalista ds.Prawnych/
Centrum Kompleksowej Rehabilitacji Sp. z o.o.
* ul. Gąsiorowskiego 12/14
05-510 Konstancin - Jeziorna
www.ckr.pl

Nr KRS 0000008796 Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIV Wydział Gospodarczy
Wysokość kapitału zakładowego 3 124 500,00zł
Alior Bank S.A. 43 2490 0005 0000 4530 1204 6999

UWAGA: Ten dokument może zawierać informacje stanowiące tajemnice
przedsiębiorstwa i przeznaczone tylko do wiadomości adresata.
Zabrania się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim
przez osoby inne niż adresat.
Jeżeli otrzymaliście Państwo ten dokument przez pomyłkę, prosimy o jego
skasowanie i powiadomienie nadawcy.
Dziękujemy.

CAUTION: Privileged/confidential information may be contained in this
document and is intended only for the use of the addressee.
If you are not the addressee, you may not copy or deliver this to anyone
else.
If you receive this document by mistake, please delete it and notify us
immediately.
Thank you.

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Fwd: Fw: Wniosek o informację publiczną
Data: Mon, 21 Oct 2019 09:56:49 +0200
Nadawca: Paulina Łukasiewicz <sekretariat@ckr.pl>
Adresat: Dariusz Balewski <dbalewski@ckr.pl>

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Fw: Wniosek o informację publiczną
Data: Thu, 17 Oct 2019 11:26:53 +0200
Nadawca: Jadwiga Klos <jadwiga.klos@ckr.pl>
Odpowiedź-Do: Jadwiga Klos <jadwiga.klos@ckr.pl>
Adresat: Ewelina Kardas-Gola <sekretariat@ckr.pl>

Z poważaniem,

Jadwiga Kłos

Sekretariat V-ce Prezesa prof.dr hab. n. med. Jarosława Deszczyńskiego
Centrum Kompleksowej Rehabilitacji Sp. z o.o.
ul. Gąsiorowskiego 12/14
05-510 Konstancin - Jeziorna

www.ckr.pl
jadwiga.klos@ckr.pl

Tel. 22 754 71 89
22 703 01 12
Fax. 22 754 71 87

NIP 123-09-30-105
Nr KRS 0000008796 Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIV Wydział Gospodarczy
Wysokość kapitału zakładowego 3 124 500,00 zł
Bank BPH S.A. 50 1060 0076 0000 3210 0018 7563

UWAGA: Ten dokument może zawierać informacje stanowiące tajemnice
przedsiębiorstwa i przeznaczone tylko do wiadomości adresata. Zabrania
się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim przez
osoby inne niż adresat. Jeżeli otrzymaliście Państwo ten dokument przez
pomyłkę, prosimy o jego skasowanie i powiadomienie nadawcy. Dziękujemy.
CAUTION: Privileged/confidential information may be contained in this
document and is intended only for the use of the addressee.

1

odpowiedź przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W LEŻAJSKU w sprawie Żywienie w szpitalach #937

Dzień dobry,
w załączniku przesyłam odpowiedzi na Państwa pytania zawarte we wniosku
z dnia 17.10.2019r.

Ewa Czaja
Pełnomocnik ds. SZJ
SPZOZ w Leżajsku

1

(bez tematu) przez 109 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ - SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #123

W załączeniu dokument z odpowiedziami.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o mmontakt.

Z poważaniem

ppłk Jarosław Karczewski

Szef Logistyki

109 Szpital Wojskowy z Przychodnią

tel. 261 455 804, 603 989 120

<mailto:logistyka@109szpital.pl> logistyka@109szpital.pl

1

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL DZIECIĘCY POLANKI IM. MACIEJA PŁAŻYŃSKIEGO W GDAŃSKU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #363

Dzień dobry,

przesyłam odpowiedzi na wskazaną we wniosku o informację publiczną:

SZP/DZMP/364/2019/DP Gdańsk, dnia 23.10.2019 r.

