Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
odpowiedź - dietetyk przez Szpital Ogólny w Kolnie w sprawie Żywienie w szpitalach #302
Dzień dobry.
W załączeniu przesyłamy odpowiedź na zapytania.
Pozdrawiam
Alicja Urbańska
Przełożona Pielęgniarek i Położnych
Szpitala Ogólnego w Kolnie
__________________________________
Informacje o ochronie danych osobowych:
http://www.szpitalkolno.pl/wp-content/uploads/2019/02/Za%C5%82.-nr-2.3.1-Klauzula-e-mail.pdf
odp na informację publkiczna.pl przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W KATOWICACH IM.SIERŻANTA GRZEGORZA ZAŁOGI w sprawie Żywienie w szpitalach #864
Szanowni Państwo
w załączeniu odpowiedz na pismo
Z poważaniem
Sekretariat Dyrektora
SP ZOZ MSWiA w Katowicach
Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWY SZPITAL W ALEKSANDROWIE KUJAWSKIM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #433
Dzień dobry
W załączeniu przesyłam odpowiedź na pismo.
pozdrawiam
Anita Bolewicka
1
W dniu 2019-11-09 08:17:30 użytkownik Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z o.o. <spzcal@poczta.onet.pl> napisał:
W dniu 2019-10-15 22:59:18 użytkownik <sprawa-16838@fedrowanie.siecobywatelska.pl> napisał:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16838@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z o.o. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym 5 100 000 zł. Wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy w Toruniu VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000199929, NIP 891 153 01 26
--
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z o.o. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym 5 100 000 zł. Wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy w Toruniu VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000199929, NIP 891 153 01 26
odpowiedź na wniosek z dnia 17.10.2019 o udostępnienie informacji publicznych przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SANATORIUM UZDROWISKOWE MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W SOPOCIE w sprawie Żywienie w szpitalach #880
Szanowni Państwa,
W odpowiedzi na Państwa wniosek poniżej odpowiadamy w punktach na zadane
pytania:
Ad.1
Tak, w Sanatorium zatrudnionych jest dwóch dietetyków: Dietetyk i Starszy
Dietetyk. Ich zakres obowiązków jest dostępny w Dziale Kadr jednostki.
Ad.2.
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 160 osób.
Ad.3.
Istnieje poprzez bezpośredni kontakt z kierownikiem działu żywienia i
umówienia spotkania z dietetyczką lub poprzez lekarza leczącego i umówienia
spotkania z dietetyczką - na wniosek pacjenta.
Ad.4.
Stawka wynosi 10,50 zł netto.
Ad.5.
Nie. Nie korzysta
Ad.6.
Dane wartości odżywczych i kalorycznych pozyskiwane są z Instytutu Żywności
i Żywienia, natomiast alergeny sczytywane są z metek produktów.
Ad.7.
Kontrola codzienna (poniedziałek-piątek): dietetyk oraz lekarz dyżurny, w
sobotę i niedzielę lekarz dyżurny. Lekarz dyżurny podpisuje jadłospisy oraz
sprawdza posiłki poprzez bezpośrednią konsumpcję.
Ad.8.
Nie. Taka kontrola nie występuje.
Ad.9.
Nie dotyczy.
Ad.10.
Nie ma opracowanej procedury w tym zakresie. Informacje lub zastrzeżenia
przekazywane są przez pacjentów lekarzowi dyżurnemu, lekarzowi leczącemu
lub kierownikowi działu żywienia, bądź uwagi wpisywane są do ankiety
jakości. W przypadku zatruć bezpośrednią kontrolę sprawuje pielęgniarka
epidemiologiczna, a następnie lekarz epidemiolog. Jednoczasowo jest to
zgłaszane lekarzowi leczącemu i Dyrektorowi ds. lecznictwa.
Ad.11.
Takie zdarzenia nie wystąpiły. Sanatorium nie dysponuje takimi danymi.
Ad.12.
Nie, w 2018 roku lekarze nie przechodzili takiego szkolenia.
Ad.13.
W sanatorium występują następujące diety:
1. L- podstawowa
2. L1- lekkostrawna
3. L2- cukrzycowa
4. L3 - bezglutenowa
5. L4 - bezmleczna
6. L5 - lekkostrawna - kardiologiczna
Diety opracowuje Dietetyk.
Ad.14.
W takim przypadku zapewniamy wyżywienie w ramach stosowanych diet, zawsze
pod kontrolą lekarza prowadzącego.
Ad.15.
Nie zapewnia. Profil Sanatorium tego nie wymaga. Zapewniamy diety
eliminacyjne wynikające ze wskazań medycznych, a nie z upodobań pacjenta,
który jadąc do sanatorium musi liczyć się ze skutkami zbiorowego żywienia.
Ad.16.
Nie, Sanatorium nie zapewnia takich rozwiązań dla swoich pacjentów.
W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt bezpośredni.
Z poważaniem,
Agnieszka Kowalczyk
Dyrektor
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Sanatorium Uzdrowiskowe
Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji
ul. Bitwy pod Płowcami 63/65, 81-731 Sopot
tel. + 48 58 345 31 22 | fax +48 58 550 70 06
sanatorium-helios.com.pl | a.kowalczyk@sanatorium-helios.com.pl
<mailto:a.kowalczyk@sanatorium-helios.com.pl>
Fwd: Wniosek o informację publiczną przez Miejskie Centrum Terapii i Profilaktyki Zdrowotnej im. Bł. Rafała Chylińskiego w Łodzi w sprawie Żywienie w szpitalach #704
---------- Forwarded message ---------
Od: <w.andrzejewski@mczp-lodz.pl>
Date: pon., 4 lis 2019 o 09:07
Subject: Wniosek o informację publiczną
To: <biuro@siecobywatelska.pl>
Dzień dobry
Zgodnie z Państwa prośbą Miejskie Centrum Terapii i Profilaktyki Zdrowotnej
im. bł. Rafała Chylińskiego w Łodzi odpowiada na kolejne pytania:
1. Nie zatrudniamy dietetyka
2. Nie dotyczy
3. Nie ma możliwości uzyskania porady dietetyka
4. 11,40 zł + 8%vAT = 12,31
5. Tak korzystamy z usług firmy cateringowej. W umowie nie ma zapisu
określającego minimalną kwotę przeznaczoną na zakup składników do
przygotowania posiłków
6. Nie posiadamy takiej dokumentacji regulującej jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków
7. Jakość posiłków jest codziennie kontrolowana przez dyżurną
pielęgniarkę. Nie ma wyznaczonej osoby (stanowiska) odpowiadającej za takie
kontrole
8. Nie kontrolujemy ile pacjent spożywa pokarmu. Nasi pacjenci nie
wymagają kontroli odnośnie ilości spożywanego pokarmu.