Stowarzyszenie

Sieć Obywatelska Watchdog Polska

_Udostępnienie informacji publicznej_

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

*Odpowiedz: *Tak.Zakres obowiązków dietetyka:

1.Nadzór i kontrola nad wykorzystywaniem usługi żywienia pacjentów
zleconej firmie zewnętrznej, w tym w szczególności: ilość i jakość
dostarczonych posiłków, sposób organizacji pracy i właściwy dobór
składników pokarmowych do poszczególnych diet, normatywnych wartości
energetycznych, temperatury, wartości odżywczych i smakowych oraz
sezonowości posiłków.

2.Kontrola jakości usługi żywienia pacjentów zleconej firmie zewnętrznej
w zakresie przygotowywania i transportu posiłków, a także produktów
wykorzystywanych przez firmę zewnętrzną do sporządzania posiłków - czy
odpowiadają potrzebom żywienia szpitalnego oraz przestrzeganie wymagań
systemu HACCP.

3.Uczestnictwo w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, we
współpracy z zespołem terapeutycznym.

4.Prowadzenie poradnictwa dietetycznego dla pacjentów hospitalizowanych
i ich rodzin oraz samodzielne prowadzenie edukacji w tym zakresie.

5.Prowadzenie i archiwizowanie dokumentacji związanej z żywieniem
(jadłospisy, dekadówki, zamówienia itp.).

6.Współpraca z zewnętrzną firmą żywieniową w zakresie realizacji
żywienia i rozwiązywania problemów wynikających ze skarg interwencji itp.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*Odpowiedz: *Wszyscy pacjenci szpitala.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
*Odpowiedz: *Tak, w przypadku niedowagi, nadwagi, otyłości lub innych
chorób dietozależnych. Informuje o tym pacjentów lekarz prowadzący.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

*Odpowiedz: *15,50 PLN

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

*Odpowiedz: *Tak. Określono minimalną kwotę.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
*Odpowiedz: *Szpital wymaga od dietetyka firmy cateringowej
przygotowywania do każdego jadłospisu dekadowego wartości odżywczej i
kalorycznej wszystkich posiłków. Jakość półproduktów i ich składy są
sprawdzane za pomocą comiesięcznych niezapowiedzianych kontroli
wewnętrznych firmy cateringowej.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*Odpowiedz:*Tak, zajmuje się tym dietetyk oraz pielęgniarki dyżurujące.
Kontrole odbywają się codziennie.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

*Odpowiedz:*Tak. Personel mający bezpośredni kontakt z pacjentem w
procesie terapeutycznym, w tym żywienia.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

*Odpowiedz: *Tak.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

*Odpowiedz: *W szpitalu istnieje ogólna procedura przyjmowania skarg i
wniosków. Postępowanie wyjaśniające okoliczności sprawy w przypadku
skargi dotyczącej żywienia przygotowuje dietetyk.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

*Odpowiedz: *Jedna skarga w 2017 roku.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

*Odpowiedz: *Tak, w ramach szkoleń wewnętrznych.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
*Odpowiedz: *Osiemnaście diet. Źródła opracowania: wiedza
dietetyka/wewnętrzne regulacje szpitala/ publikacje naukowe („Wykaz i
charakterystyka stosowanych diet w CSK MSWiA” Warszawa 2017).

_Rodzaje diet:_
- ogólna

- łatwo strawna

- kleikowa

- łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego

- z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych

- łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

- łatwo strawna niskobiałkowa (40g białka/dobę)

- łatwo strawna niskofosforanowa lub niskoszczawianowa

- łatwo strawna alergiczna

- łatwo strawna o zmienionej konsystencji (płynna)

- niskosodowa

- łatwo strawna niskobialkowa (60g białka/dobę)

_Diety specjalne – opracowywane indywidualnie:_

*

dieta ubogoenergetyczna (redukcyjna)

*

dieta bogatobiałkowa

*

dieta bogatoresztkowa

*

dieta bezmięsna

*

dieta bezglutenowa

_Dieta w mukowiscydozie:_

*

żywienie dzieci w wieku 1- 4 lata

*

żywienie dzieci w wieku 5-18 lat

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
*Odpowiedz: *Firma cateringowa jest zobowiązana to zapewnienia różnego
rodzaju diet eliminacyjnych.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
*Odpowiedz:*Tak.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
*Odpowiedz: *Tak.