9. W umowie z firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka
10. Nie mamy takiej procedury. Wszelkie uwagi dot. żywienia są zgłaszane
dyżurującej pielęgniarce
11. Nie było takich skarg
12. Nie lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu żywienia chorych.
13. 1 lub 2 diety cukrzycowe w skali miesiąca. Dietę opracowuje firma
cateringowa wg własnych regulacji
14. Nie mieliśmy dotychczas takiego problemu.
15. Tak jeśli taką dietę zapewni firma cateringowa. Z takim przypadkiem
nie mieliśmy na razie do czynienia
16. Nie zapewniamy pacjentom doustnych suplementów pokarmowych
Wojciech Andrzejewski
Główny Specjalista ds. Zaopatrzenia Gospodarczego
e-mail: w.andrzejewski@mczp-lodz.pl
tel. kom.: 694 411 962
tel.: 42 674 86 94 wew. 26
[image: logo_podpis]
Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWY SZPITAL W ALEKSANDROWIE KUJAWSKIM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #433
W dniu 2019-10-15 22:59:18 użytkownik <sprawa-16838@fedrowanie.siecobywatelska.pl> napisał:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16838@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z o.o. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym 5 100 000 zł. Wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy w Toruniu VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000199929, NIP 891 153 01 26
Fwd: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA DZIECKA I RODZINY IM. JANA PAWŁA II W SOSNOWCU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #584
Szanowni Państwo
W nawiązaniu do maila z dnia 17.10.2019 r. w sprawie o udzielania
informacji publicznej przekazujemy żądane informacje poniżej.
*1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*
Szpital zatrudnia dietetyków. W załączeniu scan zakresu obowiązków.
*2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*
W Centrum Pediatrii im Jana Pawła II w Sosnowcu Sp. z o.o. średnio na
jednego dietetyka przypada 60 pacjentów.
*3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?*
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
Pacjenci są o tej możliwościinformowani na oddziałach przez personel
medyczny.
*4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*
Całościowa stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta w Centrum
Pediatrii wynosi 17,26 zł brutto: śniadanie 5,17 zł, obiad 8,63zł,
kolacja 3,46zł.
*5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej
umowie nie określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników
użytych do przygotowania składników.
*6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*
Szpital w umowie przetargowej uwzględnił zapis o kaloryczności dziennej
dla pacjenta obejmuje on: śniadanie, obiad, kolację. Posiłki mają być
zgodnie z zaleceniami dietetycznymi żywienia dziecizgodnie z Instytutem
Żywności i Żywienia. Firma cateringowa powinna wykonać posiłki z
naturalnych produktów zabrania się używania produktów gotowych kostek
rosołowych, sosów w proszku i dań instant i tp. Wędliny mają być
wysokiej jakości nie zawierać dodatków skrobi i soji. Dostarczane masło
dla dzieci musi zawierać co najmniej 80% tłuszczu zwierzęcego.
*7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?*
W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanym pacjentom. Kontrole
wykonywane są codziennie pod względem wyglądu, zapachu, smaku i
temperatury potraw. Kontrole przeprowadza Dietetyk Szpitala i
Pielęgniarki Oddziałowe.
*8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?*
Na podstawie jadłospisów i gramatury pacjent powinien spożywać
odpowiednią ilość pokarmów. Jadłospisy są codziennie weryfikowane przez
dietetyków szpitala. Wszelkie wątpliwości przesyłane na bieżąco do firmy
cateringowej.
*9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*
W umowie z firma zewnętrzną został zawarty wymóg zatrudnienia dietetyka.
*10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*
W szpitalu istnieje forma zgłaszania skarg dotycząca nie właściwego
żywienia- dietetyk szpitala zatrucia- pielęgniarka epidemiologiczna.
*11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*
Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia są na bieżąco przekazywane do
firmy cateringowej. Odnośnie zatruć w szpitalu nie posiadamy takich
informacji.
*12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?*
Tak
*13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*
Centrum Pediatrii prowadzi średnio 22 diety, stosowane przez szpital dla
pacjentów; dieta podstawowa, dieta lekkostrawna, dieta wątrobowa, dieta
cukrzycowa, dieta trzustkowa, dieta bogatobiałkowa, dieta ubogobiałkowa,
dieta bezglutenowa, dieta bogatoresztkowa, dieta bezmleczna, dieta bez
fruktozy, dieta bez mięsna, dieta wegańska, dieta chlorofilowa, dieta
ubogopurynowa, dieta papkowata, dieta 1500kcal, dieta 1000kcal, dieta
normalna wysokokaloryczna (5 posiłkowa), dieta lekkostrawna
wysokokaloryczna(5 posiłkowa) Diety zlecane są przez lekarza, natomiast
opracowywane przez przez dietetyka w oparciu o publikacje naukowe.
*14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*
Szpital w dokumentacji przetargowej zawarł wykaz diet, które kontrahent
- firma cateringowa musi zapewnić pacjentom szpitala (np. dieta
bezglutenowa- produkty bezglutenowe).
*15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?*
Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską i dietę wegańską.
*16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*
Szpital stosuje dietę wysokobiałkową, np. chirurgia - gojenie ran po
oparzeniach, dieta wysokokaloryczna a np. psychiatria - dieta przy
anoreksji. Prowadzone są również diety o podwyższonej ilości
kalorii3000kcal.
Z poważaniem
Magdalena Kaczmarzyk
Biuro Zarządu
*Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II*
ul. G. Zapolskiej 3
41-218 Sosnowiec
tel. 32 720 77 07
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: Thu, 17 Oct 2019 08:22:46 -0000
Nadawca: sprawa-16989@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź-Do: sprawa-16989@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Adresat: sekretariat@centrum-pediatrii.com.pl
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16989@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
Odpowiedź na pytania dot. informacji publicznej przez DOLNOŚLĄSKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. T.MARCINIAKA-CENTRUM MEDYCYNY RATUNKOWEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #492
Witam.
W załączeniu przesyłam skan odpowiedzi na zadane pytania w ramach informacji publicznej.
Pozdrawiam
Tadeusz Wysocki
Kierownik Sekcji Gospodarczej
Dolnośląskiego Szpitala Specjalistycznego im. Marciniaka
we Wrocławiu, ul. Gen. A.E. Fieldorfa 2
tel. 601 74 13 80
RE: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWY ZESPÓŁ SZPITALI w sprawie Żywienie w szpitalach #805
Dzień dobry
Przesyłamy w załączeniu odpowiedź do wniosku o informację publiczną .
---
Pozdrawiam
Sekretarka PZS w Oleśnicy
Halina Palma
----------------------------------------------------------------
Powiatowy Zespół Szpitali w Oleśnicy
ul. Armii Krajowej 1; 56-400 Oleśnica
sekretariat: tel. 071 77 67 427, fax 071 77 67 307
e-mail: <mailto:sekretariat@pzsolesnica.pl> sekretariat@pzsolesnica.pl
1
From: sprawa-17210@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-17210@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Monday, November 04, 2019 12:39 PM
To: sekretariat@pzsolesnica.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.
Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej.Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.
Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-31 17:47:58.413930+00:00 z > adresu sekretariat@pzsolesnica.pl: > Dzień dobry Przesyłamy > w załączeniu pismo do wniosku o informacje > publiczną, oryginał > zostanie przesłany pocztą tradycyjną. --- > Pozdrawiam > Sekretarka PZS w Oleśnicy Halina Palma > > ---------------------------------------------------------------- > Powiatowy > Zespół Szpitali w Oleśnicy ul. Armii Krajowej 1; > 56-400 Oleśnica > sekretariat: tel. 071 77 67 427, fax 071 77 67 > 307 e-mail: > <mailto:sekretariat@pzsolesnica.pl> > sekretariat@pzsolesnica.pl <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3Mjg2NzUyMzUyLjM1NjA3LjcxMjU0MDI3MDc3MzM1MjIwNDRAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8TW9uLCAwNCBOb3YgMjAxOSAxMTozODo0MyAtMDAwMHxzZWtyZXRhcmlhdEBwenNvbGVzbmljYS5wbHwxLnNpZWNvYnl3YXRlbHNrYS5zbXRwfHJlZGdyaWQxfDA%3D>Ten e-mail był wysłany z "RICOHMPC2551"(Aficio MP C2551).
Data skanowania: 08.11.2019 14:13:59 (+0100)
Zapytania do: ricoh@pzsolesnica.pl
WSzS im. S. Kard. Wyszyńskiego SP ZOZ w Lublinie - Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. STEFANA KARDYNAŁA WYSZYŃSKIEGO SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W LUBLINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #257
Dzień dobry,
W nawiązaniu do Państwa wniosku o udostępnienie informacji publicznej
który wpłynął do Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana
Kardynała Wyszyńskiego SP ZOZ w Lublinie w dniu 15.10.2019 r. w
załączeniu przesyłam odpowiedź na w/w wniosek.