lek.med. Małgorzata Paszkowicz prezes zarządu

*Dorota Poczwardowska*
Kierownik Działu Zarządzania, Marketingu i Promocji
Dział Zarządzania, Marketingu i Promocji
Tel:58/520-93-60 wew 140
d.poczwardowska@szpitalpolanki.pl
*Szpital Dziecięcy Polanki im. Macieja Płażyńskiego w Gdańsku sp. z o. o.
ul. Polanki 119, 80-308 Gdańsk*
_www.szpitalpolanki.pl_

Wpisany do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, Sąd
Rejonowy Gdańsk–Północ w Gdańsku,
VII Wydział Gospodarczy KRS 0000434843, NIP 5842728762, REGON 000294208,
kapitał zakładowy: 38 000 000,00 zł

--

2

Informacja publiczna KSW Nr 2 Rzeszów przez KLINICZNY SZPITAL WOJEWÓDZKI NR 2 IM. ŚW.JADWIGI KRÓLOWEJ W RZESZOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #466

Dzień dobry.
W załączniku przesyłam wniosek o informacje publiczną.
Pozdrawiam

Ewelina Myśliwiec
Kierownik
Działu Żywienia
Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 2
im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie

Telefon: +48 17 86 64 785

1

dot.wniosku o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Myszkowie w sprawie Żywienie w szpitalach #940

Dzień dobry.

W załączeniu odpowiedź na zadane pytania we wniosku.

Z wyrazami szacunku

Edyta Kostrzewa sekretariat Dyrekcji SP ZOZ w Myszkowie

1

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #1011

W odpowiedzi na Państwa e-mail z dnia 17.10.2019 roku informuję, iż
Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój sp. z o.o. w swojej strukturze
organizacyjnej oprócz sanatorium posiada oddział szpitalny
reumatologiczny i rehabilitacyjny.

Odpowiadam na pytania:

Ad. 1  - zatrudniamy 3 dietetyczki na umowę o pracę,

Ad. 2 - na jednego dietetyka przypada 150 pacjentów,

Ad. 3 - indywidualne porady tak, przy przyjęciu i codziennie dietetyczka
jest dostępna,

Ad. 4 - stawka żywieniowa 8,50 złotych

Ad. 5 - nie korzystamy z usług firmy cateringowej,

Ad. 6 - tak posiadamy dokumentację, są to codzienne jadłospisy- w
załączniku skan przykładowego jadłospisu.

Ad. 7 - jakość posiłków kontroluje lekarz dyżurny codziennie,

Ad. 8 - pielęgniarki na oddziale,

Ad. 9 - nie dotyczy,

Ad. 10 - ewentualne skargi wpływają do Zarządu Uzdrowiska,

Ad. 11 - zatruć nie było , skarg razem w latach 2017-18 - 5,

Ad. 12 - Tak,

Ad. 13 - 4 podstawowe diety : podstawowa, cukrzycowa, lekko strawna,
odchudzająca i każda inna na zlecenie lekarza,

Ad. 14 -  zapewniamy każde diety na zlecenie lekarza lub prośbę pacjenta,

Ad. 15 - Tak,

Ad. 16  - jeżeli jest taka potrzeba.

--
Pozdrawiam

Bogumiła Wala
Dział Kadr

Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój sp. z o. o.
ul. Uzdrowiskowa 54
43-230 Goczałkowice-Zdrój

tel. 32/449 21 01
fax. 32/449 21 17
web: www.gozdroj.pl
mail: biuro@gozdroj.pl

Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach
Wydział VIII Gospodarczy
KRS 0000527775
NIP 6381811134
REGON 000291888
kapitał zakładowy: 13 315 000 zł - wniesiony w całości

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez TOMASZOWSKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #991

Dzień dobry,

w załączeniu przesyłam odpowiedzi dotyczące żywienia szpitalnego pacjentów.

czw., 17 paź 2019 o 10:44 <sprawa-17396@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
napisał(a):

--
Z poważaniem,
Katarzyna Kmita

Sekretariat Prezesa Zarządu
Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.
ul.Jana Pawła II 35 , 97-200 Tomaszów Maz.
tel. 44 725 71 34
fax. 44 725 72 51