--
Katarzyna Komarska
Dział Organizacyjno-Prawny
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny
im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego
SP ZOZ w Lublinie
tel. 81 537-42-72
Re: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W HRUBIESZOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #931
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznych przesyłam w
załączeniu pismo w powyższej sprawie
Małgorzata Nowak - Naczelna Pielęgniarka SPZOZ Hrubieszów
1
> Dnia 17 październik 2019 o 10:43 sprawa-17336@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> napisał(a):
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie
> do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
> na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
> to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
> zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
> przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
> dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
> jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
> dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
> kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
> ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
> lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
> adres: sprawa-17336@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
>
RE: Wniosek o informację publiczną przez Nowy Szpital w Świebodzinie Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #440
dzień dobry,
przekazuję w zał. odpowiedź Nowego Szpitala w Świebodzinie Sp.z o.o. na Państwa wniosek.
pozdrawiam,
[GNSH_stopka_SzymańskaMałgorzata_1]
2From: sprawa-16845@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-16845@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Wednesday, October 30, 2019 9:52 AM
To: swiebodzin
Subject: Wniosek o informację publicznąSzanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.
Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej. Trudno tu podnieść konkretne argumenty, kiedy nie wskazali Państwo, na czym miałoby polegać przetworzenie informacji. Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.
Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-24 07:48:22.715197+00:00 z > adresu MSzymanska@nowyszpital.pl: > dzień dobry, w nawiązaniu do > Państwa wniosku o udostępnienie informacji > publicznej, uprzejmie > prosimy o wskazanie szczególnie istotnego interesu > publicznego, > bowiem przygotowanie odpowiedzi na postawione poniżej pytania > > zmusza nas do dodatkowych czynności wymagających zaangażowania > środków ( > personelu i sprzętu). z poważaniem, > [GNSH_stopka_SzymańskaMałgorzata_1]
Odpowiedź przez DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM LECZENIA UZALEŻNIEŃ W CZARNYM BORZE w sprawie Żywienie w szpitalach #1031
Dzień Dobry,
w załączeniu odpowiedź na Państwa wniosek.
Z poważaniem
--
Justyna Florian
Kierownik ds. inwestycyjnych/Specjalista zamówień publicznych
Zakład Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzależnionych od Alkoholu w Czarnym Borze
ul. Parkowa 8, 58-379 Czarny Bór
tel. 74 8450 124, 74 8450 125 wew. 34
Administratorem danych jest Zakład Lecznictwa Odwykowego dla Osób Uzależnionych
od Alkoholu w Czarnym Borze. Więcej informacji na stronie internetowej
www.zlo.czarnybor.pl w zakładce Ochrona Danych/RODO oraz w siedzibie na tablicy informacyjnej.
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #849
> -------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: "wieslawa.piwowarska mpcz.pl" <wieslawa.piwowarska@mpcz.pl>
> Do: "sekretariat mpcz.pl" <sekretariat@mpcz.pl>
> Data: 8 listopada 2019 o 10:13
> Temat: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej udzielam odpowiedzi na zadane pytania
> 1. Dietetyk rozpocznie pracę od 15.11. 2019 r.
> 2. Ilość łóżek w szpitalu 135 średnie obłożenie 75%
> 3. tak będzie taka możliwość
> 4. 13,50
> 5. korzystamy z usług firmy cateringowej nie określono minimalnej kwoty na zakup składników
> 6.nie posiadamy
> 7. Zakładowa Komisja Kontroli Żywienia kontrole odbywają się 3-4 razy tygodniowo
> 8. Pielęgniarki dyżurujące odnotowują w kartach obserwacji pacjenta
> 10 Nie ma procedury. Zatrucia zgłaszane są do Zakładowej Komisji Kontroli Jakości i pielęgniarce Epidemiologicznej
> 11. Jedno zgłoszenie zatrucie rotawirus 3 pacjentów w jednym oddziale w 2 dwóch salach
> 12 Nie mam takich informacji lekarze korzystają z publikacji, szkoleń w szpitalu nie było
> 13 Opracowano diety wg wiedzy lekarza i dietetyka : podstawowa, lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa- nisko tłuszczowa,płynna, papkowata, homosonda. Dziennie średnio
> podstawowa ilość 4
> lekkostrawna 33
> cukrzycowa 13
> wątrobowa 9
> papkowata 7
> homosonda 7
> płynna 1
>
> 14 określa to umowa z firmą cateringową
> 15 w miarę potrzeby istnieje taka możliwość
> 16 w miarę potrzeby i wskazań medycznych stosuje się dietę bogato białkową lub wysokokaloryczną lub gotowe suplementy diety lub wlewy dożylne jako żywienie pozajelitowe
> 17
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ IM. JERZEGO PIÓRO W DOBRYM MIEŚCIE w sprawie Żywienie w szpitalach #1005
1> -------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: Sekretariat Szpital Dobre Miasto <sekretariat@szpitaldobremiasto.pl>
> Do: Sekretariat Szpital Dobre Miasto <sekretariat@szpitaldobremiasto.pl>
> Data: 6 listopada 2019 o 12:45
> Temat: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną
>
>
>
> > > Dnia 29 października 2019 o 14:13 Sekretariat Szpital Dobre Miasto <sekretariat@szpitaldobremiasto.pl> napisał(a):
> >
> >
> >
> > > > > -------- Oryginalna wiadomość --------
> > > Od: sprawa-17410@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> > > Do: sekretariat@szpitaldobremiasto.pl
> > > Data: 17 października 2019 o 10:45
> > > Temat: Wniosek o informację publiczną
> > >
> > >
> > > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
> > >
> > > 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.- NIE
> > > 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? - NIE DOTYCZY
> > > 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? - NIE
> > > 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? - 13,-ZŁ
> > > 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? - TAK
> > > 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. - TAK
> > > 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?- TAK, PIELĘGNIARKI KOORDYNUJĄCE, PRZEłOŻONA PIELĘGNIAREK, PIELĘGNIARKA EPIDEMIOLOGICZNA, KONTROLA BIEŻĄCA POSIłKÓW, 1 X W MIESIĄU- GRAMATURA, TEMPERATURA
> > > 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? -TAK NA BIEŻĄCO, PIELĘGNIARKI ODCINKOWE I PIELĘGNIARKI KOORDYNUJĄCE
> > > 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? - TAK
> > > 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? - TAK ,Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?- TAK
> > > 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. - NIE BYŁO
> > > 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? - TAK
> > > 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).- 16 DIET ZLECANYCH PRZEZ LEKARZY
> > > 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? - SZPITAL JEST W STANIE ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ DIETĘ
> > > 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? - TAK
> > > 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? - TAK
> > >
> > > Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17410@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> > >
> > > Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
> > >
> > > --
> > >
> > > Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> > > ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> > > tel: 22 844 73 55
> > > www.siecobywatelska.pl
> > > www.watchdogportal.pl
> > > www.funduszesoleckie.pl
> > > www.informacjapubliczna.org
> > > NIP 526282872
> > >
> > >
> > >
> > > > >
> >
> >
> > >
>
>
odpowiedź na informacje publiczną przez SZPITAL LIPNO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #374
Szpital Lipno Sp. z o.o. w załączeniu przesyła informacje publiczne
Z poważaniem Katarzyna Brauer
informacja publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL WOJEWÓDZKI IM. JANA BOŻEGO W LUBLINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #413
Witam serdecznie, w nawiązaniu do Państwa wniosku o informację publiczną
oraz ustalenia w rozmowie telefonicznej uprzejmie informuję iż
przekażemy Państwu pełen zakres informacji nie później niż do końca
listopada.