*Powyższa korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub
podmiotu, do którego jest adresowana i może zawierać informacje o
charakterze poufnym lub zastrzeżonym. Nieuprawnione wykorzystanie
informacji zawartych w wiadomości e-mail przez osobę lub podmiot nie będący
jej adresatem jest zabronione odpowiednimi przepisami prawa. Odbiorca
korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o niezwłoczne
zawiadomienie nadawcy drogą elektroniczną lub telefonicznie i usunięcie tej
treści z poczty elektronicznej. Dziękujemy. Tomaszowskie Centrum Zdrowia
Spółka z o.o.*

*This information is intended only for the person or entity to which it is
addressed and may contain confidential and/or privileged material.
Unauthorised use this information by person or entity other than the
intended recipient is prohibited by law. If you received this by mistake,
please immediately contact the sender by e-mail or by telephone and delete
this information from any computer. Thank you. Tomaszowskie Centrum Zdrowia
Sp. z o. o.*

1

ODPOWIEDZI NA WNIOSEK O INFORMACJE PUBLICZNĄ przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU w sprawie Żywienie w szpitalach #192

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: scan
Data: Thu, 24 Oct 2019 10:06:49 +0200 (CEST)
Nadawca: sekretariat@szpitalns.nazwa.pl <sekretariat@szpitalnowysacz.pl>
Odpowiedź-Do: sekretariat@szpitalns.nazwa.pl
<sekretariat@szpitalnowysacz.pl>
Adresat: pielegniarka <pielegniarka.naczelna@szpitalnowysacz.pl>

6

ODPOWIEDZI NA WNIOSEK O INFORMACJĘ PUBLICZNĄ przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU w sprawie Żywienie w szpitalach #192

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: scan
Data: Thu, 24 Oct 2019 10:06:49 +0200 (CEST)
Nadawca: sekretariat@szpitalns.nazwa.pl <sekretariat@szpitalnowysacz.pl>
Odpowiedź-Do: sekretariat@szpitalns.nazwa.pl
<sekretariat@szpitalnowysacz.pl>
Adresat: pielegniarka <pielegniarka.naczelna@szpitalnowysacz.pl>

6

Wniosek o informację publiczną przez WIELOSPECJALISTYCZNY SZPITAL MIEJSKI IM. JÓZEFA STRUSIA Z ZAKŁADEM OPIEKUŃCZO - LECZNICZYM. SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ Z SIEDZIBĄ W POZNANIU PRZY UL. SZWAJCARSKIEJ 3. w sprawie Żywienie w szpitalach #269

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
TAK
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
150
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
8zł 40 gr
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
NIE
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
NIE
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK, DIETETYCZKA, SZEF KUCHNI, KIEROWNIK - CODZIENNIE
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
TAK, ALE TYLKO U PACJENTÓW U KTÓRYCH WYSTĘPUJĄ PROBLEMY Z PRZYSWAJANIEM
POSIŁKU
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
DIETA PODSTAWOWA
DIETA LEKKOSTRAWNA
DIETA LEKKOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZÓW
DIETA LEKKOSTRAWNA BEZ MIĘSA
DIETA PAPKOWATA O ZMODYFIKOWANEJ KONSYSTENCJI
DIETA KLEIKOWA
DIETA PŁYNNA
SONDA WYSOKOKALORYCZNA/ PAPKA MIX
DIETA UBOGOENERGETYCZNA
DIETA BOGATOBIAŁKOWA- 120g BIAŁKA
DIETA PODSTAWOWA WYSOKOBIAŁKOWA- 150g BIAŁKA
DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWOPRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW
DIETA NISKOBIAŁKOWA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA INDYWIDUALNA
DIETA ZIEMNIACZANA
DIETA ŚCISŁA( GŁODÓWKA )
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
TAK

branice przez SPECJALISTYCZNY SZPITAL IM. KS. BISKUPA JÓZEFA NATHANA W BRANICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #348

Dzień dobry.
wczoraj przesyłałam informacje dot. diet. w punkcie 4 proszę dokonać korekty,
wysokość dziennej stawki żywieniowej przypadającej na jednego pacjenta wynosi
13,22 zł
Za pomyłkę przepraszamy.



Aurelia Skowronek
Kierownik Sekcji Statystyki I Dokumentacji Medycznej
tel. 77 40 34 308

Specjalistyczny Szpital
im. Ks. Biskupa Józefa Nathana w Branicach
ul. Szpitalna 18, 48-140 Branice