--
Agata Maria Lipowska
KIEROWNIK
Działu Organizacji i Rozliczeń Świadczeń Zdrowotnych
Samodzielnego Publicznego Szpitala Wojewódzkiego
im. Jana Bożego w Lublinie
tel. 81 7408998
Pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz tego maila.
_______
Treść tej wiadomości może zawierać informacje prawnie chronione
przeznaczone wyłącznie do użytku służbowego adresata. Odbiorcą może być
jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeżeli nie
jesteś adresatem niniejszej wiadomości lub pracownikiem upoważnionym do
jej przekazania adresatowi, informujemy, że jej rozpowszechnianie,
kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest prawnie zabronione i może być karalne. Jeżeli otrzymałeś tę
wiadomość omyłkowo, prosimy niezwłocznie zawiadomić nadawcę wysyłając
odpowiedź oraz trwale usunąć tę wiadomość włączając w to wszelkie jej
kopie wydrukowane lub zapisane.
Re: Wniosek o informację publiczną przez 7 SZPITAL MARYNARKI WOJENNEJ Z PRZYCHODNIĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ IMIENIA KONTRADMIRAŁA PROFESORA WIESŁAWA ŁASIŃSKIEGO W GDAŃSKU w sprawie Żywienie w szpitalach #132
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłam odpowiedź dot. wniosku o udostępnienie informacji
publicznej.
Z wyrazami szacunku
Aleksandra Benedykciuk
Sekretariat z Kancelarią Ogólną
7 Szpital Marynarki Wojennej
W dniu 15.10.2019 o 22:29, sprawa-16537@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
1
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16537@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
RE: Wniosek o informację publiczną przez OŚRODEK KARDIOLOGII INWAZYJNEJ "IKARDIA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #775
Dzień dobry,
Przesyłamy odpowiedź na Państwa wniosek.
Pozdrawiam
Filip Celejewski
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ośrodek Kardiologii Inwazyjnej IKARDIA Sp. z o.o.
ul. Świętokrzyska 43, 20-867 Lublin
adres do korespondencji:
ul. Liliowa 7, 20-827 Lublin
Szpital:
IKARDIA Szpital Kardiologii Inwazyjnej w Nałęczowie
ul. Górskiego 9, 24-140 Nałęczów
NIP: 7122998983, REGON: 060116658, KRS: 0000252703
tel. +48 81 444 15 75 | fax. +48 81 444 15 74
Niniejsza wiadomość wraz z wszelkimi załącznikami jest przeznaczona wyłącznie dla adresata i może zawierać informacje poufne lub zastrzeżone. W przypadku omyłkowego otrzymania tej wiadomości, rozpowszechnianie, wykorzystanie lub powielanie niniejszej informacji jest zabronione. Prosimy o jej trwałe usunięcie z komputera i zawiadomienie nadawcy.
2
From: sprawa-17180@fedrowanie.siecobywatelska.pl <sprawa-17180@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:37 AM
To: biuro@ikardiamgt.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17180@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-17180@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872<http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MjAxOTEwMTcwODM2MzUuMzQxOTcuNzA1NDZAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VGh1LCAxNyBPY3QgMjAxOSAwODozNjozNSAtMDAwMHxiaXVyb0Bpa2FyZGlhbWd0LnBsfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA==>
Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL MIĘDZYRZECKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #296
W dniu 2019-10-15 o 22:46, sprawa-16701@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
W załączeniu odpowiedź na wniosek.
--
Szpital Międzyrzecki Sp. z o.o.
tel. 95-7428204
1W dniu 2019-10-15 o 22:46, sprawa-16701@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16701@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
>
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
>
>
W załączeniu odpowiedź na wniosek.--
Szpital Międzyrzecki Sp. z o.o.
tel. 95-7428204
Potwierdzenie doręczenia wiadomości (wyświetlono) - Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL MIĘDZYRZECKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #296
To jest potwierdzenie doręczenia wiadomości, która została wysłana na adres sekretariat@szpitalmiedzyrzecz.pl.
Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub zrozumiana.
Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #796
Dzień Dobry.
Odpowiadając na Państwa wniosek w załączeniu przesyłamy skan odpowiedzi.
Z poważaniem
Marzena Kozak
Asystent Zarządu
Powiatowego Centrum Zdrowia
Sp. z o.o. w Malborku
1From: sprawa-17201@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:36 AM
To: SEKRETARIAT@PCZ.NET.PL
Subject: Wniosek o informację publicznąNa podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17201@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
Re: Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W LIDZBARKU WARMIŃSKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #1048
W załączeniu przesyłam odpowiedzi na pytania zawarte w e-mailu.
Z poważaniem
Agnieszka Lasowa
> Dnia 18 października 2019 o 13:43 "piel.nacz zozlw.home.pl"
> <piel.nacz@zozlw.pl> napisał(a):
>
>
>
> > Dnia 17 października 2019 o 11:31 "dyrekcja zozlw.home.pl"
> > <dyrekcja@zozlw.pl> napisał(a):
> >
> >
> >
> > > -------- Oryginalna wiadomość --------
> > > Od: sekretariat@zozlw.pl
> > > Do: dyrekcja@zozlw.pl
> > > Data: 17 października 2019 o 10:51
> > > Temat: Fwd: Wniosek o informację publiczną
> > >
> > >
> > > > -------- Oryginalna wiadomość --------
> > > > Od: sprawa-17453@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> > > > Do: sekretariat@zozlw.pl
> > > > Data: 17 października 2019 o 10:46
> > > > Temat: Wniosek o informację publiczną
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> > > > dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> > > > Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> > > > publicznych:
> > > >
> > > > 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> > > > bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
> > > > Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> > > > 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> > > > 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> > > > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> > > > 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> > > > przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> > > > 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> > > > tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> > > > przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> > > > 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> > > > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> > > > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> > > > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> > > > 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> > > > Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> > > > 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> > > > pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> > > > odbywają?
> > > > 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> > > > zatrudnienia dietetyka?
> > > > 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> > > > niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> > > > odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> > > > 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> > > > /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> > > > 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> > > > zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> > > > 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> > > > wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> > > > dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> > > > szpitala).
> > > > 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> > > > przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> > > > zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> > > > 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> > > > wegańską?
> > > > 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> > > > wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> > > > dostarczające dodatkowe ilości białka)?
> > > >
> > > > Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
> > > > adres: sprawa-17453@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> > > >
> > > > Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> > > > zasadami reprezentacji
> > > >
> > > >
> > > > --
> > > > Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> > > > ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> > > > tel: 22 844 73 55
> > > > www.siecobywatelska.pl
> > > > www.watchdogportal.pl
> > > > www.funduszesoleckie.pl
> > > > www.informacjapubliczna.org
> > > > NIP 526282872
> > > >
> > > >
> > > >
Odpowiedź dot. żywienia w szpitalu w Wołominie przez SZPITAL MATKI BOŻEJ NIEUSTAJĄCEJ POMOCY W WOŁOMINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #375
Przesyłam odpowiedzi na pytania zawarte w mailu z 15.10.2019r.
Z poważaniem,
Małgorzata Goworek
Dyrektor ds. pielęgniarstwa
Not read: Wniosek o informację publiczną przez Areszt Śledczy w Poznaniu w sprawie Żywienie w szpitalach #513
Twoja wiadomość
Do: Łukasz Różański
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: czwartek, 17 października 2019 10:19:53 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb
została usunięta nieprzeczytana: środa, 6 listopada 2019 18:36:31 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115